Zvířata a já
Foto: Marta Nosková

Zvířata a já

11. 9. 2018

Celý život až do doby, než jsme se odstěhovali do nového, svépomocí postaveného, rodinného domku, jsem žila, později, jsme žili, s rodiči a bratry v soukromém hospodářství. Od útlého dětství, na jednom dvorku se zvířaty, jsem se učila soužití s nimi a bylo krásné vidět, jak zvířecí mámy, všeho druhu, pečují o svá mláďata, a to vše beze strachu, že by jim někdo z nás ublížil. Krávy jsme měli, aby dávaly mléko, koně, aby tahali povoz nebo stroje na poli či louce, slepice, aby snášely vejce, husy, aby byla masná zásoba na zimu, a konečně psa, který vše hlídal. Přesně znal teritorium, které měl hlídat, a nikdy nepoznal, co znamená, být uvázán u boudy, nebo zavřený v kotci. Věděli jsme, proč psa máme, a pes věděl, proč je s námi. Byla to nádherná symbióza psa v lidské smečce. Pes, stejně jako člověk, má potřebu i ve smečce žít svobodně. Hodně dlouho jsem žila se zvířaty, sice jen s domácími, ale nikdy se nestalo, že by mi ublížily a stejně tak já bych nedokázala nikdy ublížit zvířeti. 

V tomto smyslu si dovoluji citovat úryvek z příspěvku Marty Pospíšilové u článku "Vracíme se domů. A pes to ví": "… pes je totiž vlastně vlk, který se kdysi dávno rozhodl žít s člověkem a mnohá tajemství psího chování a psí povahy má na svědomí genetická příbuznost s tímto úžasným divokým vlčím stvořením. Doufám, že lidé pochopí, že vlci jsou nedílnou součástí přírody, a začnou se podle toho konečně chovat. Vlci nám totiž dali nádherný odkaz - totiž naše psy“.

Bohužel to mnozí nepochopili, možná také proto, že tu možnost, "pochopit", neměli, a proto máme přeplněné psí útulky. Láska totiž není "něco za něco". Láska není o nadřazenosti a podřazenosti, ani o poslušnosti a oddanosti, ať se jedná o člověka či o zvíře, nebo o vztah mezi více druhy. Láska je jen jedna a z důvodů, o kterých jsem v článku psala, jsem cíleně žádné zvíře v novém domově neměla, neboť bych mu nikdy nemohla poskytnout komfort, jaký měla zvířata v mém původním domově.            

 

domácí mazlíčci Můj příběh pes
Hodnocení:
(4.7 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Člověk si samozřejmě během doby ochočil řadu zvířat, aby mu sloužila k užitku. Avšak vedle nich přijal některé zvířecí druhy za své "kamarády". Neuznávám mezi člověkem a zvířetem naprostou oddanost a poslušnost zvířete, ale v takovém vztahu ani není možné dát zvířeti úplnou volnost (typu: pejsek je miláček, může si dělat, co chce). Vždyť i kamarádi si nějak mezi sebou stanovili určitá pravidla. Navíc, takový psí, kočičí nebo jiný zvířecí kamarád mnohým lidem nahrazuje jiného člověka. Nemají bohužel všichni štěstí mít vedle sebe dobré lidi.
Jitka Caklová
Když dva říkají totéž, není to vždycky totéž. Než si kdokoliv pořizuje psa, či jiné zvíře, měl by dopředu vědět, co tato péče obnáší. Byla by to taková prevence proti přeplněným útulkům. Jak si jinak vysvětlit, že tato zařízení se nejvíce plní po letních, či vánočních prázdninách? Vím že na tomto portálu je hodně lidí kteří své čtyřnohé přátele mají, vzorně se o ně starají a věřím, že právě oni pochopí, že tento článek není nikterak namířen proti nim. Pokud ano, tak mne to mrzí, ale v tomto článku jsem psala o svých poznatcích a pocitech. Sousedi mají Německou dogu, 90cm v kohoutku, doma ji nikdy neměli a tolik lásky a péče co dostává by ji mnohé děti mohly jen závidět.
Zuzana Pivcová
Myslím, že je nejdůležitější, aby člověk zvíře respektoval jako živého tvora a neubližoval mu. A jestli ho doma chová nebo ne, to často záleží na podmínkách a možnostech a není to důkazem, že má či nemá zvířata rád. Zvířatům je samozřejmě asi nejlépe v přirozeném prostředí, avšak když už se lidskou zásluhou ocitnou v nouzi, pak je jistě lepší jim i "nouzově" pomoci (viz byt, útulek nebo Zoo), než je nechat živořit či zajít. A je dobře, že to tolik lidí dokáže.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.