Jaká je cena stárnoucí ženy?
Ilustrační foto: pixabay.com

Jaká je cena stárnoucí ženy?

2. 6. 2020

I když jsem o to nestála, nuceně jsem vyslechla v lékárně rozhovor dvou mladých žen. Povídaly si o dětech a svých babičkách. To, co pronesla jedna z nich, mne doslova šokovalo.

Pravila s povzdechem: "Ty se máš, ty máš ještě mladou babičku, co ji pohlídá, ale naše už je stará a k ničemu..."

Přijde mi hrozné a ubohé, jak nás naše potomstvo rozděluje. Dokuď jsou babičky čilé a ještě zastanou nějakou práci, či hlídání, pak jsou upotřebitelné. Ale nemocné či ve starším věku už se k ničemu nehodí, spíše budou na obtíž. O dědečcích ony dámy nehovořily, ale zřejmě na tom budou velmi podobně jako babičky.

Je doba úžasné techniky, počítačů, všechno se zdokonaluje, roboti co dokáží divy, kam se podíváš, prostě dokonalost sama. Na druhou stranu mi přijde, že lidé se těm robotům začínají podobat více než je zdrávo. Chybí srdce, cit, láska, snad i vděk a empatie. Rodiče a prarodiče se hodí nejvíce tehdy, když mají, dají a pomáhají...

Neříkám, že jsou všichni mladí stejní. Díky za ty naše potomky, co si na nás udělají čas, nabídnou pomoc a zajímají se. Nezištně a s láskou.

A tak si říkám, jaká je cena ženy? Nemyslím teď mladou a atraktivní v produktivním věku, ale ženy stárnoucí, babičky v důchodu, co vychovala děti, starala se o manžela, posléze pomáhala i s vnoučaty a teď už prostě nemá sil. Je opravdu jen stará a k ničemu? 

Mám pocit, že čím je člověk starší, tím více se stává neviditelnějším.. Spravedlnost je jen v tom, že i obě ženy se dostanou také do věku, kdy budou staré. A možná rovněž nepotřebné, jako dnes ta babička jedné z nich. Možná si vzpomenou, zastydí se a zalitují.

Jaká bude asi jejich cena?

 

 

Můj příběh stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Peerová
Děkuji všem za názory, je to docela smutná diskuze. Vzpomínám na moji babičku, té vlastní děti vykali a měli ji v úctě a vážnosti. Vím, dnes je jiná doba, jak se stále omílá, ale to přece neznamená, že se ze života vytratí úcta a slušnost. Někde v rodinách to funguje, mnohde ale ne, stačí se dívat na zprávy v TV ,kde se objevují zvěrstva páchaná na rodičích či prarodičích. Tohle by bylo na dlouhou diskuzi, ale já tvrdím, že mladým lidem chybí pokora a poznání, že největší hrůza není nefunkční mobil....
František Matoušek
Je to hezky zdvižený prst. Někteří z vás nesouhlasí, ale víte třeba jak je na tom váš soused, sousedka, ta stará paní od naproti ?
Naděžda Špásová
Asi bych to nevydržela a reagovala bych. Je fakt, že dříve se ke stáří lidé chovali taky všelijak. Dnešní senioři se o sebe už umí postarat, tedy většinou.
Eva Hůlová
Jen malá vzpomínka na doby minulé- když se můj strýc z vesnice u Znojma ženil, navštívila jsem s rodiči a prarodiči jeho nevěstu v sousední vsi, na nedělní hodobóžový oběd, jak se to tehdy před téměř 50ti lety dělalo. Bydlela s nimi i jejich babička, hodná stará paní, kterou šoupli do tzv. výminku, přístavku u chléva, i naše koza bydlela lépe. Dělala doma všechnu práci- na zahradě, kolem zvířat, prala, žehlila, uklízela...a na ten nedělní oběd ji nepozvali. Tak snad se časy změnily k lepšímu.
Zdenka Soukupová
Také se snažím dětem pomáhat podle svých sil a možností. To máme my ženy asi v genech. Ale snad jsme děti vychovali dobře, protože mě nezneužívají. A kdykoliv potřebuji cokoliv já, jsou k dispozici a pomůžou, udělají, zařídí.... Cením si toho.
Oldřiška Šálková
Myslím si,že záleží na výchově v rodině. Mám 3 dcery a pomáhají mi vždy ,když pomoc potřebuji. Nečekají na žádné protislužby , ba naopak ,když jim chci něco dát ,tak nejsou rády a vždy říkají, že jsem pro ně také moc dělala když byly malé a nyní se mi snaží vše oplatit.
Soňa Prachfeldová
Vše je o vztahu, o výchově, o tom jak se rodiče chovali k dědovi a babičce. Je velké štěstí, být až do konce samostatný a nezávislý. V opačném případě a bez dobrých vztahů je stáří bolestné a smutné.
Zdenka Jírová
Naprosto souhlasím s Jarmilkou. Mám hodné děti, udělají, co potřebuji, ale jsem samostatná, mám svůj byt, navštěvují mne a mobilem jsem s nimi ve styku skoro denně. Když to bylo zapotřebí před lety, také jsem jim pomohla, hlídala děti, pomohla i finančně. Dnes mi to oplácejí.
Marie 00000
Článek pravdivý! Ale také je pravdou, že rodiče si svoje děti vychovávají k bezohlednosti a necitelnosti sami - umetají jim cestičky, snaží se jim vyhovět za každou cenu. A pak se diví, že si jich nikdo neváží. Proč taky, když ze sebe rodiče sami dělají hadr na holi, který lítá, jak mladí písknou? Vím, jak moje známá - něco už má domluvené, syn pískne a ona letí. A pak se diví, že se s ní baví jen tehdy, když něco potřebuje..... Mladé lidi vychovávají staří, takže jsou vlastně jejich vizitkou...
Zuzana Pivcová
Je to Jarmilčin někdejší článek, ale má (bohužel) platnost neměnnou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.