Nechte se okouzlit módou první republiky
FOTO: autorka

Nechte se okouzlit módou první republiky

10. 11. 2018

Elegantní dámy, elegantní pánové, Oldřich Nový líbá dámám ručku, ve společnosti září Adina Mandlová, Lída Baarová, Hugo Haas, Svatopluk Beneš a samozřejmě bonviván z největších – Vlasta Burian. V broušených sklenkách se třpytí francouzské víno či koňak.

Vrchní neslyšně plují mezi stoly luxusních restaurací, v barrandovských ateliérech je živo od rána do noci. Přesně takový svět si můžete navodit v Muzeu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě, které se připojilo k oslavám výročí republiky velkorysým projektem – výstavou Šaty dělají člověka.

Vernisáž prvorepublikových dobových oděvů a předmětů se za velkého zájmu uskutečnila v pátek 26. října. Akci stylově a se šarmem sobě vlastním vtipně moderoval Aleš Cibulka. Autorkou výstavy je známá sběratelka autentického dobového odívání 20. století, Vlaďka Dobiášová. Jako jeden z významných znalců v tomto oboru již mnoho let prezentuje svoji soukromou sbírku historického a dobového odívání, spolu s módními doplňky na mnoha společenských akcích, výstavách a dobových módních přehlídkách. Na výstavě v muzeu jsou z její sbírky prezentovány unikátní exponáty, jejichž vlastníky byly například herecké hvězdy prvorepublikového stříbrného plátna Věra Ferbasová, Jarmila Švabíková, Nataša Gollová, Marie Rosůlková či Svatopluk Beneš.  

Vedle toho mohou návštěvníci výstavy obdivovat dobové plesové šaty, prádlo, oděvy pro různá roční období, domácí i sportovní oblečení, módní doplňky, mezi něž patří zajímavé klobouky ze známých kloboučnických firem, boty, rukavičky, kabelky, šátky, kravaty či bižuterie a ozdobné knoflíky. Část výstavy je věnována také produkci úspěšných prvorepublikových módních salonů, mezi něž se řadí především práce významných pražských oděvních salónů Hany Podolské, Hedy Vlkové, Anny Frolíkové nebo Oldřicha Rosenbauma. Nechybí prezentace světoznámé obuvnické značky Baťa, která je zde zastoupena i unikátním párem dámských střevíčků, zhotovených přímo pro Světovou výstavu v New Yorku v roce 1939. K vidění jsou i známé luxusní pánské boty, tzv. „Popprovky“ firmy Popper.  

Obraz pracovního i společenského života doby první republiky doplňují také mnohé z propagačních dobových předmětů, jako jsou reklamní cedule, plakáty, drobné reklamní předměty různého druhu, ale i první technické vymoženosti používané v běžné domácnosti prvorepublikových rodin. Návštěvník tak může mezi mnohým vidět např. starší typ topinkovače, lednici, jejíž chlazení bylo závislé na množství ledu, který byl uchováván v jejím chladicím boxu nebo starší typ elektrické pračky značky JETAS firmy bratří Kolaříků z Jarošova u Uherského Hradiště. Všechny trojrozměrné předměty, které tematicky výstavu oděvů doplňují, pocházejí ze sbírek Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě a ve většině případů jsou veřejnosti nabídnuty ke zhlédnutí vůbec poprvé v celé historii muzea.  Výstavu bude možné navštívit do 28. dubna 2019.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

kultura výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
judita lišková
Mě se taky prvorepubliková, ale i válečná móda moc líbí. Jen módu dvacátých let moc nemusím...
Zdenka Jírová
Prvorepublikovou módu mám moc ráda.Líbila se mi i v seriálu o četnících s Tomášem Töpfrem.
Jitka Hašková
Hezká připomínka, ale před válkou i dlouho po ní, nebylo možné, aby muž měl v místnosti klobouk na hlavě!! Tenkrát se nemohli vymlouvat na imidž, jak to dnes rádi dělají z lenosti se učesat.
Danka Rotyková
Nádhera. Představuji si schůzku s přáteli v kavárně, elegantní oblečení, lodičky šité na míru, kabelku s rukavičkami z téže kůže, před sebou kávu a sachr se šlehačkou....
Marie Doušová
Byla to elegance a vznešenost v oblékání. Moc pěkné.
Libor Farský
Tuto módu miluji. Nebylo by víc fotografií, prosím?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%