Podezíravost. Pomáhá i škodí
Ilustrační foto: ingimage.com

Podezíravost. Pomáhá i škodí

7. 8. 2018

Někdo zvoní, to bude lupič. Určitě mě v tom krámu okradli. Ta žena je jasná podvodnice. Všichni jsou zlí a chtějí mi ublížit. Takové myšlenky se čas od času objeví u každého. Častěji u lidí ve vyšším věku. Mohou být ku prospěchu, ale také mohou pořádně zkomplikovat život.

Pocit ohrožení, opatrnost, podezíravost. To jsou podle psychologů velmi časté jevy související se stárnutím. Někdo se s nimi celý život nesetká, někoho však dovedou doslova ochromit, bránit mu v příjemném životě. „Moje máma okolo osmdesátky podlehla pocitu, že svět je plný zlodějů a podvodníků,“ vypráví šedesátiletá Jana. Z maminky je nešťastná a neví, jak jí pomoci.

„Máma se bojí otevírat dveře, i když ví, že jde o pošťačku. Říká, že se za ní klidně může skrývat lupič, který zabije pošťačku i ji. Když jde do obchodu, bere si s sebou přesně odpočítaných pár korun na rohlíky, sýr a mléko, protože je přesvědčená, že ji cestou někdo přepadne a okrade. Její lékařka to označila za stav, který už připomíná duševní poruchu, a my nevíme, co s tím.“

Podobné případy však nejsou výjimečné a nikdo neví, jestli ho něco takového někdy také nepostihne. Proto není radno podceňovat první příznaky, ať už je pozorujeme na sobě nebo na lidech nám blízkých.

„Lidé vyššího věku se často cítí být ohroženi. Přispívají k tomu mnohdy zprávy o různých zločinech. Někdy se ve vyšším věku stává, že člověk přestane být schopen odlišit reálné nebezpečí od toho, které si vyfabuloval,“ říká psychiatrička Tamara Tošnerová.

Pokud jde o lidi vysokého věku, případně takové, kteří trpí nějakým zdravotním problémem, velmi často nedovedou nebezpečnou situaci předem odhadnout a pak si v ní ani poradit. Jsou známé případy, kdy někdo soustavně a opakovaně okrádal či týral starého člověka a ten nikde nežádal o pomoc, přestože měl možnosti. Klidně mohl říct sousedům, poštovní doručovatelce, strážníkům, kteří obcházeli okolo jeho domu. Ale on mlčel, seděl doma a děsil se, když zase u něj zazvoní vnuk a bude po něm žádat odevzdání celého důchodu. Mlčel, čekal a ten důchod mu odevzdával. Takových případů mají policisté ve svých statistikách spoustu, mnohé byly zveřejněny, a tak není divu, že mnozí lidé jsou velmi opatrní, podezíraví. Prostě, vědí, co se děje. To je dobře, ale zároveň to mnohým komplikuje život.

„Vidím u nás na sídlišti party mladých zfetovaných výrostků. Drze se na mě dívají. Přestal jsem mít radost z vycházek se psem, protože mě pořád sledovali,“ vypráví pětasedmdesátiletý Miroslav z jednoho ostravského sídliště. Postupně odmítal chodit se psem ven, manželce tvrdil, že ho bolí nohy. Pomohlo mu až to, když si o svých pocitech promluvil s kamarádem, lékařem. Párkrát se na vycházku vypravili sami, šli těsně kolem party těch drze se tvářících kluků.

„Došlo mi, že oni se prostě takhle vyzývavě a drze koukají na každého, že jsou to prostě mladí pitomci, kteří se snaží působit silně. My byli taky takoví, taky jsme za mlada provokovali. Je pravda, že nám stačily cigarety, oni kouří kdo ví co. Trochu z nich mám špatný pocit pořád, ale došlo mi, že kdybych kvůli takovým věcem zalézal doma a získal pocit, že celé naše sídliště přemýšlí, jak ublížit zrovna mně, nenápadnému dědkovi s jezevčíkem, skončil bych v blázinci,“ říká.

Psychologové tvrdí, že za pocity nejistoty, ohrožení a strachu se není třeba stydět. Pokud přijdou, je dobré se s nimi někomu svěřit. Ať už kamarádům, příbuzným nebo lékařům. Zkrátka, rozebrat je. Rozebrat by je měli i lidé, kteří jsou zásadně proti rozebírání pocitů. Tady totiž nejde o šťourání se v pseudoproblému. Jde o zachycení něčeho, co může časem pořádně komplikovat život, pokud to přeroste v paranoiu, tedy chorobný strach z něčeho, co v podstatě neexistuje.

Hana Charvátová pro portál i60

 

 

 

psychika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Říká se, že všeho moc škodí a nic se nemá přehánět. Ale ti lidé za to asi nemohou a vůbec si neuvědomují, že se dostali za hranici řekněme normálního strachu.
Jitka Caklová
Podezíravost pro mě znamená, vytváření-si negativních domněnek a čím více jich vytvářím (myslím na negativní věci), tím víc se mi zhmotňují. Jsem raději optimista :-)
Olga Škopánová
Když jedu někam do ciziny tak si vždy řeknu co by si kdo vzal na staré bábě? Peníze žádné, sex appeal taky žádný a ono to pomáhá.
Věra Halátová
Já si myslím, že přílišná podezíravost a projevy stihomamu jsou projevy paranoické a nepatří do diskuse, ale k vyšetření odborného lékaře, tedy psychiatra. Většinou je to projev stařecké demence.
Jana Šenbergerová
Jsme dva. Jeden nedůvěřivý, druhý důvěřivý až běda. Když to dáme dohromady, mohlo by to být tak akorát. To nezlehčuji, ale myslím docela vážně.
Zuzana Pivcová
Opravdu jsem to u několika výrazně starších lidí zažila, že se na sklonku života dost změnili. Třeba naše prateta, která zemřela v 93 letech. Celý život se starala o druhé a rozdávala, co mohla, včetně peněz. V poslední době v tehdejším domově důchodců však tvrdila, že ji nadopují prášky a pak přijdou a berou jí peníze. A člověk nevěděl, co je pravda a co ne, protože samozřejmě, že případy takových krádeží u seniorů skutečně vyšly najevo. Já jsem byla před 14 lety přepadena a oloupena v jednom podchodu v Praze a od té doby jsem velmi nedůvěřivá a celkově si dávám víc pozor.
Blanka Bílá
Hezký den, pokud je to tak, jak je to tu napsáno, je to už asi nemoc, znám zkušenosti jiných, kdy se jejich staří rodiče domáhali najít tzv. ukradené věci a peníze, které jim nikdo neukradl.Nám stačilo, že Matka mého muže se ptala, jestli jsme ji nevzali její léky, přitom když se jí nechtělo sejít dolů, tak z okna házela návštěvám klíče, v dnešní době hazard.Ale nadruhou stranu já jsem podezřívavá snad od dětství a pak z povolání, kde je ta zprávná hanice mezi intuicí, bůh ví, ale mockrát se mi to vyplatilo. Po nepříjemném zážitku, kdy se rozhlížíte, jestli je vše ok, tak to trvá, než se s tím člověk srovná, ne každý je na tom psychicky tak, aby to přešel, navíc těm starším se pak i vrací nepříjemné zážiky z minula a nedokáží to okolí vysvětlit.
Dana Puchalská
Ano tak půl na půl. Bohužel spousta starších lidí skutečně ty podvodníky nerozezná a to je pak smutný příběh. A pak hází do stejné skupiny i ty, co jim pomoci chtějí a nejde to.
Věra Ježková
Možná je lepší být podezíravý než příliš důvěřivý.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.