Přední česká baristka: z Čechů se stávají nároční milovníci kávy
Fotografie Petry Davies Veselé z Velké knihy o kávě Foto: David Židlický

Přední česká baristka: z Čechů se stávají nároční milovníci kávy

14. 9. 2018

Petra Davies Veselá miluje kávu, píše o ní knížky, vede baristické kurzy a několikrát vyhrála mistrovství republiky v její přípravě.

„Češi začínají být náročnější, co se týká kvality koupených zrnek, samotné přípravy a výsledného nápoje,“ říká přední česká baristka, které nyní vychází Velká kniha o kávě.

Kam chodíte na kvalitní kávu vy?
V Praze je řada skvělých kaváren, je z čeho vybírat. Například na snídani a dobrou kávu chodíme nejradši do Cafe Lounge, pro skvělé pečivo do Alfabetu, na cheeskace a občas i pivo do Kavárny Pražírna. A dobré kavárny otevírají nejen v Praze, ale po celé ČR. Mimo Prahu jezdíme moc rádi na výlet za kávou do Šumperka, do kavárny Pikola.   

Jakou přípravu kávy máte nejraději?
Doma si s manželem připravujeme filtrovanou kávu z V60, což je překapávač, do kterého vkládáte papírový filtr, a káva se louhuje do hrnečku. Je to jednoduchá, rychlá a čistá metoda. Nejradši máme africké kávy. A ve školicím centru připravuji nejraději cappuccino. Nejen, že mi moc chutná, ale baví mě i příprava a malování obrázků.  

Jak jste se dostala ke kávě?
Přes dortíky a sladkosti. Měla jsem sen si otevřít cukrárnu, která v našem městě už byla. Proto jsem nakonec zvolila cestu přes kavárnu. Dorty a káva se k sobě skvěle hodí! Kávu jsem do té doby nepila a ani nevěděla, jak ji připravit. Prošla jsem školením a poté vše trénovala na rodině a kamarádech. Několikrát jste vyhrála mistrovství republiky.

Jak se takové mistrovství pořádá?
Soutěžící má za úkol během 15 minut připravit 4 espressa, 4 cappuccina a 4 volné nápoje, které musí odprezentovat. Odkud káva pochází, jak byla zpracovaná a hlavně jak bude chutnat. Kávu servíruje degustačním porotcům, kteří hodnotí prezentaci baristy a kvalitu připravených nápojů. Na soutěžící dohlíží také technická porota, která hlídá postupy a hygienu okolo mlýnku a kávovaru. 

Kdo dnes chodí na baristické kurzy?
60 – 70 procent účastníků našich kurzů jsou nadšenci a domácí uživatelé. Chodí dokonce i na celodenní pokročilejší školení. Zbytek jsou baristé z kaváren, ale také majitelé nově začínajících kaváren.

S jakou nejkurioznější možností přípravy kávy jste se setkala?
Existuje soutěž, která se jmenuje Creators cup. Účastníci mají za úkol vymyslet úplně novou metodu přípravy kávy – originální kávovar či překapávač. V Aténách jsem seděla v porotě této soutěže a byla to opravdu zábava. Některé kousky byly skutečně povedené.  

Nyní vychází vaše publikace s názvem Velká kniha o kávě. O čem je?
Je to už moje druhá knížka. Nová kniha vychází z té původní, ale spoustu informací jsem upravila a přidala řadu nových. Můžete se těšit na úplně nové metody, recepty, a hlavně na krásné fotografie. S fotografem Davidem Židlickým jsme dokonce vyrazili i na plantáže v Panamě.  

Kdo je Petra Davies Veselá
Petra Davies Veselá je přední česká baristka, která se pohybuje v kávovém oboru již mnoho let. Měla vlastní kavárnu, několikrát vyhrála mistrovství republiky v přípravě kávy, vede baristické kurzy. Její první Kniha o kávě se stala bestsellerem (prodáno přes 30.000 ks) a ovlivnila u nás nejen povědomí o kvalitě kávy, ale také rozvoj dobrých kaváren a pražíren. Její první publikace – Kniha o kávě – seznamuje čtenáře  s historií kávy, dozvíte se o tom, jak se dostala do celého světa, jak se pěstuje, zpracovává a praží, jaké odrůdy existují. Nyní vychází druhá Velká kniha o kávě, jedná se o rozšíření první knihy. Obě publikace vydalo nakladatelství Smart Press.

gastronomie káva
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.