Petrklíč jarní neboli prvosenka - jarní kráska, která i léčí
ilustrační foto: pixabay.com

Petrklíč jarní neboli prvosenka - jarní kráska, která i léčí

10. 9. 2018

Jak jsem tak listovala ve svých knihách o květinách a bylinkách, dočetla jsem se dost zajímavých informací o petrklíči. Vím, že psát o něm na sklonku léta je trochu předčasné. Ale nedalo mi to. Posuďte ostatně sami.

Petrklíč neboli Primula veris L.  je rostlina krásná a pozor v přírodě je nyní zákonem chráněná. Proto pro léčebné účinky si rostlinu pěstujeme sami.

Výskyt

  • Roste všude v Evropě i v Asii. Roste hlavně na slunečných a vlhkých loukách, ve světlých listnatých lesích i v parcích.

Účinné látky

  • V rostlině jsou obsaženy saponiny, flavonoidy, flavony, glykosidy a silice. Užívají se květy, oddenek či kořeny, někdy také i listy.

Léčivé účinky

  • Uvolňuje hleny, usnadňuje odkašlávání. Bývá doporučována i v závažnějších případech, jako je bronchitida či zápal plic. Má dobrý vliv na metabolismus, působí také močopudně, mírně projímavě a potopudně. Doporučuje se při bolestech hlavy anebo ke zmírnění vysokých teplot. Také se používá ve formě obkladů při artritidě. Nejvíce účinných látek je obsaženo v kořenu. 

Petrklíč by neměli užívat lidé, kteří berou léky na ředění krve, a těhotné ženy.

  • Květy se dávají do lázně pro uklidnění při revmatismu a srdečních problémech.

Sběr rostliny

  • Petrklíč trháme v dubnu nebo v květnu a sušíme ve stínu i na slunku. Při umělém sušení nepoužívejte teplotu vyšší než 40 stupňů Celsia.

Usušený květ má slabě medovou vůni.

Čaj

  •  10 gramů celé rostliny přelijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme 1 šálek denně, ale po delší dobu.

Nálev pro čištění pleti

  • 2 polévkové lžíce byliny zalijeme šálkem vařící vody a necháme 4 - 6 hodin vyluhovat (nejlépe v termosce). Po ochlazení přikládáme namočenou vatu na obličej nebo nálevem obličej umýváme.

Odvar z kořenů smíchaný s medem je dobrým ledvinovým čaj.

Informace jsem čerpala z knihy Rastliny v kozmetike (autoři B.Hlava, F.Starý, F.Pospíšil) a ze svých zápisků.

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Půvabná kytička. Jedna z prvních, které jsem znala jako dítě.
Alena Vávrová
U nás roste volně na hřbitově. Na zahradě ji nemám.
Naděžda Špásová
Taky nám roste na zahradě, ale jako léčivku jsem ho nezkoušela. :-)
Marcela Pivcová
Moje oblíbená rostlinka už doslova od dětských let. Když jsme se přestěhovali do jižních čech, petrklíč jsem tu nikde nenašla. Proto jsem si po několika letech dovezla od tety z Podkrkonoší dvě nebo tři rostlinky a na vlhkém místě na naší zahradě je zasadila. Rostly tam snad padesát let, až je nedávno kamarád přesadil - a byl konec. Bohužel! Je to chráněná rostlina, asi si ji už těžko odněkud dovezu.
Zuzana Pivcová
U nás v kraji také bývalo hodně petrklíčů, mívali je i lidé na zahrádkách. O léčivých účincích tentokrát nic nevím.
Blanka Macháčková
Z dětství pamatuji rozkvetlé petrklíčové louky. Sbírala se květenství a nosila do školy co by léčivka. Dnes ty louky už nevídám.
Jitka Hašková
U nás roste jeden před domem už léta. Chodím se na něj vždy na jaře dívat, trhat ho nebudu. Pokusím se ho koupit v bylinářství proti kašli.
ivana kosťunová
Petrklíč roste u nás na chalupě. Asi před pěti lety jsem v záchvatu bylinkářství tuto rostlinku natrhala a usušila. Její léčivé účinky proti kašli mohu tedy potvrdit.
Dagmar Bartušková
Když se řekne petrklíč, vzpomínka mě nese do dětství. Jakmile na naší zahradě tato jarní rostlinka vykoukla ze země s téměř nerozvitými poupaty, utrhla jsem jí a nesla kytkalku své mámě. Ráda jsem si přečetla zajímavosti o jeho zdravotních účincích. Dano, díky!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.