Superpotraviny ze zahrádky
ilustrační foto: pixabay.com

Superpotraviny ze zahrádky

26. 10. 2018

Superpotravina je marketingové označení pro potravinu, která má vysoký obsah látek a prospívá zdraví. Jde například o vitamíny a minerální látky (Wikipedie).

V jakémsi zdroji jsem se dočetla o superpotravinách. Všechny byly exotického původu. Chlorela, chia semínka, aloe, kustovnice. Marketing dokonalý, ceny závratné.

Chodím po zahradě a rozhlížím se. Jedna superpotravina vedle druhé. Marketing žádný, ceny bezvýznamné. Mrkev, celer, červená řepa, černý rybíz, (červený také). Za plotem makové pole a šípkové keře. Že vám něco nevoní? Ochutnali jste celerový salát? Mrkvovou pomazánku, rybízovou marmeládu v paštice nebo šípkovou marmeládu v omáčce? Obalovanou červenou řepu nebo z ní výborný salát? Tak tady máte pár receptů.

(Nebojte se trochu zahřešit přidáním dipu z majonézy a jogurtu. Superpotraviny vám to vynahradí.)

Mrkvová pomazánka:

Na jemném struhadle nastrouháte mrkev, mírně osolíte a promícháte s jogurtovo - majonézovým dipem. Na chlebíčky místo vlašáku – ideální.

Celerový salát:

Na hrubším struhadle nastrouháte celer, přidáte kyselejší najemno nakrájené jablko, hrst vlašských ořechů, mírně osolíte, přidáte dip a zamícháte.

Obalovaná červená řepa:

Povaříte, oloupete, nakrájíte na plátky (max. 1 cm) a obalíte v trojobalu. Trochu nasládlé, ale dobré.

Salát z červené řepy:

Povařenou řepu nakrájíte na jemné proužky, přidáte lžičku rybízové marmelády, lžíci jogurtu a majonézy. Mírně osolíte a promícháte. Výborná příloha k vařenému hovězímu.

Šípková marmeláda:

Asi 1,3 kg šípků omyjete, podusíte, měkké rozmixujete tyčovým mixérem a přes hustý cedník propasírujete. Na 1kg získaného protlak přidáte 40 dg cukru a krátce povaříte s přípravkem 2:1 Gelfix extra. Horké nalijete do skleniček, otočíte dnem vzhůru a necháte vychladnout. Ideální je protlak použít na šípkovou omáčku.

Děláte svíčkovou?

Před osmahnutí kořenové zeleniny přidejte trochu rybízové marmelády. Zkaramelizuje, dodá barvu a zvýrazní chuť.

Dobrou chuť s domácími superpotravinami.

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Bio superpotravina, to by nemělo být jen o tom, že zelenina vyroste na zahradě. Už semínka by měla být vypěstovaná bez chemie atd. Je to celá věda. Proto tomu bio v supermarketech nevěřím. A když chodím po zahradě, tak v jeden čas nesklízím třeba rybíz a červenou řepu. Každá zelenina, ovoce má svůj čas. Salát z červené řepy dělám jinak, ale je výborný. Líbí se mi recept na celerová salát, ten určitě vyzkouším. Šipky nemám ráda, vadí mi tam ty chloupky uvnitř plodů.
Jana Šenbergerová
V neděli vařím "svíčkovou" bez svíčky, z krůtího masa, s brusinkami a zlatohorským knedlíkem. Už dnes se na ni všichni těšíme.
Dagmar Bartušková
Blanko, udělala jsi.mi chutě hlavně na tu svíčkovou. Zítra se - ke stému výročí :-) /republiky/ nechám tedy na ní do nějaké dobré restaurace pozvat. Pokud v ní neucítím rybíz, dojde zcela určitě k reklamaci. :-)
Věra Ježková
Blanko, nic ve zlém, ale ze slova superpotravina mi naskakuje kopřivka. Stejně jako z potravin bio. Mrkvovou pomazánku bych si dala, celer nedělám, červenou řepu nemám ráda a šípky nevím, kde bych vzala. Piju jen pytlíkový čaj. Svíčkovou jsem nikdy nevařila. :-)
Libuše Křapová
Zrovna jsem dostala chuť na salát z červené řepy. dělám ho trochu jinak, dnes si pochutnám na salátu alá Blanka
Věra Lišková
Máte pravdu, vypěstovaná zelenina a ovoce bez chemie je bio superpotravina.
Naděžda Špásová
Tak zee všeho bych použila jen šípkovou marmeládu, mrkev a celer do polévky, nebo do svíčkové. Řepu od malička nesnáším. Ale ostatním přeji dobrou chuť. :-)
Zuzana Pivcová
Kdo má možnosti pěstovat si sám, má opravdu velké štěstí. osobně mě exotické potraviny moc nelákají, tedy myslím dovezené k nám. Moc pěkné recepty, to bych mohla zvládnout i já. :-D
Dana Puchalská
Samé dobroty. Dala bych si všechny kromě červené řepy. Tu ráda nemám už od dětství. A tu pomazánku z mrkve jsem si dělala v úterý. Je skvělá.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...