Mám ráda kuchařské knihy XIV. díl
ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy XIV. díl

30. 10. 2018

Dobrý den přátelé. Jsem tu s dalším dílem mého povídání o receptech ze starých kuchařek. Tentokrát jsem vybrala recepty na zavářky do polévek.

Vím, že všichni máme rádi doma připravenou polévku. Právě teď v době plískanic a nevlídného počasí polévka zahřeje každého. A myslím, že bez polévky by nebyl oběd kompletní. Ovšem bez zavářky by byla polévka tak trochu chudá. Vždyť polévka je grunt a maso špunt.

A že měly naše babičky z čeho vybírat. Posuďte sami.

Pravopis jsem pochopitelně zachovala, jinak by recepty neměly kouzlo oné doby.

 

Nudle do polévky

  • Chceš-li mít dobré, lehounké nudle, nepřidávej k vejci žádné vody. Rozšlehej vejce v důlu, který jsi udělala na vále v mouce a nožem a rukama uhněť těsto tak husté, aby se nechytalo válu ani ruky. Je-li dosti uhněteno, poznáš, vmáčkneš-li do něho prst. Když se utvořená jamka ihned srovná, je těsto hotové. Těsto pak válečkem na nepatrně poprášeném vále na tenoučkou placku vyválej. Nech oschnouti a krájej jemné nudličky. Takto udělané nudle zůstanou plavati na povrchu, kdežto nudle ve kterých je voda, klesnou ke dnu.

Strouhání

  • Ušleháme vejce, přidáme lžíci mouky a šleháme, až se utvoří husté těstíčko. Kapeme je pomalu do vřelé polévky a mícháme vidličkou. Chceme-li mít větší kousky v polévce, mícháme pomalu měchačkou.

Omeletové nudle

  • Jedno vejce a tři lžíce mléka hodně šleháme, přidáme soli, květu a tolik mouky, až je z toho tekuté těstíčko. Do omeletové pánve dáme máslo, těstíčko vlejeme tence do rozpáleného másla a upečeme omeletku rychle po obou stranách. Z omeletky zatočené nakrájíme tenké nudle a hodíme do polévky.

Smažený hrášek

  • Z jednoho vejce a žloutku se udělá s trochou soli, mouky a mléka těsto husté jako na kapání. Na kuthánek se dá máslo a když se rozpálí, kapeme těsto obráceným struhadlem do másla. Hrášek vložíme do polévkové mísy a polévka se na něj procedí. Vařiti se v ní nesmí.

Kapustový svítek

  • Nasekáme jemně kapustu uvařenou ve slané vodě. Na misce třeme dva žloutky, dvě lžíce strouhané žemličky pokropené mlékem, osolíme, opepříme, přidáme trochu rozpuštěného másla a vše řádně promícháme, konečně do těsta vmícháme sníh ze dvou bílků. Do pekáčku nalijeme trochu másla, těsto tam vložíme a upečeme. Upečené pokrájíme buď na kostečky nebo nudle a vhodíme do polévkové mísy.

Sněhový svítek

  • Ušleháme tuhý sníh ze dvou bílků, přimícháme dva žloutky, lžíci mouky, trochu soli a květu. Do pekáčku dáme rozpáliti trochu másla, vlejeme těstíčko do něho a rychle v troubě upečeme. Neboří-li se do něho prst, je svítek upečen. Pokrájíme jej na kostičky a dáme na talířek k polévce.

Moučný svítek

  • Kousek másla se utře s 1 žloutkem, přidá se utlučený sníh z jednoho bílku a tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko, osolí se a přidá sekaná petrželka. Svíteček se vlije na pomaštěný pekáček a upeče. Krájí se na kostečky a dá na talířek k polévce.

Svítek z mozečku

  • Vepřový malý mozeček se podusí. Vychladlý se rozetře se žloutkem, přidá se soli, trochu mléka, asi 1/2 žemle strouhanky, sníh z jednoho bílku. Vše se promíchá, vleje na pekáček do rozpuštěného másla a do růžova upeče. Z tohoto trochu hustšího těstíčka se mohou dělat i knedlíčky do polévky.

Chlebové knedlíčky

  • Dáme na kousek másla dusiti rozsekanou malou cibuli, přisypeme hrstku strouhaného chleba (střídku) a zasmažíme. Vychladlé rozmícháme se dvěma celými vejci, 4 lžícemi mléka, solí a sekanou petrželí. Vykrájíme pak lžičkou knedlíčky do polévky, nebo je zakulatíme předem v mouce. Je-li těsto řídké, přidáme strouhaného chleba.

Morkové knedlíčky

  • Utřeme v hluboké misce morek, přidáme 1 vejce a třeme dále, okořeníme štipkou květu, osolíme a přidáme tolik strouhané housky, aby vznikla volná kašička. Pomoučenou rukou utvoříme malé kulaté knedlíčky, které zavaříme do polévky. Kdo rád, přidá do nich trošku citronové kůry a sekané zelené petrželky.

Játrové knedlíčky

  • Hovězí nebo telecí játra naškrabeme nožem. Odstraníme blanky, játra dáme na talíř, utřeme s kouskem másla a vajíčkem, špetkou pepře, soli, kouskem utřeného česneku a strouhané cibule. Přidáme tolik strouhané housky, aby bylo volné těstíčko. Utvoříme malé knedlíčky nebo je do polévky vykrájíme kávovou lžičkou namočenou do polévky.

Krupičkové knedlíčky

  • Utřeme lžíci čerstvého másla, přidáme soli, něco květu, celé vajíčko a hrstku krupičky. Necháme chvíli státi, a je-li těsto řídké, přisypeme ještě trochu krupičky. Těsto však nesmí být tuhé, proto je dobře udělati z bílku sníh. Knedlíčky se do přecezené polévky zavaří kávovou lžičkou.

Slaninové knedlíčky

  • Utře se vejce, přidá se trochu mléka, něco strouhané housky, kousek rozpálené slaniny a soli. Upraví se těstíčko, kávovou lžičkou se vykrájejí malé knedlíčky a zavaří do procezené hovězí polévky.

Vaječná ssedlina do polévky

  • Tři celá vejce a neplná 1/8 litru smetany se sešlehají, až se zpění. Vymaže se dobře máslem hrneček a rozšlehaná ssedlina nepatrně osolená se do něho vleje, ováže pergamenovým papírem, přiklopí pokličkou a vloží do hrnce s vařící vodou a vaří asi 1/2 hodiny. Buď se nakrájí na kostečky, nebo jen vykrajuje lžičkou a vhodí do mísy na polévku.

Pudingy do polévky

  • Udusíme na cibulce a másle vepřový mozeček. Utřeme jej na kaši, přidáme sekané petrželky, 4 housky smetanou či mlékem navlažené, 2 celá vejce, něco pepře a soli. Jemně vše utřeme, dáme do vymazané pudingové formy (nebo dobře vymazaného hrnku), těsně přikryjeme poklicí a vaříme 1/2 hodiny v páře. Uvařený puding vyklopíme na misku, ozdobíme zelenou petrželkou a neseme na stůl. Stolující vykrajují puding lžičkou a dávají do čisté hovězí polévky nalité na talíře. Někdo prochladlý puding krájí na kostečky, vhodí do polévkové mísy a nese na stůl.

Kroketky do plévky

  • Uděláme nudlové těsto z 1 vajíčka a rozválíme na dvě placky. Připravíme si rozsekané maso z jakékoliv zbylé pečeně, podusíme na másle a cibulce, přidáme pepře, soli a něco strouhané housky. Hustou kašovinu klademe v malých hromádkách na placku (ne příliš tenkou), pomažeme kolem bílkem nebo vodou, druhou plackou přikryjeme, prsty přimáčkneme a kružítkem na tento vykrájíme kolečka. Hotové kroketky dáme vařiti do polévky s usekanou petrželí a neseme na stůl.

 

Doufám,že jste se alespoň někteří nechali inspirovat a přeji vám dobrou chuť.

Recepty jsem vybrala z knihy Praktická hospodyňka vydané v r.1918.

 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Samé dobrůtky, takové recepty se mohou používat pořád. Nejsem moc polívková, ale děti vždy měly poctivou domácí a teď ji dělám i malému vnoučkovi , z domácích vajíek, zeleniny ze zahrady a jak baští.
Eva Mužíková
Nám ráda husté polévky, určitě ne jednu z rad použiji.
Naděžda Špásová
Nudle do polévky, nebo drobení občas dělám. Hlavně vnučce dělám noky. Jo a ještě játrové knedličky Jinak kupuji různé zavářky.
Věra Ježková
Danko, tak tady bych se moc nerozšoupla. Svítky, strouhání a sedlina ani omylem a že bych se s tím ostatním dělala? Ne, ne. Nudle hotové, smažený hrášek z Normy taky. Polévku s játrovými knedlíčky si občas někde dám, nebo uvařím pytlíkovou a trochu vylepším.
Jana Kollinová
Velmi užitečný příspěvek pro kuchařky na baterky, jakou jsem já. Líbí se mi, že jsou zaměřeny na jídla ze základních surovin našich předků. Brambory, jablka, zavářky. Nabídka na úspornější a zdravější jídla se vždy hodí.
Zuzana Pivcová
Bez polévek bych asi nežila. :-D Tyhle různé zavářky se mi líbí. Pamatuji si, jak jsem se od maminky ještě jako školačka naučila dělat polévkové vlasové nudle. Kde jsou ty časy!
Eva Balúchová
Já většinou používám do polévek domácí nudle a čtu,že je dělám správně.Možná vyzkouším i něco nového z vašich návodů.
ivana kosťunová
Většinu těch zavářek znám, ale pudingy do polévky ? Smažený hrášek a kroketky možná zkusím, ale tak maximálně jednou do roka při nějaké slavnostní příležitost. Že si ty naše babičky ale uměly s vařením vyhrát ?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...