Jak jsme sbírali uhlí

Jak jsme sbírali uhlí

29. 9. 2018

Padesátá léta 20.století poznamenala životy lidí v mnoha směrech. Spousta lidí bylo zavřených, v rádiu se vysílaly soudy s tzv. „ zrádci “ republiky, ve společnosti se nesmělo kritizovat vedení státu a zejména KSČ! Ta vládla všude! Každý se snad bál každého, soused i souseda! Byl nedostatek zboží potřebného k žití! Stejné to bylo s uhlím. Bylo po válce a přednost přídělu uhlí měl průmysl. Uhlí bylo na příděl. Později se tento stav trochu uvolnil, ale „ volné “ uhlí bylo zase dražší a každý si ho nemohl koupit! V rodinách se tehdy topilo hlavně v kuchyni, kde se nejen vařilo, ale také i žilo! V pokoji, alespoň u nás, se topilo jenom o svátcích, nebo v neděli odpoledne. Vzpomínám si, že jsme chodívali s maminkou na místní nádraží sbírat uhlí. Chodilo tam  více lidí! Na místním nádraží se totiž vykládalo uhlí pro Uhelné sklady. Uhlí „ šlo “ z vagónů přímo pásem na nákladní auta, která je odvážela na skládky do Uhelných skladů. Při této vykládce popadala spousta uhlí z pásu, mezi koleje. Uhlí jsme sbírali do kbelíků a sypali do jutových pytlů. To víte, že jsme byli zmazaní, ale zase jsme měli dobrý pocit, že se hezky ohřejeme! Někdy jsme nasbírali třeba i 2 pytle. Takový pytel, když byl pěkně plný, vážil i 50 kg. Pytle jsme naložili na vozík a jeli domů. Hned bylo čím přikládat do kamen. V kuchyni nám to na přikládání vydrželo nějakou dobu a hlavně jsme ušetřili peníze a také uhlí ve sklepě, které, hlavně přes zimu, rapidně ubývalo! Nedalo se to dělat často, aby to nebylo moc okaté! Tenkrát záviděli někteří lidé i takovouto činnost. Takže, ne často a hlavně za tmy!!

Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Já jsem se uhlí něco naházela okýnkem do sklepa. Když se začala objevovat auta s pásem, který uhlí dopravil až do sklepa, to byla vymoženost k nezaplacení... jo,bejvávalo...
Naděžda Špásová
Také jsem uhlí jen pomáhala skládat a moc mě to nebavilo.
ivana kosťunová
Uhlí jsem sbírat nemusela, zato skládat ano !! To prostě jednoho dne přivezli uhlí a já přišla ze školy a místo na rande jsem musela tátovi pomáhat skládat uhlí. Telefon jsme neměli, takže když se mě kluk nedočkal, šel mi naproti ki našemu domu, a tam našel kominíka ve starých hadrech a s lopatou. Sice jsem se utíkala schovat do kůlny, když jsem ho viděla v dálce přicházet, ale táta to nepochopil a přivedl ho tam za mnou. Trapas nad trapasy !!!
Hana Rypáčková
Uhelné prázdniny jsem milovala, lyžování na horách se protáhlo.....Vzpomínám na tatínka , jak skládal uhlí, byl jak kominík a chroustal ve sklepě cibuli, aby se zbavil prachu v puse... Na šetření s topením vzpomínám, se sestrou jsme si ráno tahali spodní prádlo do postele, aby se zahřálo...
Dana Puchalská
Já tohle znám z vyprávění mého strýčka z venkova. Ale pamatuju se zase na to, když u sestřenice na venkově bývaly uhelné prázdniny. Jak já se tomu divila. Naše škola to nezažila. Ale vím že uhlí a brikety a další otec taky objednával s předstihem.
Mirek Hahn
Sbírání uhlí si pamatuji ještě v šedesátých letech. Sbíralo se i podél kolejí po trati. Občas v oblouku nebo tam kde to drncalo pár kousků spadlo.
Zuzana Pivcová
To mi, Františku, připomnělo začátek 60. let, kdy jsme se s maminkou přistěhovaly do Týna nad Vltavou. Byl podzim a ona netušila, že uhlí na zimu se mělo objednávat už na jaře. Tak jsme chodily do lesa na kůru a šišky, sbíraly, co kde spadlo z nějakého vozu. S uhlím jako u Vás to bohužel nešlo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.