Pět věcí, na které si dát pozor v Albánii
FOTO: Delfin travel

Pět věcí, na které si dát pozor v Albánii

2. 8. 2018

Albánie je neobjevená perla Evropy a přibývá lidí, kteří sem každý rok jezdí. Leží sice jen 1500 kilometrů od Česka, má ale úplně jinou kulturu. Zde je pět situací, na které si dát v Albánii pozor.

Albánie je země, která se musí prožít. Má úplně jinou kulturu, lidé tu žijí jinak, než jsme od nás zvyklí. "Ale ve finále jsou si naše země neskutečně podobné. Ta země mě baví od prvního okamžiku, co jsem tam vystoupil z letadla. Tady slovní spojení - vřelí lidé - není klišé, ale realita. A je tu bezpečno,“ říká Tomáš Hubka z cestovní kanceláře Delfín travel.

1.  Souhlasné pokyvování
Obzvlášť starší generace používá v Albánii jiná gesta hlavy, kterými vyjadřuje souhlas a odmítnutí. Naše souhlasné ANO znamená NE. A obráceně.

2.  Přednost na kruhových objezdech
Balkánská povaha se projevuje na silnicích. Například na kruhových objezdech. „Přednost při jízdě automobilem je sice "de jure" stejná, jako v ČR, "de facto" však v praxi je opačná,“ říká Tomáš Hubka z cestovní kanceláře Delfín travel. Na silnicích zde vzniká mnoho nedorozumění. Ale přesto se při jízdě autem nedoporučuje někoho poučovat a používat urážející gesta.

3.  Vyhněte se demonstracím
Albánci jsou horké hlavy, proto se raději vyhněte účasti na demonstracích či jakýchkoliv shromážděních.

4.  Do hor jen s pořádnou přípravou
Pokud se chystáte do albánských hor, pořádně se na to připravte. Časté jsou situace, kdy se turisté na neznačených cestách v terénu ztratili a pak je musela hledat policie vrtulníky.

5.  Pozor na jídlo na ulici
Vyvarujte se konzumaci zmrzlin nebo rychlých (tepelně neupravených pokrmů) na ulici, pokud teploty přesahují 30 stupňů. Hygiena v Albánii je přece jen na trochu jiné úrovni než u nás.

cestování
Hodnocení:
(2.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%