Probuzení do tmy
FOTO: autorka

Probuzení do tmy

25. 10. 2018

Jako každé ráno se probudím a chci se podívat na budíka, kolik je hodin. Po hmatu rozsvítím lampičku a nic."Je tma".

Po hmatu najdu brýle a vylézám z postele. Zjišťuji, proč mi nesvítí lampička. Elektrika nejde v celém domě. No, nic se nedá dělat, budu nucena ráno žít bez elektrického proudu.. 

Vím, kde je toaleta, koupelna, a vše dělám potmě, ale po paměti. Najednou zjišťuji, jak jsem na elektrice závislá. V kuchyni nemohu najít sirky na zapálení plynového sporáku.(nakonec najdu). "Sláva, budu  snídat".

Po snídani se začíná rozednívat a už je na vše dobře vidět. Doma je chladno, neboť nejde bez elektriky topení. Vše se dá vydržet, tak se více obléknu. Nikdy si nepřipouštím, jak jsem závislá na vymoženostech dnešní doby a jak zjišťuji, že vše beru jako samozřejmost.

Elektrika byla zapnuta po třech hodinách a já teprve začala žít bez problému. Zapnout topení, uvařit, vyprat, číst a pustit  počítač. Ponaučení z toho pro mne je, že obdivuji lidi, kteří nevidí, a co všechno dokáží. Mají moji úctu a obdiv. Vážím si toho, že vidím, i když musím mít silné brýle.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Když se mi zhoršoval zrak a po mamince mám vadu očí, zkoušela jsem se pohybovat a provádět hygienu v koupelně po slepu. Mám baterku a svíčky, zápalky.. Jsme závislí....
Eva Mužíková
Také nemám ráda prudké světlo, když se v noci probudím. Proto mám kousek od postele v kuchyni takové to světýlko reagující na pohyb. Super, svítí málo, na WC dojdu. Ale než jdu zpět ono zhasne, tak k němu tápu po tmě... asi bych si měla dát ještě jedno do koupelny:))) Hezky napsáno Maruško.
Věra Ježková
Zapomněla jsem: Black out bych zažít nechtěla.
Věra Ježková
Do tmy vstávám každou noc, nerozsvěcím kvůli šoku ze světla. Brýle nasazuji, když se probudím, abych viděla na digitální budík u protější zdi. Zhoršování zraku se bojím – ale ne takového, které lze kompenzovat brýlemi nebo odstranit operací.
Mirek Hahn
Zkus vonný svíčky... je to romantický.... a uklidňuje to ,-)
ivana kosťunová
Občas mě taky napadne, zda bych uměla vyrobit louč. :))
Zuzana Pivcová
Někdy jsme se sestrou přemýšlely, zda bychom se dokázaly uživit bez elektřiny (na venkově). Ale měla jsem známý norský manželský pár, pán byl ředitel nějaké firmy, ti ale na velkou část roku odjížděli někam do lesů, kde opravdu proud nebyl. A vyhovovalo jim to tam. Vzpomínám si, že když v 80. letech vypnuli v New Yorku proud, lidé v šílené panice skákali z oken. Díky za zajímavý - řekla bych - fejeton.
Mirek Hahn
Správná úvaha..... bez elektřiny je celá naše civilizace na hromádce za tři dny.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.