Italka v Alžíru
Foto: autorka

Italka v Alžíru

28. 7. 2018

Podle názvu jste určitě poznali, že vás chci pozvat na světoznámou operu G. Rossiniho. Píši o své návštěvě divadla ještě plna dojmů z krásné hudby i provedení. Nastudovala ji Evropská hudební akademie Teplice, která zde vystupuje již dvanáctým rokem. Jejími členy jsou mladí operní pěvci z celého světa, mimo jiné z Kanady, USA, Austrálie, Číny a Japonska. V dnešním přestavení vystupovali sólisté a sbor z Britské Kolumbie / Kanada/ a Severní Floridy / USA/ a dále členové Brixiho komorního souboru Teplice a komorní orchestr Evropské hudební akademie Teplice.

Chodím na tato jejich vystoupení již řadu let. Protože se v současné době všechny opery studují v původní řeči autora, tak jsem již slyšela Bizetovu Carmen ve francouzštině, Verdiho opery v italštině - dnešní Italku samozřejmě také v italštině - a měla jsem možnost slyšet v jejich podání i česky nastudovanou Dvořákovu Rusalku a Smetanovu Prodanou nevěstu. Mohu potvrdit, že provedení bylo precizní, jen z mála se dalo usoudit, že zpěváci česky vůbec neumí a museli to „ poctivě nadřít“ slovo od slova.

Na jejich vystoupeních je také velmi krásné, že si na nic nehrají, nesnaží se opery nijak „modernizovat“ ani v použití dekorací ani charakteru osob.  Sklidili velký ohlas. 

kultura
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Zdenko, díky za pochopení. Jsem ráda, že jsem vás nenaštvala přeji vám ještě hodně krásných hudebních zážitků. :-)
Zdenka Jírová
Nic si z toho, Naďo, nedělejte. Jak praví lidová moudrost- někdo má rád holky, jiný zase vdolky. Já mám ráda všechno" zpěvavé", od 13 let jsem zpívala ve sboru, kde jsme zpívali sbory i z oper, pak jsem se pár let učila zpívat sólově. Zpěvačka se ze mne sice nestala, ale láska k hudbě a zpívání mi zůstala dodnes.
Naděžda Špásová
Opera a balet jsou pro mě za trest. Jo a muzikál taky. Asi budu vypadat, jako kulturní barbar, ale mně stačí, že znám skladatele, o co v tom díle jde, ale vidět to opravdu nemusím. Vám, Zdenko, váš kulturní zážitek opravdu přeju, ale nezávidím. Prostě to tak mám. :-)
Věra Ježková
Zdenko, podle názvu jsem nepoznala nic. Oper umím několik vyjmenovat, znám pár árií, byla jsem ve Vysoké u Příbrami u Rusalčina jezírka. Toť vše. Svůj zážitek jsi nám zprostředkovala moc hezky.
Zuzana Pivcová
Tuto operu jsem bohužel nikdy nezhlédla, jen některé od Verdiho a Pucciniho. Ale také už jsem zažila cizinku Rusalku s téměř dokonalou češtinou a naopak zase naše pěvce zpívat italsky v originále.
Alena Tollarová
Asi bych se měla občas podívat na program teplického divadla. Děkuji.
Dana Puchalská
Muselo to být parádní představení. Italská opera je k r á s n á.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.