Zvířátka se představují: Jezevec
Kresba autorka

Zvířátka se představují: Jezevec

29. 9. 2018

Ačkoliv tento živočich připomíná na první pohled bankovního lupiče či banditu  s maskou přes oči a v příslovích a podobenstvích bývá označován coby nevrlý, samotářský a podivínský, oplývá vlastnostmi hodných rytíře. Spousta lidí by si mělo z jeho chování brát příklad.

Protáhlý čumáček, černé pruhy na hlavě, zavalité tělo na krátkých nohách, našlapování na celou plochu chodidla a  kolébavá chůze z něj činí zvířátko podobné menšímu medvídkovi. Patří do čeledi lasicovitých, váží kolem dvaceti kilogramů a jeho délka dohromady s ocasem může dosahovat k jednomu metru. Má silné drápy, jimiž buduje hluboké, vzájemně propojené nory do rozsáhlých komplexů, tzv. hradů a svá království si předávají generace na generaci. Není vzácností, že některé  jsou "v provozu" nepřetržitě několik staletí. Labyrinty udržuje v čistotě, především brloh (pelech), jehož výstelku pravidelně obměňuje a větrá jako peřiny. Trus ukládá do jamek na povrchu a pokud "záchod" zaplní, vymění ho za nový. Když se mu do některé z jeho komnat nastěhuje liška, proslulá svou nepořádností, úzkostlivě čistotný hradní pán se raději odstěhuje. Žije převážně nočním životem, lidem se vyhýbá, a proto se s ním ve volné přírodě málokdo setká. Mně se poštěstilo vidět aktraktivní šelmičku ve dne před několika lety, když jsem šla se psy na procházku a pruhovaný méďa se vyhříval na lesní mýtině. Jakmile nás zaregistroval, neuvěřitelně rychle vystartoval, pelášil několik desítek metrů a vyšplhal se na strom.

Kdo si myslí, že jezevci jsou nabručení a protivní samotáři, mýlí se. Tyto negativní vlastnosti jim byly přisouzeny zřejmě na základě pozorování zvířat držených v zajetí. Ve volné přírodě jsou naopak společenští, žijí v rodinných seskupeních, jež vedou dominantní samci. Vůdce skupiny rozhoduje, kam za potravou, a ostatní ho následují a respektují jeho rozhodnutí. Teprve, když zestárne nebo je zraněný, postoupí sám dobrovolně své místo dalšímu schopnému jedinci. Nikdy se nestane, že by si místo vůdce klanu vynutil jiný sok násilím. Vždy se čeká na dobu, až dominantní samec sám vyhodnotí situaci a po zralé úvaze odstoupí.

Na podzim se pořádně vykrmí, avšak jejich zimní spánek není pravým zimním spánkem, jako např. u netopýrů či ježků. Neklesá teplota těla a ani metabolismus se výrazně nezpomaluje. Oblevu berou jako "budíček", dojdou se napít, vyprázdnit a jakmile se ochladí, opět ulehnou ke spánku.

Jezevec je všežravec. Živí se semeny, kořínky, plody, žížalami, hmyzem a drobnými hlodavci, převážně uhynulými, tu a tam uloví ptačí mláďata. V letošním suchém létě jsem zaznamenala návštěvu jezevčí rodiny na naší zahradě. Vlezli k nám dírou v plotě, hledali žížaly ve vlhké půdě a vyvrátili všechny čerstvě zasázané a zalité keříky a stromečky. Ty, které nešly vyrýpnout, obryli kolem dokola. Zatímco nám nadělali škodu, sousedovi prokázali dobrou službu, poněvadž mu dokonale zlikvidovali vosí hnízdo, které se marně několikrát snažil neúspěšně odstranit.

Jezevec je typickým obyvatelem našich lesů a je chráněný. Třebaže provede občas zahrádkářům menší lumpárničku, buďme k němu shovívaví a nezlobme se na něj.

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Děkuji všem za komentáře, cením si jich. Liborku, zvířecí sociolog amatér - to mě potěšilo a zvedlo sebevědomí. :)
Libor Farský
Jsem, Pižlíku, článkem přímo nadšený. Ty jsi vlastně něco jako zvířecí sociolog, takových je mezi amatéry málo.
ivana kosťunová
Ten labyrint v podzemí udržovaný několik staletí by mne lákal-to bych chtěla vidět zevnitř. Škoda, že to někdo nedokázal natočit na kameru... Moc zajímavé.
Jana Šenbergerová
Docela ráda bych ho viděla na vlastní oči ve volné přírodě. Musí to být zážitek. I pohled na obrázek stojí za to.
Jana Kollinová
Konečně jsem se dočkala pokračování série o zajímavých zvířatech. Kresbu obdivuji. Umění malovat mě obešlo obloukem.
Jitka Caklová
Ilono také se nezlobím, nemám k tomu důvod :-). Protože jsem svá a vím, že občas chybuji, tak už nemám ani potřebu na jakékoliv výtky reagovat. Podobně jak jsem napsala u svého článku, jakékoliv vysvětlování tohoto druhu je kontraproduktivní. A nic to nemění na skutečnosti, že ilustrace a článek se mi líbí :-).
Ilona Erika Kolář
Ano Jitko, každý máme právo napsat svůj názor, svůj pohled a já se nezlobím. Zrovna jsem pocítila potřebu napsat těch pět řádků a nemyslím si, že bych byla o něco horší nebo lepší než ostatní, protože jsem svá. To je z mé strany bez jakéhokoliv dalšího vysvětlování z mé strany vše.
Jitka Caklová
Ilono, není mým stylem komukoliv a o komkoliv psát, nebo říkat, že dělá, píše či říká něco špatně a neudělám to ani nyní. Kresba jezevce se mi také líbí a článek je poučný. Vím, že nejsem dokonalá, nicméně si dovoluji napsat názor a předesílám není to vůči Tobě výtka, je to jen můj pohled: Kdybys byla lepší než "paní inkognito", tak posledních pět řádků ve svém příspěvku bys nenapsala.
Ilona Erika Kolář
Děkuji za pochvalu, jezevce jsem tvořila narychlo. tak jsem ho drobet odflinkla, protože jsem strašně pospíchala a žádné veledílo to není. Vlastní fotku jsem neměla a cizí dávat nechci, to není můj styl. Ovšem sranda byla, jak jsem to dělala ve spěchu, dolů jsem napsala: Jezevec lesní, 24.9.2018. Už jsem dokonce měla u článku vložený obrázek, manžel za to kouká a říká: "To jako kreslil jezevec? No, to je ale šikula." Nebýt jeho, zcela jistě by si na mě smlsla paní inkognito, poněvadž jsem neustále v hledáčku jejího drobnohledu, takže se musím snažit ze všech sil, abych si náhodou neužízla ostudu jako to bylo s růžky místo parůžky. Jo, zkrátka někdo má paměť jako slon.
Alena Vávrová
Moc krásně jsi toho jezevce nakreslila a popsala, hnedle je to zvířátko sympatické ;-).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.