Jít s kůží na trh
ilustrační foto: pixabay.com

Jít s kůží na trh

7. 7. 2018

Všichni to rčení známe a víme, co je tím myšleno. Ne každý je však přizpůsoben k tomu, aby opravdu byl odhodlán na ten trh jít. Takové vystoupení má totiž za následek spoustu negativ. Můžu se ztrapnit, nemusím mít pravdu, s mým názorem spousta lidí nesouhlasí, spousta lidí si řekne – co je to za blbce, rozpoutám nekonečný řetězec názorů, ve kterém se ve výsledku všichni ztratí…

Ať jsou politici, jací jsou, jedno jim nelze upřít. Jdou se svojí kůží na trh. Nemohou vystupovat anonymně, což jim přináší výše zmíněná negativa.

Další skupinou lidí jsou ti, pro které se trhem stává virtuální svět internetu. Mají možnost komunikovat a vyjadřovat své názory veřejně a beztrestně (ve většině případů) a to k čemukoliv. Jedinou podmínkou je kdesi se registrovat a hurá do toho. Tento typ komunikace mě nikdy neoslovil. Nekomentovala jsem články na veřejných portálech, ani jsem komentáře jiných nesledovala. Měla jsem vždy ráda přímé debaty z očí do očí a komunikačním kanálem se pro mě stávaly hospody, hospůdky a posezení s kamarády.

To vše se změnilo se vstupem na i60. Systém – vy mi dáte prostor uveřejňovat mé články a názory a já vám za to dám v plen své pravé jméno. Vím, že bych se klidně mohla registrovat pod jménem Fialka Modřínová a většině čtenářů by to bylo jedno (vždyť kdybych si dala jméno Eva Zezulová, nikoho by ani nenapadlo, že to není jméno skutečné). Ale já se nechci skrývat. Nejde o čtenáře portálu, ale o mé známé, ke kterým se mé příspěvky v menší či větší míře dostávají. Jsem to já se svými myšlenkami, názory a mé uveřejněné pravé jméno mě nutí k přemýšlení. Neublížím? Neztrapním se? Mám skutečně pravdu? Co má rodina, nebudou se mým dětem posmívat, že mají trhlou matku? Obhájím svůj názor před svými nejbližšími? Anonymita není ochrana osobních údajů. Anonymita je selhání osobní statečnosti obzvlášť před svými známými.

Už jen přemýšlení o tomto příspěvku mi dalo víc práce než jeho napsání. A za nejdůležitější moment považuji kliknout na ikonu zveřejnit. Pak teprve půjdu se svojí kůží na trh. A věřte mi, že až toto udělám, pak se na některé vaše komentáře vůbec netěším.

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Se svojí kůží chodim na trh ráda.
Alena Tollarová
Také já se mohu podepsat pod slova tohoto článku a vlastně i ostatních komentátorů. Portálem se potuluji 4 roky. Zpočátku jsem se otvírala asi víc než bylo zdrávo. Párkrát jsem dostala za vyučenou a jsem mnohem opatrnější. Určité rubriky na chatu občas navštívím jen proto, abych jako člen redakční rady byla jakž takž v obraze o dění. Docela často se nestačím divit a rozpačitě se usmívám nebo nechápu. Svou parketu jsem si tu, doufám, našla a v této pozici je mi dobře. Nevím, proč bych neměla vystupovat pod svým opravdickým jménem. A jsem ráda za každého človíčka, kterého poznám i osobně.
Ilona Erika Kolář
Děkuji za článek Blanko. Jsem toho názoru, že kdo zde chce vystupovat anonymě, ať sem raději neleze. Snad jsme portál dospělých lidí a ne puberťáků. Když navíc ještě někdo má nehoráznou drzost, že nenapíše jediný článek, neuveřejní jednu jedinou fotografii, ale zato v kritizování a navážení se do ostaních je přeborník, je to opravdu hodně smutné. Pro mě to zkrátka není parťák a takového člověka ingoruji. "Chceš mi něco říct? Tak se mi ukaž a předveď co umíš a nebuď srab, ať vidím, s kým mám tu čest."
Marcela Pivcová
Souhlasím s Vašimi názory, Budu-li chtít před kýmkoliv vyslovit svůj názor, musím předem počítat s tím, že nebudou všichni volat: Výborně! Mohu se setkat i s všeobecným nesouhlasem. Právě tak ani já nemusím souhlasit s jinými názory, mnohdy ale záleží na formě podání nesouhlasu. Zastávám přímost, avšak dostatečnou zdvořilost.
Dana Puchalská
Co říct víc než DĚKUJU. Moc zajímavý článek a tolik pravdy. Ano jít s kůží na trh není snadné. Je to někdy i dost smutná realita. Taky nevím proč bych se měla skrývat pod nějakým smýšlenym jménem. Jednou jsem to já a nevím proč bych se neměla za to, co řeknu nebo napíšu, podepsat.
Jitka Caklová
Blanko, dík za článek, který pro mě má velkou vypovídací hodnotu. "Tisíckrát" si mohu říkat, když někam přicházím s "otevřeným srdcem" a bez úmyslu ublížit, že nedostanu políček a on nakonec stejně přijde, což ve virtuálním světě platí dvojnásob. V reálném světě si protivník nedovolí říci do očí to, co si dovolí naťukat do klávesnice. Ze všeho jsem se vypsala v článku "Příchod - odchod - návrat" a ze Zuzčina příspěvku, u tohoto článku, mám ve výši očí opsáno: "Nejhorší je mít pocit, že člověk dělá něco proti své vůli, aby se mu druzí nesmáli, nevyhýbali, aby se zkrátka začlenil. To je horší než zůstat sám." Na štěstí, díky i60 vím, že už sama, jak jsem byla před prvním vstupem na tento skvělý portál, už nikdy nebudu.
Věra Ježková
Blanko, jak asi víš, než jsem se rozhodla jít kůží na tento trh, nějakou dobu mi to trvalo. Hroší kůži rozhodně nemám, někdy se ve mně ještě ozve rozklepaná dušička s otázkou: Co si o mně pomyslí…?. Čím déle zde ale jsem, tím více si uvědomuji, jak jsem sama sebou, a pokud mě něčí (ne)reakce zamrzí, snažím se z toho rychle otřepat. Jedno vím jistě: Stojí mi za to zde být už kvůli několika lidem, jichž si vážím. Shodou okolností jsou to hned ti uvedení pode mnou. Ty samozřejmě. A několik dalších děvčat se jistě dovtípí, že je mám na mysli. (Na své známé jsem v této souvislosti nikdy nepomyslela.) Díky za článek. :-)
Zuzana Pivcová
Osobně s kůží na trh chodím na tomto portálu od začátku. Pokud budu mít pocit, že to ohrožuje mé soukromí, které je pro mě přednější, tak zde skončím. Jsem tu dobrovolně a jako někdo jiný nevystoupím. Blanko, článek má pro mě opět mimořádnou hodnotu jako ten předchozí. Říct Děkuji je málo.
Jana Kollinová
Dovolím si oponovat vyjádření, že "anonymita je selhání osobní statečnosti obzvlášť před svými známými." Virtuální realita má svá rizika, je nemilosrdná bez ohledu na skutečnost, zda vystupujete pod svým jménem nebo jako anonym a nemilosrdně se chopí každé slabiny autorem sdílené a tím se vůbec neliší od interakce lidí v reálném životě. Osobní statečnost ve virtuálním světě nemá své opodstatnění. Patří do reálného světa a má své individuální podoby a projevy. Šetřete si pozitivní energii na věci pro Vás důležité a spoléhejte sama na sebe. Cokoli řeknete, může být zneužito proti Vám. Omlouvám se za pesimistický, ale reálný poznatek po několika letech ve virtuálním světě. Přesto stojí za to dát svoji kůži na trh! Jsou zde přátelé nápomocní radou i reálnou pomocí a budete se ráda vracet v očekávání, že právě ono pro Vás důležité sdílení najde szpřízněnou duši.
ivana kosťunová
hroší kůži má každý kdo veřejně prezentuje své názory jak formou diskusí, tak třeba svými postřehy v článcích, nebo verši, kterými dává lidem nahlédnout hluboko do svého nitra.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.