Pět věcí, na které si dát pozor v Albánii
FOTO: Delfin travel

Pět věcí, na které si dát pozor v Albánii

2. 8. 2018

Albánie je neobjevená perla Evropy a přibývá lidí, kteří sem každý rok jezdí. Leží sice jen 1500 kilometrů od Česka, má ale úplně jinou kulturu. Zde je pět situací, na které si dát v Albánii pozor.

Albánie je země, která se musí prožít. Má úplně jinou kulturu, lidé tu žijí jinak, než jsme od nás zvyklí. "Ale ve finále jsou si naše země neskutečně podobné. Ta země mě baví od prvního okamžiku, co jsem tam vystoupil z letadla. Tady slovní spojení - vřelí lidé - není klišé, ale realita. A je tu bezpečno,“ říká Tomáš Hubka z cestovní kanceláře Delfín travel.

1.  Souhlasné pokyvování
Obzvlášť starší generace používá v Albánii jiná gesta hlavy, kterými vyjadřuje souhlas a odmítnutí. Naše souhlasné ANO znamená NE. A obráceně.

2.  Přednost na kruhových objezdech
Balkánská povaha se projevuje na silnicích. Například na kruhových objezdech. „Přednost při jízdě automobilem je sice "de jure" stejná, jako v ČR, "de facto" však v praxi je opačná,“ říká Tomáš Hubka z cestovní kanceláře Delfín travel. Na silnicích zde vzniká mnoho nedorozumění. Ale přesto se při jízdě autem nedoporučuje někoho poučovat a používat urážející gesta.

3.  Vyhněte se demonstracím
Albánci jsou horké hlavy, proto se raději vyhněte účasti na demonstracích či jakýchkoliv shromážděních.

4.  Do hor jen s pořádnou přípravou
Pokud se chystáte do albánských hor, pořádně se na to připravte. Časté jsou situace, kdy se turisté na neznačených cestách v terénu ztratili a pak je musela hledat policie vrtulníky.

5.  Pozor na jídlo na ulici
Vyvarujte se konzumaci zmrzlin nebo rychlých (tepelně neupravených pokrmů) na ulici, pokud teploty přesahují 30 stupňů. Hygiena v Albánii je přece jen na trochu jiné úrovni než u nás.

cestování
Hodnocení:
(2.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Nechtěla bych sázet jen na to, co říká pan Hubka. Raději vycházím z toho, co jsem poznala sama. Tedy: Když se mluví s personálem anglicky, tak už všichni vědí, že yes je spojeno s kýváním hlavy dolů. Automobilová doprava jako taková je zvláště v Tiraně velmi hustá, Altin nám říkal, že když se vrátí do Prahy, má pocit, že je zde řízení takřka idylické. Žádná urážlivá gesta kolem, byť z autobusu, jsem neviděla. Demonstrace??? S kým proti komu?? Ztratit se v horách je jistě možné. Ale nevím, jestli ze zdejších čtenářů chce jet místo s cestovkou někdo sám a putovat po horách. Průvodce hned zpočátku požádá, aby každý, kdo chce někam vyrazit, dal předem vědět. A jídlo na ulici? Jsou tam všude občerstvovny jako pizzerie a taverny, ale s něčím v ruce není obvyklé putovat po městě. Jak napsala Jarmilka, v Durrës je perfektní cukrárna, kde mají neskutečný výběr všeho. Dokonce už mi při druhé návštěvě dávali velkou kávu, ne balkánskou. :-D Pro mě je Albánie krasavice, která se teprve probouzí světu. Jestli jí to bude k prospěchu, ukáže čas.
Dana Novotná
Ano, Albánie je krásná. A pokud máte průvodkyni, která žije 15let s Albáncem a ví o Albánii všechno, z minulosti, tak i z přítomnosti, je to úžasná dovolená. Do hor se musí opravdu každý pořádně připravit a nejlépe s průvodcem. Stalo se, že turisti zabloudili a už je nenašli. Albánci jsou velice podnikaví, je tam stavební bum, a počítám tak za 5 let jim bude malé pobřeží. Už teď je problém dostat se někde na pláž.Byla jsem na poznávačce, takže jsme viděli to hlavní, jak z přírody, tak historie, taky zkusili pár pláží a hotelů. Nebyli jsme ubytovaní v žádném luxusu, většinou 3-4 hvězdička, a bylo vidět, že se stále dodělává, dostavuje atd...Ale jak říkají Albánci "no to je Albánie". Rozhodně stojí za to ji navštívit.
Jarmila Komberec Jakubcová
Perla Evropy znamená asi že v zemi je krásná a nedotčená příroda. Albánci většinou nepreferují moře, ale jsou horalé, kde žijí v malých vesničkách. Není to země jen pro návštěvu pobytu u moře, ale hlavně pro horskou turistiku.
Libor Farský
Víc by mne zajímalo, proč jste Albánii nazvala perlou Evropy. Jinak si také myslím, že je článek tentokrát šitý horkou jehlou.
Jarmila Komberec Jakubcová
Protože jsem se vrátila z Albánie musím reagovat na 5 věcí. Těžko jako turista mohu kruháče posoudit, auto jsem si nepůjčovala a ani nikdo z turistů, kteří byli na zájezdu. Na výlety jsme jezdili autobusy s průvodcem. Jídlo jsme měli v hotelu a bylo velmi kvalitní. Koupila jm i v nedaleké cukrárně skvělou zmrzlinu a báječné zákusky za velmi nízké ceny. Já chystám článek o Albánii, kde popíši své zkušenosti. Podobně tak i napsala Zuzka P. Čistota v hotelu a milý personál, vstřícnost delegátů cestovky Delfín, to vše tvořilo báječnou atmosféru a tak dovolená v Albánii e povedla. Souhlasím s Elenkou s tím co napsala..
Elena Valeriánová
Tak toto se moc nepovedlo. Článek za každou cenu? Jaká je teda přednost na kruhových objezdech? Náš řidič busu jel klidně do protisměru. Kdo by jel na dovolenou do Albánie a tam šel demonstrovat? Jídlo na ulici nese své riziko i jinde a nemusí být ani 30 st.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.