Houby, které pomáhají v prevenci a zmírnění cukrovky
FOTO: Myco Medica

Houby, které pomáhají v prevenci a zmírnění cukrovky

14. 11. 2018

Na středu 14. listopadu připadá Světový den diabetu. Upozorňuje na důležitost léčby a zejména prevenci onemocnění, protože procento lidí ohrožených cukrovkou strmě stoupá. V Česku přesáhl letos počet lidí s touto diagnózou milionovou hranici, odhaduje se, že v roce 2035 bude nemocný každý desátý Čech.

Nejpalčivějším problémem je cukrovka II. typu, která se týká asi 90 % cukrovkářů. Tzv. stařecká cukrovka, jak se někdy cukrovce II. typu přezdívá, se dnes týká už i mladých lidí nebo dětí, pojí se totiž výrazně s nesprávnou životosprávou. Prevence přitom není ani složitá, ani nákladná, stejně jako přírodní cesty pomáhající ve zmírnění příznaků. Kromě vhodné stravy a dostatku pohybu pomohou i běžně dostupné houby - níže najdete trojici, která je v boji s cukrovkou nejúčinnější.  

Hnojník pro uvolňování inzulinu  
Jednou z hlavních příčin vzniku cukrovky II. typu je špatná strava - jídelníček příliš bohatý na cukry a jiné sacharidy vedoucí k nadměrné tvorbě inzulínu ve slinivce. V důsledku toho pak dochází k jejímu oslabení a ke snížené vnímavosti tělních buněk k inzulínu. Vysokou hladinu cukrů v krvi dokáže účinně regulovat Coprinus, známý také pod českým názvem hnojník. Tuto medicinální houbu najdeme růst i v české krajině, a to od léta do podzimu na otevřených místech, tedy na loukách, okrajích lesů a v zahradách.

Mnoho studií prokázalo, že látky, které hnojník obsahuje, dokážou přímo povzbuzovat uvolňování inzulínu slinivkou. Kromě toho zlepšují krevní oběh a podporují metabolismus a trávení. Pokud jej najdete venku, konzumují se pouze mladé plodnice, které jsou bílé a uzavřené. Nicméně za syrova mají medicinální houby nízký efekt, protože jich nedokážeme sníst a hlavně strávit velké množství. Pro maximální využití cenných látek z hub je tedy nutné najít na trhu kvalitní extrakty v kapslích. Ideálně sáhněte po takových, které byly zpracovány metodou horkovodní extrakce. Takové kapsle totiž zaručují vysoce kvalitní výtažek v ideálním poměru účinných látek pro nejlepší výsledky.  

Maitake alias tančící houba sníží glykemii  
Maitake neboli trsnatec lupenitý najdeme v přírodě zřídka. Je bezesporu nejznámější hlavně v Asii, kde je tato houba využívána při přípravě pokrmů, ale také jsou zde už po tisíce let známé její léčebné účinky. Historické prameny ji označují za tančící houbu (překlad z japonštiny), bylo totiž velkým štěstím tuto houbu najít a „houbaři“ doslova tančili radostí nad svým úlovkem, když se jim poštěstilo. Maitake dokáže snížit glykémii a zvýšit citlivost tkání na inzulín. Krom snížení aktivity enzymů souvisejících s diabetem má také ochranný vliv na slinivku. Neduhy, se kterými si dokáže poradit, jsou i vysoká hladina tuků, vysoký cholesterol, nadváha a v neposlední řadě vysoký krevní tlak. Všechny tyto problémy je možné dát do přímé souvislosti s diabetem a u všech lze tedy trsnatec rovněž použít.    

Reishi zapůsobí na metabolismus cukrů  
Trojici medicinálních hub, které mají pozitivní vliv na prevenci a boj s cukrovkou, uzavírá reishi. Je to jedna z nejvyužívanějších hub, mluví se o ní taky pod názvem lesklokorka lesklá. Tato „božská houba nesmrtlenosti“, jak se jí přezdívá, našla svoje uplatnění už před více než 4 000 lety. Je to dřevokazná houba, najdeme ji na kmenech většinou již odumřelých stromů nebo na pařezech, nejčastěji v dubových lesích a parcích. Její plodnice jsou specifické svou lesklou lakovou vrstvou, od té je odvozen český název. Lesklokorka je používaná pro blahodárné působení na metabolismus cukrů i pro široký dopad na vyvážení a soulad organismu.

Podobně jako výše zmíněné houby dokáže regulovat cukr v krvi a můžeme ji proto použít u diabetu, hlavně II. typu. Je prokázáno, že zlepšuje reakci tkání na inzulín. V určité podobě je taky vítanou pomocí při hubnutí. V případě prevence a léčby diabetu je nejvhodnější sáhnout po houbovém extraktu v kapslích, kde je 30 % houbových polysacharidů. Taková koncentrace je totiž optimální u chronických, vážných a vleklých obtíží.

houby zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
Diabetes melitus je metabolické onemocnění. Není to tak jednoduché, jak píše autor tohoto článku. Silně pochybuji o následném účinku "čínských" hub. Jak mi, "redakce", vysvětlíte cukrovku u štíhlé ženy, která se nikdya nepřejídala, nejedla sladké, ale zemřel jí syn, a ona tomuto stresu nedokázala čelit. Jak mi vysvětlíte vysoký obsah cukru u muže, který byl sedm let ve vězení? Tam určitě nedostával tuky a cukry. Není to tak jednoduché. A ty čínské houby? Copak rostou u nás? Já zjistím, že mám "cukrovku", najdi "čínskou" houbu a budu zdravá?
Eliška Murasová
Já rovněž věřím čínským houbám, a to nejen na cukrovku.
Zuzana Pivcová
Ačkoliv cukrovku naštěstí nemám, tak čínským houbám fandím.
Věra Ježková
Glykemii ohlídá také skořice.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.