Letní osvěžující salátová omáčka z Valašska
FOTO: archiv autorky

Letní osvěžující salátová omáčka z Valašska

4. 7. 2018

Ve valašských chalupách bývalo plno práce kolem hospodářství a k tomu i kupa dětí. A tak, není divu, že se zdejší hospodyně musela pěkně otáčet. Mezi její hlavní úkoly patřilo vaření.

Sortiment jídel nebyl nijak široký. Podstatná byla dostupnost surovin, zpracovávalo se to, co vyrostlo na poli nebo v sadu a jednoduchá příprava – nejraději v jednom hrnci. A samozřejmě důležitá byla také sytost pokrmů a v teplých dnech i jejich trvanlivost. Po celodenní práci bylo nutné hlavně hospodáře nakrmit k naprosté spokojenosti.

Podle pamětníků se v létě vařívala „salátová máčka“, často v pěti až desetilitrovém hrnci. Jejím základem byla zásmažka se špekem, mouka rozředěná mlékem, koření. Do toho se po částečném vychladnutí natrhaly listy hlávkového salátu. Hrnec se zanesl do chladna do sklepa, a když se přišlo z pole, bylo osvěžující jídlo hned na stole.

Salátová omáčka je totiž výtečná nejen teplá, ale hlavně studená. Je škoda, že dnes známe řecký tarator ze salátové okurky a přitom stejně chutná obdoba valašského letního jídla upadla neprávem v zapomnění. Podle našeho receptu si ji můžete snadno uvařit, pokud stejně jako kdysi ve valašské chalupě budete vařit pro deset a více lidí, poměr surovin si náležitě upravte. 

Recept na čtyři porce:
50 g slaniny, 60 g hladké mouky, ½ l mléka, sůl, pepř, ocet, natrhané listy hlávkového salátu Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a pozvolna vyškvaříme, až pustí tuk. Poté ji smícháme s hladkou moukou a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a dobře rozšleháme, dle chuti osolíme, opepříme a řádně provaříme, aby se ztratila moučná chuť a omáčka získala požadovanou konzistenci. Odstavíme a po chvíli dochutíme octem.

Do vychladlé omáčky natrháme listy hlávkového salátu. Omáčku si dnes můžeme vylepšit bílým jogurtem či kysanou smetanou. Podávat, nejlépe dobře vychlazenou, ji můžeme s čerstvým chlebem, a když si na úvod hodování dáme pohárek valašské slivovice, potěšíme naše tělo i mysl a bacily nás nedostanou. Tip: Původní valašský recept můžeme podle chuti obohatit oblíbenými bylinkami nebo česnekem.

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květa Řičánková
Vyrostla jsem na valašsku ale tuto máčku neznám.Jako děcka jsme milovali "oharkovů máčku s novýma zemákama a vajcem natvrdo".Základ stejný jako na koprovku,nastrouhá se na hrubém struhadle oloupaná čerstvá okurka už se nevaří.Dochutí se pepřem,octem.Dá se jíst i studená,často jsem ji vařila i já.
Dana Puchalská
To by mi nechutnalo na 100%.To radši suché brambory nebo chleba a vodu.
Margita Melegova
Zkusila jsem ji jednou v zivote a stacilo.
Jarmila Komberec Jakubcová
Neumím si jídlo popisují takové kombinace ani představit natož konzumovat
Elena Valeriánová
V dětství jsme podobnou omáčku vařili doma, z duše jsem ji nesnášela. Možná by m i teď naopak chutnala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.