Kozlík lékařský - záruka klidného spánku
Ilustrační foto: pixabay.com

Kozlík lékařský - záruka klidného spánku

29. 9. 2018

Tuto léčivou rostlinu určitě mnozí z nás znají. Tedy alespoň ti, kteří mají problémy se spánkem. Její latinský název - Valeriana officinalis.

Výskyt

  • Roste všude možně, podél příkopů, na loukách i mokrých, v lesích a houštinách. dá se s úspěchem pěstovat i na zahradách. Je totiž moc hezká. A je to pravý ráj pro motýly.Tato rostlina dorůstá až do 2 metrů výšky. Její listy tvoří přízemní růžici.

Sběr

  • Využíváme hlavně podzemní části rostliny (kořen, oddenky a odnože), které se sbírají na jaře nebo na podzim. Sbíráme je u dvou až tříletých rostlin. Protože se špatně uchovávají, je lepší je buď usušit nebo zmrazit.

Léčebné účinky

  • Tlumí křeče v zažívacím traktu a zklidňuje centrální nervovou soustavu. Proto ji používáme při lehkých poruchách spánku - zkracuje dobu usínání a tím i zlepšuje kvalitu spánku.Též se využívá při léčbě silného menstruačního krvácení, v období klimakteria, při problémech s očima, bušení srdce, běžné nervozitě, depresích, bolesti hlavy, slabosti nohou a hysterii.

Odvar 

  • 1 kávovou lžičku usušených kořenů zalijeme šálkem studené vody a krátce povaříme. Potom necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme šálek 2x denně mezi jídly.

Kozlíkové kapky pro dobrý spánek

  • Z kořenů připravíme podle základního předpisu tinkturu. Užíváme 20 kapek ve sklenici vody 3x denně. Můžeme také použít jednu kávovou lžičku tinktury 3/4 hodiny před spaním, druhou kávovou lžičku pak 1/4 hodiny před spaním.

Kozlíkové mléko

  • 1 kávovou lžičku tinktury vlijeme do sklence horkého mléka s medem a vypijeme 1/2 hodiny pred spaním.

Tinktura

  • 250 gramů kořene se nadrobno  nakrájí a vsype do skleněné nádoby se šroubovacím uzávěrem a zalije se až po okraj lihem nebo  60% vodkou. Uzavřeme a postavíme na teplé místo. Ale ne na přímé slunce. Každý den nádobou protřepeme a poté obsah přefiltrujeme. Vzniklou tinkturu přelijeme do tmavých lahviček a uchováme v chladu a temnu.

Pozor, abychom při jízdě automobilem nenadýchali! Dvě čajové lžičky se totiž rovnají panáku vodky.

Informace k článku jsem čerpala z knihy Zelená lékárna a ze svých zápisků.

 

bylinky zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
1 kávovou lžičku ? To si objednejte rovnou RZS ! S kozlíkem velmi opatrně ! Oprava : třetina lžičky !!!! Mohla by se objevit naopak silná arytmie či zástava dechu !!
Věra Ježková
Je hezký, ale klidný spánek mi nezaručí – za to ručím.
Naděžda Špásová
Znám kozlíkové kapky, jako kytička je to pěkný.
Margita Melegova
Nasi kocce davam za odmenu, vali se na koberci kde ji vysypu trochu kozliku, je to lenoch a ten jediny ji donuti k pohybu, jinak by u nas neuspel, spime az nezdrave dobre.
ivana kosťunová
Tak tuhle krásnou bylinku asi nevyužiju, ale díky za informace.
Jana Kollinová
Jak asi dopadne beruška po požití nektaru? :-) Kozlík je ve většině bylinných směsí na uklidnění, ale mě příliš nevoní.
Zuzana Pivcová
Už naše babička mívala valeriánové kapky, které si dávala na cukr. Kozlík má uklidňující účinky. Je přitažlivý i pro kočky. Podobně jako šanta.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.