Ořechové rohlíčky pro svatého Martina
FOTO: autorka

Ořechové rohlíčky pro svatého Martina

26. 10. 2018

Blíží se svátek Svatého Martina, a jak to tak vypadá, aspoň do vyšších poloh se tento oblíbený světec spojovaný i s mladým vínem, na bílém koni dostaví. 

Na počest jeho svátku se v řadě obcí stále slaví Svatomartinské hody. Kromě vykrmené husy, knedlíků a zelí bývaly na Slovácku, a vlastně stále jsou, oblíbenou pochoutkou svatomartinské ořechové rohlíčky. U založení tradice hodů byl císař Josef II. (1741 – 1790), který se zapsal do dějin jako osvícený panovník, za jehož vlády byla do života uvedena řada zásadních reforem. Byl znám svou pracovitostí a skromným stylem života. Přísný byl nejen na sebe, ale i na své poddané. A protože se mu zdálo, že během roku zbytečně utrácejí čas hodováním a veselicemi, zavedl v celé říši jednotné datum pro hodové slavnosti, a to právě u příležitosti svátku Svatého Martina.

Recept:
Uvedené množství je zhruba na 100 rohlíčků, ale záleží na vás, jak velké budete péci.

Suroviny:
Těsto: 300 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 2 dl oleje, nejlépe slunečnicového, 40 g droždí (jedna kostka), špetka soli, 3 žloutky, 1 vejce, ¼ l mléka

Ořechová náplň: 1/2 kg mletých vlašských ořechů,1/4 kg moučkového cukru, 12 rozemletých kulatých piškotů, 1 vanilkový cukr, dle potřeby svařené mléko (aby vznikla velmi hustá kaše)

Drobenka: 1/4 kg másla nebo rostlinného tuku, 1/4 kg cukru krupice, 1/4 kg hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, citronová kůra

Z dobře vykynutého těsta lžící odebíráme kousky, které prsty upravíme do tvaru koleček. Rádýlkem rozdělíme na čtyři trojúhelníky, z ořechové nádivky vytvoříme válečky, pložíme na kolečka a srolujeme do tvaru rohlíčku (viz. foto). Potřeme rozšlehaným vajíčkem, opatrně přitiskneme do misky s drobenkou a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 st. C. Rohlíčky nám pěkně naskočí, a až jsou zlatavě hnědé, máme upečeno. Po mírném vychladnutí je opatrně potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem. To jim zajistí vláčnost a dlouhou trvanlivost.

Před podáváním se rohlíčky pocukrují. V případě, že místo cukru použijeme umělá sladidla, mohou si na svatomartinských rohlíčcích pochutnat i diabetici.

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.9 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Recept na Martinské rohlíčky mám sice někde v sešitě, ale nikdy jsem je nedělala. Teď jsem si tak četla recept a říkala jsem si - chtělo by to obrázky. A ejhle, obrázky jsou. A já mám na ty rohlíčky setsakramenskou chuť! Zkusím je upéct.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...