Tip na výlet: Blatná, zámek z pohádky
FOTO: Pavel Vlach pro wikipedia.org

Tip na výlet: Blatná, zámek z pohádky

15. 7. 2018

Ke každému zámku patří většinou park či malebná zahrada a pokud možno pohádka, legenda nebo známá osobnost. Zámeckými parky často kráčely dějiny. Pojďme dnes společně ve zkratce navštívit Blatnou jako inspiraci k letnímu výletu.

Jako děti jsme totiž zámky, hrady a vše co k nim patřilo, milovaly. Provázeli nás jimi rodiče, ale asi nejvíc naši prarodiče. Dnes to můžeme svým vnoučatům „oplatit“. Jednou budou na společně strávené milé chvíle ráda vzpomínat.  

Za šíleně smutnou princeznou
Zámek Blatná je vodní sídlo, jak názorně ukázal film „Šíleně smutná princezna“. Jeho historie začíná v písemných dokladech v roce 1235. Po rodu Bavorů ho zdědili páni z Rožmitálu, za prvního z nich, Jana, byl přestavěn. V té době jej pravděpodobně obklopovaly kromě bažin a rybníků i volné lesní porosty, jejichž součástí byly i staré duby. Často se zde procházela Janova dcera Johanka, sestra Jaroslava Lva. Podle legendy se pod svým oblíbeným dubem poprvé setkala s králem Jiřím z Poděbrad, který byl v té době vdovcem.

Roku 1450 se stala jeho druhou ženou. Jaroslav Lev se sňatkem své sestry Johany stal příbuzným krále, působil jako diplomat a v čele mírového poselstva cestoval v letech 1465-1467 po evropských královských dvorech. Z jeho doby pochází vstupní věž zámku, gotická kaple a tzv. Rožmitálský palác. Jaroslavův syn Zdeněk nechal přebudovat část hradu na třípatrový tzv. Rejtův palác. Jeho syn Adam Lev však kvůli otcovu nákladnému životu musel Blatnou prodat sestrám Řepickým ze Sudoměře, které ji roku 1560 zase prodaly Zdeňkovi ze Šternberka. V roce 1577 se dostala Blatná do majetku Rozdražovských, za nichž byl přistavěn renesanční Rozdražovský palác.

Za stavovského povstání (1618-1620) byla Blatná vydrancována, v roce 1691 Rozdražovští vymřeli po meči. Blatnou zdědil Jan František Krakovský z Kolovrat, který panství prodal Serenyiům - těm patřilo od roku 1695 do konce 18. století. V roce 1798 koupil Blatnou Václav Karel Hildprandt z Ottenhausen, český šlechtic tyrolského původu. Za Roberta Hildprandta v letech 1850-1856 byla Blatná novogoticky upravena. V roce 1947 převzala zámek s parkem Národní památková komise, v roce 1948 byl zkonfiskován, majitelé o 4 roky později násilně vystěhováni. Hildprandtovi po roce 1958 legálně emigrovali do Etiopie. Kompletní rekonstrukce zámku začala kolem roku 1967, probíhala pomalu a s nedostatkem peněz, objekt byl uzavřený na dvacet let. Po roce 1989 byla Blatná vrácena potomkům původního majitele. Dnes je zámek po rekonstrukci a plně otevřený pro veřejnost. Pořádá se zde řada společenských a kulturních akcí včetně svateb. Podrobné informace najdete na webových stránkách zámku.  

Krásné procházce těžko odolat
Současný přírodně krajinářský park vznikl z obory v letech 1850-1856, kdy byly upraveny vodní plochy v okolí zámku, v zadní části parku zůstaly zachovány tzv. sejpy po rýžování zlata, porostlé starými stromy. Park má rozlohu 42 ha a je veřejnosti trvale přístupný. Jsou v něm vodní plochy, potůčky, můstky, aleje. V jihozápadní části parku bylo v roce 1810 při výstavbě silnice vytvořeno návrší s jeskyněmi. V parku také bývala oranžerie, divadlo, tzv. Švýcarský dům, myslivna, střelnice, ale tyto stavby zanikly.

Z původních staveb zůstal v parku na okraji centrální louky empírový dům z roku 1767, dnes obývaný rodinou Hildprandtů. Park vznikl z obory, proto zde žije stádo ochočených daňků, původní lesní porosty připomínají staré duby. Památný dub královny Johanky už bohužel neexistuje, padl v osmdesátých letech, proto nelze dokázat, zda byl opravdu přes osm set let starý. Byl třicet metrů vysoký a ve výčetní výšce (130 cm) měl průměr sto osmdesát centimetrů. Podle inventarizace před rokem 1984 nebylo v parku mnoho exotických dřevin, cenné byly především staré duby. Jinak se zde daly například najít tyto parkové dřeviny: borovice limba, olše šedá s dřípenými listy, katalpa, jasan s převislou korunou, červenolistý buk, ořešák černý, z keřů pak křídlatec trojlistý a šeřík Syringa chinensis.

V roce 2002 park zasáhly povodně, vody z protržených rybníků Metelského a Bělčického park poškodily a zaplavily část města i přízemí zámku. Daňci a pávi z parku se zachránili na vyvýšených místech a stromech. Povodni podlehlo přes padesát stromů, dalším poškodila kořeny a ty pak vyvrátila podzimní vichřice. Od té doby ale už „uběhlo hodně vody“ a park znovu nabízí úchvatná zákoutí pro všechny milovníky přírody a romantických procházek. 

hrady a zámky Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Jezdím tam často. Je to milé městečko, hezké koupaliště, dost kulturní. Zrovna probíhá boj s radnicí o kulturní památku Fialovu vilu.
Zuzana Pivcová
Bohužel jsem tudy jen projížděla. Je to trochu mimo můj dosah, ale za informativní článek děkuji.
Alena Vávrová
Nebyla jsem sice na prohlídce uvnitř zámku, jen okolí a parku a je to opravdu krásné místo.
Zdenka Jírová
Před lety jsme tam byli s manželem na dovolené a moc se nám tam líbilo. Kolem zámku se dalo jezdit na lodičkách, v oboře bylo stádo daňků, které jsme chodili krmit. Ti odvážnější si brali suchou housku z ruky. Na zámku v té době bydlela už bývalá majitelka s dcerou.
Naděžda Špásová
Tak tenhle tip na výlet určitě letos splním. Bude to 14 dní v srpnu. Děláme to tak už 14 let a už se těšíme. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.