Krkovičková variace
ilustrační foto: pixabay.com

Krkovičková variace

7. 9. 2018

Tak jsem byl zase jednou pověřen vařením. Manželka vylovila z mrazáku den předem krkovičku (dá rozum, že vepřovou) a ať s tím prý něco vyvedu.

Samozřejmě jsem měl vyvést to, co sama chtěla, ale tentokrát jsem se nedal a začal alespoň trochu  po svém.

Vaření schopní pánové mi jistě dají za pravdu, že každé vaření muže začíná obligátním „umyj, utři a ukliď nádobí“, které se povaluje na lince od večeře a snídaně.  Dokonce jsem uvažoval o tom, že kdybych vydal kuchařku vařícího muže, že bych slovy v uvozovkách začínal každý nový recept a neudělal bych chybu. Ale nejsem ani kuchař, ani herec či jiný umělec, tak nic vydávat nebudu !

No, tak jsem tedy umyl, utřel a uklidil nádobí, uklidil linku a přemýšlel, co jako s tím. Jo, abych nemusel přemýšlet zase tolik, tak mi do té krkovičky manželka vyřízla kapsu, kterou jsem měl nějak naplnit, a to přesto, že jsem v duchu přemýšlel o roládě. Tady vidíte, že s tou demokracií v manželství to není zase až tak moc pokročilé, no třeba někde jinde jo, ale  já v okolí o ničem nevím… Také se nevyplatí dlouho přemýšlet, že ?

Ale abych nezdržoval, pátral jsem po tom, co vlastně máme skladem, narazil na dýni Hokaido a začal improvizovat.

Asi kilovou omytou dýni jsem rozříznul, vydlabal vnitřek a pokrájel na kostičky. Nic jsem neloupal, myslím, že stačí to umytí.

Kapsu v kilové krkovičce jsem vymazal plnotučnou hořčicí - já vím, že se dává francouzská, ale vezmi na dlani chlup, když tam není. Přidal jsem do výmazu česnek utřený se solí a začal robit nádivku.

Na pánvi jsem orestoval čtvrtinu pokrájené dýně, přidal spařený krájený mangold ze zahrádky (myslím, že když není mangold, tak špenát stačí) a zalil dvěma vejci. Sůl jen trochu, je v tom třeném česneku, mletého pepře jsem se nebál. Jak to začalo držet pohromadě, tak jsem to nacpal do té kapsy v krkovičce a tu ještě trochu posolil a popepřil . Nic jsem nezašíval (stejně to neumím), dal jsem do zapékací mísy, přidal okolo masa druhou čtvrtku krájené dýně a jen trošku podlil vodou. V troubě na 150 st. C. zakryté asi hodinu a půl a pak odkryté ještě půl hodiny se zapnutým horkovzduchem.  Ta dýně kolem se krásně rozvařila a pustila šťávu, k tomu šťouchaný brambor, prostě nedělní oběd jedna radost.

Pokud to někdo počítal, musel dojít k názoru, že mi zbyla půlka dýně. Tak z té jsem udělal polévku, což nebudu popisovat, to umí každý, kdo ví, co je dobrého.

Ale co ta dýně Hokaido umí s vepřovým masem, to neumím chuťově popsat, to si prostě musíte vyzkoušet !

Ještě ty ingredience na nadívanou krkovičku, ať to nemusíte lovit z textu:

Vepřová krkovička – 1 kg

Dýně Hokaido – 1 kg (půl na krkovičku, půl na polévku)

Mangold – 10 dkg

Vejce – 2 kusy

Česnek – 2 větší stroužky

Sůl, pepř mletý, olej, voda

Tak to zkuste, a pokud to už znáte v nějaké podobné úpravě, tak víte, že při vychvalování této chuti nekecám.

Můj příběh recepty
Autor: Petr Halda
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Lišková
Využila jsem Vašeho nápadu a dala k vepřovým plátkům dusit dýni a ještě přidala pálivé papriky. Dobré to bylo. Mangold neznám, špenát nemám, proto ta úprava.
Zdenka Jírová
Výborný nápad, právě jsem donesla z Billy dýni Hokaido, miluji z ní polévku, tak to spojím a bude pro celou mou rodinu, kterou na tu dobrotu pozvu.
Jitka Hašková
Dobrý nápad. To bych mohla zkusit.
Eva Mužíková
Mám doma dvě menší dýně hokaido tak přemýšlím, jestli vyzkoušet.
Zuzana Pivcová
Vidím, že jste opět úspěšně improvizoval. Díky za nápad.
Alena Vávrová
Škoda, že oproti předpokladu, se mi letos těch skvělých dýniček urodilo málo. Ale něco podobného vyzkouším, díky.
Jana Slavíková
Když se zkombinují samé dobré věci, vznikne z toho zase jen dobrota!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...