Mám ráda kuchařské knihy XXII. díl

Mám ráda kuchařské knihy XXII. díl

21. 11. 2018

Vážení, minule jsem se pustila do receptů z francouzské kuchyně. A protože jich tam bylo hodně, dnes budu pokračovat. 

Rozhodla jsem se, že dnes napíšu recepty na  dezerty.

Broskve bílá paní 

  • 4 kolečka ananasu, 4 půlky kompotovaných broskví, 2 lžíce rumu, 1 dcl smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, 1/2 litru vanilkové zmrzliny

Plátky ananasu dáme do misky, pokapeme rumem a necháme macerovat. Zmrzlinu rozdělíme do čtyř pohárů, navrch uhladíme, na ni vložíme kolečko ananasu, doprostřed něhož dáme po půlce broskve, vyklenutou částí nahoru. Smetanu s cukrem dobře ušleháme a cukrářským pytlíkem stříkáme na povrch pohárů. Podáváme vychlazené.

Banány Josefína

  • 4  banány, 6 vajec, 6 dcl mléka, 40 gr cukru, špetka soli, trochu tlučené vanilky, citrónová kůra,lžička másla

Banány oloupeme a nakrájíme na 2 až 3 cm dlouhé kusy. Vejce rozkvedláme a smícháme je s mlékem, cukrem, solí a tlučenou vanilkou a nastrouhanou citrónovou kůrou. Mělkou zapékací misku vymažeme máslem a vlijeme do ní vaječnou směs. Na její povrch pak kolmo zapícháme kousky banánů. Vložíme do trouby předehřáté na 200 st. Celsia a zapečeme (cca 20-30 minut) tak, aby směs zrosolovatěla a nebyla tuhá. Podáváme teplé i vychlazené.

Hrušky krásná Helena

  • 8 půlek kompotovaných hrušek,150 gr čokolády na vaření, 2 lžíce šlehačky, 1/2 litru vanilkové zmrzliny, lžíce rumu

Čokoládu rozlámeme na kousky, dáme do kastrolku, podlijeme lžící rumu a na mírném ohni necháme rozpustit. Vmícháme šlehačku a na mírném ohni prohřejeme. Zmrzlinu rozdělíme do čtyř pohárů, půlky hrušek necháme okapat, přiložíme podélně k sobě a postavíme do pohárů do zmrzliny. Přelijeme připraveným čokoládovým krémem, eventuálně ještě posypeme natrouhanými mandlemi a podáváme. Pozn.: prázdné poháry před naplněním dáme na chvíli do chladničky, aby zmrzlina vydržela déle v tuhém stavu.

Malinové topinky

  • 12 plátků veky, 150 gr práškového cukru, 200 gr másla, 200 gr šlehačky, 300 gr malin

Z plátků veky odkrojíme kůrku, potřeme je částí másla a bohatě posypeme cukrem. Zbytek másla rozehřejeme na pánvi, do níž vložíme plátky veky neomaštěnou a nepocukrovanou stranou dolů. Zmírníme oheň, pánev přiklopíme a zvolna pečeme 2-3 minuty. Potom stáhneme z ohně a necháme ještě chvíli zakryté, aby se z cukru na povrchu vytvořila sklovitá vrstva. Na podávací mísu pak dřevěnou špachtlí přesuneme opečené plátky, na jejichž povrch navršíme pocukrované maliny a doplníme lžící šlehačky.

Jablečný dezert s rozinkami

  • 1 kg jablek, 1 citrón, 1 lžíce škrobové moučky solamyl, 100 gr cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 30 gr másla, 6 vajec, hrst rozinek, strouhanka

Jablka oloupeme a zbavíme jader. Rozkrájíme na kousky a s citrónovou šťávou v malém množství vody podusíme doměkka. Rozmačkáme je a s přidáním solamylu necháme na mírném ohni vysmahnout. Přidáme cukr, vanilkový cukr, máslo a rozinky. Po vychladnutí vmícháme celá vejce. Hmotou naplníme formu, kterou jsme vyložili alobalem, vymastili a vysypali strouhankou. Pečeme ve středně teplé troubě ve vodní lázni 40 minut.

Jahody s pomerančovým krémem

  • 500 gr jahod, 2 lžíce cukru, 5 žloutků, 3 lžíce cukru, 8 cl pomerančové šťávy, 50 gr hořké čokolády

Jahody omyjeme, zbavíme stopek a rozpůlíme. Posypeme 2 lžícemi cukru a dáme asi na hodinu do chladu. Mezitím dáme do kotlíku žloutky a 3 lžíce cukru a ušleháme do pěny. Kotlík potom postavíme do větší nádoby s horkou vodou tak, aby horká voda sahala asi do tří čtvrtin výšky kotlíku. V této vodní lázni při střední teplotě dále šleháme a současně zvolna přidáváme pomerančovou šťávu, až vznikne krémovitá hmota. Jahody potom rozdělíme do šálků nebo do sklenic a přelijeme horkým krémem. Posypeme nastrouhanou čokoládou.

 

Přeji vám všem dobrou chuť.

  • Recepty jsem čerpala z knihy Francouzská kuchařka r. v. 1988. Autorka D.Peukertová.

A jako tradičně jsem dala pod článek starou fotografii.

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Na té terase bych moc ráda s vámi děvčaty poseděla i si dala nějakou ňamku...
Eva Mužíková
Danko, Ty mi dáváš. Tentokrát bych si dala vše , kdyby, mne někdo pozval..
Naděžda Špásová
Tak tady bych si i pochutnala. :-)
Věra Ježková
Já bych mohla ty topinky a jablečný dezert. Jinak na ovoce nejsem.
Dana Puchalská
Ano. Budu na tom pracovat.
Jana Kollinová
Blíží se Vánoce, Dano, je nejvyšší čas vytáhnou trumf z rukávu a nabídnou vánoční delikatesy našich prarodičů.
Zuzana Pivcová
Zvláštní, že lidé dřív taky mlsali, ale moc obézní nebyli. Měli mnohem víc pohybu. Ale recepty to jsou pěkné, to ano.
ivana kosťunová
Tohle nemůžu číst, okamžitě se projevuje Pavlovův reflex :)) :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...