Lopuch větší: nejen plevel, ale i bylina na ledviny  či revma
Ilustrační foto: pixabay.com

Lopuch větší: nejen plevel, ale i bylina na ledviny či revma

2. 7. 2018

Říká se o něm, že je pohroma na zahradách. Lidé si myslí, že lopuch je jen pro zlost. Pravda je ta, že uschlé květenství se rádo chytá na oblečení. A ve vlasech nadělá také pěknou neplechu. Tam, kde se ujme, tam roste navěky. Ale má taky léčivé účinky. 

Co lze z lopuchu využít
Jednoleté kořeny sbíráme v březnu až v říjnu až do listopadu. Ale pozor! Kořeny jsou hydroskopické - proto je před sušením musíte ponořit asi na 3 minuty do horké vody! 

A uschováme pozorně v suchu. Sbíráme také listy.

Léčebné využití
Čerstvé listy - podpůrná léčba v případě svědivých vyrážek, odřenin, řezných ran a opruzenin, také na revmatické klouby.

Kořen - detoxikuje, podporuje činnost ledvin, má žlučopudné a močopudné účinky, čistí střeva a je účinný proti bakteriím.

Pomáhá i při onemocnění vlasové pokožky, na mastnou pleť, pomáhá při akné, dermatózách a infekci mazových žláz a má vysoký účinek proti plísním.

Upozornění - podávání lopuchu se nedoporučuje dětem mladším 15 let a těhotným ženám.

Nálev
1 lžíce sušených listů nebo kořenu na 1 litr vroucí vody. Necháme vyluhovat 10 minut a pijeme 2 šálky denně.

Odvar
1 lžíce sušených kořenů nebo 6 -12 gramů prášku na 1/4 litru vody. Užívá se jako močopudný a posilující prostředek.

Odvar na posílení vlasů
5 dílů kořene lopuchu, 5 dílů natě kopřivy, 3 díly listu břízy, 2 díly květu heřmánku. Kořen lopuchu vaříme asi 5 minut, pak přidáme ostatní byliny, odstavíme a necháme vyluhovat 15 minut. Výluh pak přecedíme a vtíráme (např.kartáčkem) ke kořínkům vlasů, které nakonec odvarem ještě důkladně propláchneme. Kúru opakujeme 2x týdně.

 

příroda
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Paní Horká dejte mi už laskavě pokoj. Nechápu že máte čas a chuť se pořád v něčem rypat. Já vždy uvádím že úvodní foto je ze stránky Pixbay. Ale to jste si asi ve svém rozčileni zapomněla přečíst. A mimo jiné ty podle Vás fotky v článcích o vaření jsou ilustrace ze staré kuchařské knihy. A to je podle Vás taky krádež? Nenechte se vysmát. Vaše starosti bych tak chtěla mít.
Zorka Horká
OK, když si o to říkáte, máte to mít. Chyby v textu nikomu nevadí - prosím. Ale že si stáhnete fotku a vydáváte se za její autorku, to je vlastně krádež. A není to poprvé. Bylo tomu tak i u dalších vašich článků např. o vaření. Tady je link na fotku, kterou vydáváte za svou autorskou https://urteboden.no/produkt/urter-losvekt/storborre
Dana Puchalská
Jo Libore netušila jsem, co takový obyčejný lopuch dokáže. Myslím ty debaty o ničem. Ale když to ty některé ženy baví, je to jejich problém.
Věra Lišková
Lopuch má můj obdiv, co vše dokáže, nelze jej přehlédnout. Ještě jsem se dočetla, že inspiroval švýcarského inženýra, který si všiml jak pevně drží úbory lopuchu na oblečení, k vynálezu suchého zipu.
Libor Farský
Původně jsem si článek neotevřel, protože jsem obtížně pochůzný a hledat bylinky nepůjdu. Až teď koukám, že má snad nejvíce komentářů v tomto roce. A jakých ! Je to prča. Danko, nedej se, fandím Ti. Smajlík s úsměvem.
Dana Puchalská
Když si to myslíte tak Vám to vyvracet nebudu. Ale jste paní Caklova vedle jak ta jedle.
Jitka Caklová
Ach to ego, že nám ale dává zabrat, co? Tak s Pánem Bohem ♥
Soňa Prachfeldová
Souhlas s Elenkou. Dávat tohle vše dohromady, dá spoustu práce a času, si myslím já.Dana tím nesledovala nic špatného, obohatila tím určitě portál, proč to zveličovat. A mě by ani nenapadlo se v tom vrtat, tolik času fakt nemám a ani netuším, kde co hledat. Přátelé, jsme tu na chvíli , nebuďme hnidopichy.
Elena Valeriánová
A já si myslím, že už bychom toho měly nechat. Co jsme chtěly říct, jsme už řekly a to už asi stačí, alespoň z mé strany.
Zorka Horká
Jano, text - to se rozumí samo sebou. Ovšem neměl by obsahovat chyby. Nemám na mysli jen tohle o lopuchu. A taky nechápu, proč nás autorka vykazuje. Snad je to tady určeno k příspěvkům na dané téma a nebo už ani to neplatí? Autorka by měla myslím hlavně dbát na kvalitu a pravdivost svých tvrzení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.