Glosa: Čeho je moc, toho je příliš
ilustrační foto: pixabay.com

Glosa: Čeho je moc, toho je příliš

26. 7. 2018

Asi to znáte. Duben, sklep plný prázdných sklenic. Něco jen tak v taškách, jak vám je vrátily děti. Něco se povaluje v regálech a něco na zemi. To vše k nelibosti vašeho partnera, který se chystá váš poklad vyházet do kontejneru. A vy ho bráníte vlastním tělem. Taky v koutku duše máte pochybnosti, zda všechno to sklo není zbytečné. Ale co kdyby.

A pak to přijde. Červen, odrazový můstek pro ženu „frutu“. Já začínám u třešní. Něco do sladké vody, něco do rumu. Totéž platí pro višně (máme rané.) K nim přidávám ještě marmeládu. Až po lokty „do krve“, v obličeji pár čmouh a v obří míse vypeckované ovoce. A protože se  o úrodu dělím se špačky, mám „jen“ 20 skleniček. Doba okurek přišla letos velmi brzo. Postupně sbírám a postupně nakládám (tady už mám sklenic 50). Možná místo postupně by mohlo být potupně. Připadám si jako soumar, který má před sebou ještě meruňky, broskve, rybíz, ostružiny, červenou řepu, fazole, protlak z rajčat, kečup z rajčat, lečo z rajčat, rajčata jen tak. Ještě, že švestky jsou doménou manžela, který je poctivě dává do sudu.

Koncem července sklenice dojdou. Nemožné se stalo skutkem. Volám dětem. Sklenice by nebyly? Byly. Někdy se jim asi moje bio nezdá dost bio, tak si dokupují ty drahé produkty na tržnici od jiných žen „frut“. A tak nám sklenice přibývají a přibývají. Jen ten sklep není nafukovací. A to mě ještě v říjnu čeká šípek.

Tak všem spolubojovnicím a spolubojovníkům na poli zavařování přeji hodně sil. Letos se nám přece jen urodilo o něco více. A tak u mě platí: čeho je moc, toho je příliš.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ivona Lachová
Blanko zdravím vás. Jsem také žena Fruta. Zavařuji, nakládám, suším i džemuji. Tři roky nebylo u nás žádné ovoce, nic, ale letos? Zaplňuji sklenice a v zimě se to bude opravdu hodit. A když něco zůstane, další zimu se to spotřebuje. Moje babička říkala, že když se to urodilo, tak se to musí zužitkovat. Určitě jsou to lepší výrobky než průmyslově zpracovávané.
Lidmila Nejedlá
Milá Blanko, ty nejen zavařuješ, ty máš ty sklenice esteticky nazdobené, ovázané ubrouskem s růžičkami a převázané červenou mašličkou. Přechází nejen chuť, ale i zrak. Džem od tebe... v hranaté sklenici... otevřu při nějaké slavnostní chvíli. Děkuji.
Hana Rypáčková
Taky trvám na vracení sklenic a letos sháním, kde se dá...Nejlepší spotřeba je se šťávami, do sklenice s ledem, mražené ovoce a široké brčko..Brzy je sklenice zase prázdná ...
Jana Šenbergerová
Tak to je naštěstí za mnou. Ještě mám v živé paměti, jak jsem vyráběla zavařeniny a marmelády ze 40 kg meruněk a všechny se špatně chytily a zkvasily. Ještě mám ve sklepě bedny zavařovacích sklenic, které nikdo nechce. :-)
Marie Faldynová
Poté, co jsem se z rodného města přestěhovala do vsi, mě okouzlovalo ovoce. V práci mi nabízeli angrešt, rybíz i třešně pokud si to sama natrhám. A tak jsem zavařovala a když jsem byla s dětmi doma, všechno se snědlo. Teď zavařuji zase to, co přebývá přátelům: hlavně jablka, letos i rybíz a taky trhám borůvky. Už se těším na zimní borůvkovou dietu! Pro spřátelené "Fruty" mám typ: Až někde budou nabízet levné /přezrálé/ banány, zkuste je rozvařit s padanými jablky. Poté sterilovat pod víčky. Vzniklá přesnídávka nemá chybu, ani nemusím přislazovat. Čatný z jablek taky má své odběratele. Sklenice kolují: Někdy je nabízím, někdy je vyloudím, kontejnery na sklo to jistí! Tam se vždycky něco najde!
Věra Halátová
A proč ne? Mně to nevadí. Mně to baví. Jak mi řekla jeden hoch z příbuzenstva, že mám "zlatý ručičky a musí si mne všichni považovat", protože tak skvělou marmeládu ještě nejedl. Kolik roků zpět nebyly meruňky? Letos jsem je koupila za 35 Kč za kilo. Tu marmeládu z Kaufu a podobných obchodních řetězců, tu nekupuji, ani celá moje rodina. A zkuste si někdo pro děti koupit rybízový sirup takový, který si uděláte doma. Rajskou omáčku z protlaku nejím a nevařím. Uvařím si a sterilizuji tu svou, z dozrálých rajčat. Ze všeho ovoce a zeleniny jde uvařit čatní. O to je velký zájem k rychlému masíčku. V létě sice slyším, jéžiš, mamí, ty furt naděláš s těma sklínkama. Ale v zimě: Mamí, nemáš ještě tu dobrou marmeládu, nemáš ještě to broskvový čatní, nemáš ještě tu rajskou omáčku? Co nenakládám, tak jsou okurky. Ty nemám ráda. Takže, paní, která "glosujete". Když to nechcete dělat, nedělejte. Ty ostatní přispěvatelky. Když vás to nebaví a považujete to za zbytečné, no dobře, určitě vás nikdo nenutí. A ta jedna paní, ta se často vyjadřuje, že není babička, no, tak jestli to nemá pro koho dělat a navíc neumí, tak její věc. Ale proč bych měla zesměšňovat sama sebe proto, že vařím džemy a nakládám zelí na zimu?
Alena Tollarová
Kompoty mě už dávno opustily - nikdo je nejí, tak stačí pár sklenic na zimní koláče. Ty tři okurky, co nám letos narostly, byly hořké, tak jsme přestali zalévat. A z čeho by narostly v lese houby, to věru nevím. Takže suma sumárum, nejsem fruta.
ivana kosťunová
A promiň- z toho mobilu mi hvězdičky nějak nejdou. Samozřejmě pět i více**********************
ivana kosťunová
A promiň- z toho mobilu mi hvězdičky nějak nejdou. Samozřejmě pět i více**********************
ivana kosťunová
Není to příliš. My jsme ještě hospodyňky ze staré školy- přeci to nevyhodíme !!. Blanko přeji hodně zdaru ve tvém úsilí-odměnou je plný sklep. Zima tě nezaskočí. Poprosila bych tě ješte o recept, jak zpracováváš šípky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%