Tip na výlet: Letadlo mezi stromy
Foto: autorka

Tip na výlet: Letadlo mezi stromy

2. 8. 2018

Rovinatý terén na Třeboňsku někdy svádí cyklisty k nevšímavosti. Šlápnete do pedálu, a než se nadějete, doslova frčíte po silnici nebo po cyklostezce. Z radosti z rychlosti sledujete hlavně povrch cesty, abyste nevjeli do výmolu, kontrolujete stav tachometru, abyste věděli, kolik kilometrů a jakou rychlostí jste ujeli, a občas se stane, že krajinu ubíhající po pravé a levé straně nevnímáte. A v ní různé tabule. Jako například jednu, ke které se hlásí Spolek přátel Třeboně. Dočtete se, že mezi obcemi Kolence a Lužnice na Třeboňsku 5. června 1963 spadlo letadlo MiG - 19S. Pilot mjr. František Sedlář se katapultoval a zachránil se, ale jeho stroj se zřítil do vysokých stromů místního lesa a trosky byly rozmetány do okruhu několika desítek metrů. Vyšetřování příčin havárie odhalilo vadnou techniku a odepsaná ztráta ve výši 1 117 785 korun šla na účet státu.

V okolních obcích stále žijí pamětníci, kteří o události vyprávějí nejen z vlastní zkušenosti, ale i díky zážitkům svých starších příbuzných a známých. Asi jako i jinde, i tady si prý místo havárie tehdy přišlo prohlédnout mnoho lidí a většina z nich si odnesla větší či menší kousky zničeného letadla jako suvenýr. Některé ostré fragmenty se doslova zapíchly do kmenů stromů a náruživí hledači ještě mnoho let poté procházeli lesem a ze stromů vylupovali kovové kousky.

Dnes místo havárie připomíná informační tabule s připevněnými úlomky. Na nedalekém pařezu leží kousek z trosek letadla, který si můžete  vzít do ruky a prozkoumat zblízka. Je kupodivu, že tyto nalezené zbytky nikdo neodcizil, a bylo by dobré, kdyby tomu tak zůstalo i pro další pokolení.

K místu havárie a informační tabuli se dostanete nejlépe ze dvou směrů. Od červené turistické značky vedoucí pod rybníkem Rožmberk se vydáte neoznačenou asfaltovou cestou (na přiložené mapce je místo vyznačeno červeným křížkem). Nebo v obci Kolence (na trase mezi obcemi Lomnicí nad Lužnicí a Novosedly nad Nežárkou) v zatáčce u rybníka se vydáte silničkou mezi rodinnými domky a pojedete tzv. rovnou za nosem. Minete kámen nazvaný Čertova šlápota a bez změny směru po pár stovkách metrů dojedete tam, kde to místní nazvali U letadla. I když se nepodaří v kmeni stromu objevit kousek stroje, odměnou mohou být borůvky, později houby, nebo jen ticho a příprava na zdolávání dalších kilometrů v sedle jízdního kola. Nebo po vlastních.

cestování Soutěž: Prázdninový tip
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.