Sadec konopáč umí najít podzemní vodu
Ilustrační foto: pinterest.com

Sadec konopáč umí najít podzemní vodu

20. 9. 2018

Je to rostlina, která má ráda vlhko. Pro proutkaře je dokonce ukazatelem, že je v místě spodní voda. Ale nejen tuto vlastnost skrývá sadec konopáč.

Její latinský název  je Eupatorium cannabinum. Lidový název - Pochodňová lilie.

Výskyt

  • Je vytrvalá a roste všude tam, kde je vlhko. Na březích potoků i řek, ve vlhkých lužních lesích, na vlhkých mýtinách i v příkopech. Dosahuje výšky 50-180 cm. Je to i krásná trvalka, která se uplatní jako pohledová clona nebo jí lze využít jako pozadí rybníčku v zahradě. Krásná je i ve váze.
  • Proutkaři ji považují za čidlo, které signalizuje přítomnost spodních vod. Zapálené suché listy odpuzují mouchy.

Její krásné růžové květy bývají obsypané motýly všeho druhu.

Léčivé účinky

  • Posiluje imunitu, játra, slezinu, lymfatický systém. Je účinná proti nachlazení, horečce, akutnímu virovému onemocnění. Je vhodná při bolestech žlučníku, svalů a kloubů. Má projímavé účinky.

Sběr

  • Pro léčivé využití sbíráme nať i kořen. Nať sbíráme v době květu. Je lepší sbírat kvetoucí rostlinu v době, kdy jsou poupata ještě        nerozvinutá, protože se sušením zcela rozvinou. Nať sušíme při 40ti  stupních Celsia a kořen při 60ti stupních Celsia.

Nálev

  • 1-2 čajové lžičky sušené rostliny zalijeme 250 ml horké vody a necháme 15 minut vyluhovat. popíjíme 2-3x denně. Pozor - nálev má velice hořkou chuť.

Odvar

  • 1 čajová lžička sušené rostliny se dá do 250 ml vody. vaří se 15 minut a potom se nechá 15 minut macerovat. Odvar je velice silný. Proto jej podáváme po polévkových lžících. Můžeme jej využít jako obklad či koupel na otoky končetin a bolestivých kloubů. I na hnisavé a nehojící se rány a bércové vředy. Můžeme jej též využít jako koupel rukou i nohou při bolestech kloubů.

Tinktura

  • 1.) Z kořene - je nutné macerovat kousky kořene v 60 % alkoholu 1 měsíc. Denně protřepáváme a poté dáváme scezený do tmavých lahviček a uchováváme v temnu.
  • 2.)Z nati- kvetoucí nať pokrájíme nožem (nejlépe keramickým) a sklenici jím volně naplníme. Zalijeme 40% alkoholem. Macerujeme také 1 měsíc a přecezenou tinkturu uchováváme v temnu.
  • V případě akutní virózy podáváme první den každé 2-3 hodiny 10 kapek nalačno do poklesu horečky a zlepšení zdravotního stavu. Další dny 3x denně 20 - 25 kapek. Podávejte nejvýše 14 dnů.
  • Tinkturu lze používat i zevně -  na menší kožní infekce, poranění, krvácení a podlitiny.

Neměla by se ovšem podávat malým dětem, těhotným ženám a kojícím matkám.

Informace o rostlině jsem vyhledala ve svých starých knihách a zápiscích a také na internetu.Úvodní foto jsem stáhla ze stránky Pixabay.

příroda
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Stačí mi hezké pokoukáníčko.
Margita Melegova
Neznam, jsou to zajimave informace, rada se poucim.
Naděžda Špásová
Tak tohle neznám. :-)
Věra Ježková
Danko, ty si tedy vybíráš názvy. Šikovná bylinka. :-)
Zuzana Pivcová
Vim, ze eupatorium jsem slysela v souvislosti s homeopatii, ale uz je to dost davno. Diky, poucila jsem se.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%