Tymián - univerzální léčivka i koření
Ilustrační foto: pixabay.com

Tymián - univerzální léčivka i koření

28. 7. 2018

Pokud byste si mohli vybrat skutečně univerzální léčivku, je to právě tymián. Je to rostlina poměrně aromatická. Z toho také pochází jeho řecké jméno "THYMOS", což je parfém. Ale zároveň to je i mocná zbraň proti celé škále různých bakteriálních a virových onemocnění.

Pochází ze středomoří. Ale s úspěchem se nyní pěstuje i u nás. Je to polokeř a dorůstá do cca 30 cm. Kvete v květnu a v červnu. Nať sbíráme krátce před rozkvětem za suchého počasí a sušíme ve stínu nebo při teplotě do 40 st. 

Lze ho užívat jak vnitřně, tak i aplikovat na pokožku. A nebo si z něj lze připravit lázeň.

Jedna francouzská studie dokonce zjistila, že v průběhu 3 hodin zničí až 90% mikrobů a dezinfikuje i místa zasažená stafylokoky, kryptokoky či streptokoky. Dokáže stimulovat tvorbu bílých krvinek, čímž výrazně posiluje imunitní systém. Je velice účinný na detoxikaci a zbavování toxinů v těle. Váš organismus se tak proto zbaví mnoha nebezpečných chemikálií.

Nejdůležitější účinky
Respirační onemocnění - nachlazení, chřipka, astma, bolesti v krku, kašel, záněty průdušek, infekce dutin nebo laryngitidy. Nejlepší je proto jej využít ve formě inhalací. Při bolestech v krku nebo při zánětu mandlí si připravte odvar a kloktejte několikrát denně. Je výborný i při odhleňování.

Psychika a stres - jeho užívání blahodárně ovlivňuje stres depresi, úzkosti, chronickou únavu či nespavost.

Připravte si ča j- zalijte 1 malou čajovou lžičku sklenicí vroucí vody. Nechte 5 - 10 minut vyluhovat. Poté sceďte a vypijte. Nejlépe večer alespoň 1 - 2 hodiny před spaním. Pro potlačení stresu pijte čaj dopoledne.

Srdce + cévní systém - tymián má vliv na oběhový systém, zlepšuje cirkulaci krve, optimalizuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, a proto pozitivně ovlivňuje činnost mozku, paměti i logické myšlení.

Buď ve formě čaje nebo jej pravidelně přidávejte do jídla jako koření.

Další zdravotní účinky jsou schopnost potlačovat infekce močových cest díky jeho antiseptickým a diuretickým účinkům.

Výborně bojuje i s ostatními typy infekcí - mykózy a houbovité infekce, kvasinky (candida), atletická noha, různé druhy střevních parazitů.

Má také přímý vliv na snižování různých druhů bolestí, včetně těch po úrazech, dny a artritidy.

Odvar se používá i na zmírnění štípanců od komárů a jiného hmyzu. Což se nyní v létě může hodit.

Také je velice účinný při léčbě kožních problémů,např. jako jsou bradavice a akné. Podpoří i růst vlasů. A zvyšuje hladinu prospěšné Omega -3kyseliny v ledvinách a mozku a srdečních membránách.

Na vnější použití upřednostněte éterický olej, který nezapomeňte vždy rozředit. Nejlépe olejem buď slunečnicovým nebo olivovým. Používejte jej pouze po kapkách a buďte opatrní. 

Jak sami vidíte, tymián je skutečně všestranný a jeho užívání je víc než snadné.

Přeji vám všem pokud možno klidné léto.

(Informace jsem čerpala z mé sbírky starých knih. A též mi poradila moje přítelkyně).

 

bylinky příroda
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Moc zajímavý článek, dozvěděla jsem se nové věci o účinku tymiánu. Používám ho jen občas do některých omáček, např. svíčkové.
Naděžda Špásová
Tymián si pěstuju na balkoně. Mám ho ráda v jídle. Babko kořenářko, moc hezky jsi nám nabídla spoustu zajímavostí o bylinkách, díky. :-)
Jana Šenbergerová
No vida, mám ho sice doma, ale používám málo, protože jeho vůně nepatří k mým oblíbeným. Moje chyba. Budu to muset přehodnotit.
Alena Vávrová
Také moje oblíbená bylinka. Používám již roky švýc. tymián. krém.
Hana Rypáčková
Můj oblíbený...
Zuzana Pivcová
Používám pro dochucení jako koření. Ale ráda vím teď i o jeho léčebných účincích.
Věra Ježková
Prima bylinka a koření, používám ho dost často.
ivana kosťunová
To jsem si oddychla- taky mě to vrtalo hlavou. Vůni tymiánu mám moc ráda a často jím kořením. Danko, myslíš, že by se to dalo brát jako prevence ?
Blanka Macháčková
Tymiánu mám plnou zahradu, tak něco vyzkouším. Jen musím zjistit, co je atletická noha. Možná ji mám, ani o tom nevím. :-) (Už jsem zjistila - plísňové onemocnění chodidel a mezi prsty.)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.