Milujeme zmrzlinu. Ale kdo tu dobrotu vlastně vymyslel?
Foto: Zuzana Pivcová

Milujeme zmrzlinu. Ale kdo tu dobrotu vlastně vymyslel?

18. 7. 2018

Je pravda, že zmrzlina není žádná sezónní záležitost, zvykli jsme si ji konzumovat celoročně. Přece však ji nejvíce spojujeme s létem, jaké probíhá i nyní.

Víte, že historie zmrzliny není zcela jednoznačná? Ani Ottův slovník naučný z roku 1908 v tom neměl zcela jasno a uváděl pouze, že do života uvedl zmrzlinu se vší pravděpodobností počátek 19. století s vývojem cukrářství. A že s původní myšlenkou přišli zřejmě Vlaši se svým sorbetti z vody a laciné šťávy.

Živnostníci cukráři byli ve městech již za Rakouska-Uherska, avšak jejich počet výrazně vzrostl za první republiky. Cukrářské firmy měly kromě obchodů ještě pojízdné zmrzlinářské vozíky, a to každá firma několik, aby šikovně pronikla na různé akce, kde bylo hodně lidí a také horko a chuť na osvěžení.

V novinách se často objevovala reklama na léčivé účinky zmrzliny, což se dalo těžko doložit. Ale i lékaři doporučovali rodičům, aby kupovali dětem zmrzlinu po trhání krčních mandlí. Malé množství zmrzliny nepochybně posloužilo jako krátkodobé ochlazení při zánětu v krku.

V minulosti byla obvyklá zmrzlina kopečková. Kopečky v kornoutech byly hutné a pevné a déle se konnzumovaly. Klasickou zmrzlinou bývala vanilková, čokoládová, jahodová a malinová. Postupně přibývaly další a další chutě a dnes se zdá, že jde zmrzlina vyrobit snad ze všeho. V kurzu jsou netradiční chutě a přeborníky v tom zůstávají stále Italové. Kromě velké škály ovocných zmrzlin jsou k dostání už i u nás zmrzliny slané (např. čokoládová s uzenou solí), zeleninové nebo masové. U vybraných skupin konzumentů jsou pak žádané bio a raw (neupravené tepelně) zmrzliny či nanuky, na své si přijdou i vegani, i když nepatří k většině.

Každopádně zůstává zmrzlina oblíbenou pochoutkou, která v horkém létě příjemně osvěží. Avšak pozor, i zde platí, že se nic nesmí přehánět. Co jednomu zánět vyléčí, může ho jinému přivodit. Jinak ale dobrou chuť!

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Nevzpomínám si, kdy jsem jedla poprvé zmrzlinu, ale pamatuji se na " cuc na kládě", který mi vždy koupil tatínek, když jsem s ním byla na fotbale. Byly mi asi 4 až 5 let. Možná, že si to někdo starší také pamatuje.
Zuzana Pivcová
Já mám ze zmrzlin vlastně ráda pouze sorbety, tedy ty zmrazené ovocné šťávy. jak uvádí Jana pode mnou - černý rybíz, lesní směs, mango, maliny. Oproti většině lidí žádnou smetanovou.
Jana Slavíková
Jak ode mě asi čekáte, já nedám dopustit na chorvatskou. Ale i u nás se dá mlsat - včera jsem měla ze slaného karamelu, ve stejné kavárně dělají výbornou mangovou (minule jsem vyděsila prodavače větou, že zmrzlina je buď opravdu z manga nebo mají výborného chemika). Samozřejmě byla z manga. Výborný černo-rybízový sorbet dělá Carte d´Or, občas ho najdu v Globusu. Nejzajímavější, kterou jsem jedla byla Jaffa - vanilkový základ s tenkými kousky hořké čokolády a nudličkami pomerančové kůry. Poslední tři roky ji ale ani v Zadaru nemají. Vždycky najdu nějakou jinou, letos ostružinovou.
Marcela Pivcová
Vzpomínám na dvě zmrzliny (nebo spíš sorbety) - první byla z černého rybízu před mnoha léty u Balatonu, ta druhá, z rakytníku, před několika léty v Českých Budějovicích. Smetanové, které jsou asi nejoblíbenější, ty zrovna "nemusím".
Marie Doušová
Je mi líto ,ale přeslazené zmrzliny nemám ráda. Kdysi mi chutnaly takové ty vodové.
Ladislav Vesecký
Souhlasím s paní Puchalskou. Italská je bezkonkurenční.
Dana Puchalská
Nejlepší zmrzliny mají v Itálii. To mi nikdo nevymluví. Neskutečná dobrota a ten sortiment. Když si na to vzpomenu tak vypadám jak ti psi od I.P.Pavlova.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.