Tip na výlet: Letadlo mezi stromy
Foto: autorka

Tip na výlet: Letadlo mezi stromy

2. 8. 2018

Rovinatý terén na Třeboňsku někdy svádí cyklisty k nevšímavosti. Šlápnete do pedálu, a než se nadějete, doslova frčíte po silnici nebo po cyklostezce. Z radosti z rychlosti sledujete hlavně povrch cesty, abyste nevjeli do výmolu, kontrolujete stav tachometru, abyste věděli, kolik kilometrů a jakou rychlostí jste ujeli, a občas se stane, že krajinu ubíhající po pravé a levé straně nevnímáte. A v ní různé tabule. Jako například jednu, ke které se hlásí Spolek přátel Třeboně. Dočtete se, že mezi obcemi Kolence a Lužnice na Třeboňsku 5. června 1963 spadlo letadlo MiG - 19S. Pilot mjr. František Sedlář se katapultoval a zachránil se, ale jeho stroj se zřítil do vysokých stromů místního lesa a trosky byly rozmetány do okruhu několika desítek metrů. Vyšetřování příčin havárie odhalilo vadnou techniku a odepsaná ztráta ve výši 1 117 785 korun šla na účet státu.

V okolních obcích stále žijí pamětníci, kteří o události vyprávějí nejen z vlastní zkušenosti, ale i díky zážitkům svých starších příbuzných a známých. Asi jako i jinde, i tady si prý místo havárie tehdy přišlo prohlédnout mnoho lidí a většina z nich si odnesla větší či menší kousky zničeného letadla jako suvenýr. Některé ostré fragmenty se doslova zapíchly do kmenů stromů a náruživí hledači ještě mnoho let poté procházeli lesem a ze stromů vylupovali kovové kousky.

Dnes místo havárie připomíná informační tabule s připevněnými úlomky. Na nedalekém pařezu leží kousek z trosek letadla, který si můžete  vzít do ruky a prozkoumat zblízka. Je kupodivu, že tyto nalezené zbytky nikdo neodcizil, a bylo by dobré, kdyby tomu tak zůstalo i pro další pokolení.

K místu havárie a informační tabuli se dostanete nejlépe ze dvou směrů. Od červené turistické značky vedoucí pod rybníkem Rožmberk se vydáte neoznačenou asfaltovou cestou (na přiložené mapce je místo vyznačeno červeným křížkem). Nebo v obci Kolence (na trase mezi obcemi Lomnicí nad Lužnicí a Novosedly nad Nežárkou) v zatáčce u rybníka se vydáte silničkou mezi rodinnými domky a pojedete tzv. rovnou za nosem. Minete kámen nazvaný Čertova šlápota a bez změny směru po pár stovkách metrů dojedete tam, kde to místní nazvali U letadla. I když se nepodaří v kmeni stromu objevit kousek stroje, odměnou mohou být borůvky, později houby, nebo jen ticho a příprava na zdolávání dalších kilometrů v sedle jízdního kola. Nebo po vlastních.

cestování Soutěž: Prázdninový tip
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Já to říkám pořád, že lepší než honit se za kilometry na kole je lepší chodit pěšky. Pak nám neuniknou takového zajímavosti. Nevím, jestli bych chtěla mít doma kousek havarovaného letadla, takovéto sběratelské choutky nemám. Ale připomínka nešťastné události je jistě na místě.
Anna Čípová
Zajímavý cíl putování. Přeji, ať vám to šlape.
Libor Farský
Katapultovat se nad lesem a strefit se s padákem mezi stromy je obdivuhodné. Anebo je to štěstí?
Zuzana Pivcová
Vzpomínám na sedmdesátá léta, kdy takto spadl vojenský letoun v Kolodějích nad Lužnicí (nedaleko bechyňského vojenského letiště). Pilot se též katapultoval. Mnoho jiných ale takové štěstí nemělo. Na bechyňském náměstí je pamětní deska se seznamem všech tamních vojenských letců, kteří zahynuli (nemyslím válečné). V minulé době se o tom ale moc nemluvilo.
Dana Puchalská
Tak to jsem nevěděla. Kamarádka je rodačka z Jindřichohradecka, ale to asi ani ona neví. A o historii Třeboně mi ráda a často vypráví. Kdybych to tušila, tak jsme tam s manželem v červnu zajeli. Manžel je příznivcem létání a tohle by ho určitě zajímalo. A historie té doby o které se v článku píše, by ho skutečně zaujala. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...