Sběratelka vrací krásu historickým hračkám
Foto autorka

Sběratelka vrací krásu historickým hračkám

23. 11. 2018

Mnozí z těch, které čeká odchod do důchodu, řeší problém, co budou dělat s volným časem. Nedopadnou tak, že se budou celé hodiny dívat na nekonečné seriály v televizi? 

Tyto otázky jistě nehrozí nikomu, kdo se věnuje svému koníčku. Jednou z těch šťastných, která nemá koníčka, ale spíše koně, je paní Marie Čierníková z Uherskohradišťska. Již řadu let se věnuje sbírání a rekonstrukci hraček. Nejraději má ty ze sedmdesátých a osmdesátých let minulého století.

Jak jste se ke svému koníčku dostala?
Nejdříve jsem dávala dohromady hračky, co jsem měla jako dítě. Moc ráda jsem si hrála a nebyla jsem ten typ, co každou věc rozbije, naopak. Záhy se přidaly kamarádky, které mi začaly nosit hračky svého dětství. A tak jako v jiných rodinách, i u nás děti z domu postupně odešly a jejich hračky zůstaly. Rozhodně mě, ani manžela nenapadlo, že bychom je měli vyhodit. Naopak. S manželem navíc jezdíme na burzy, kde jsme také pár pěkných kousků našli a stále nacházíme. Řadu hraček jsme doslova zachránili před tím, aby skončily v popelnici, nebo v kamnech. Nejrůznější hračky, s nimiž si hrávali kluci a holky minulém století, tak doslova zaplnily náš celý dům. První výstavu jsem měla v roce 2013. Od té doby mou stále se rozšiřující sbírku obdivují malí i velcí návštěvníci na pravidelných výstavách.

Který druh hraček máte nejraději?
Nejmilejším druhem mezi hračkami jsou pro mě samozřejmě panenky. Největší část sbírky tvoří ty, které se v obchodech prodávaly v sedmdesátých letech. V naprosté většině si vyžadují důslednou rekonstrukci tak, aby se zase zaskvěly v plné kráse. Naštěstí se vyznám v ručních pracích, a tak to nebývá velký problém. Po opravě těla dostanou všechny panenky, i ty úplně nejmenší, nové šatičky. Mezi panenkami mám i několik krojovaných. Jedna zvlášť cenná, osmdesátiletá, byla ve velmi špatném stavu, ale měla na sobě přesnou kopii botek od kunovického kroje, i s malovanými podrážkami. Tak jsem s pomocí znalkyně krojových součástí ušila na panenku nový, do detailu vypracovaný kroj a dokonce jsme jí uvázaly i typický šátek zvaný turčák. Nebylo to jednoduché, musely jsme přijít na to, jak šátek připevnit, ale podařilo se a panenka se líbí.  Mezi panenkami patří k těm nejobdivovanějším i ta, která v dětství patřila sestře kunovického rodáka, herce Josefa Abrháma.

K panenkám patří i kočárky…
Mám velké štěstí, že hračkářský koníček sdílím se svým manželem. Rekonstrukce kočárků, stejně jako v případě historických tříkolek, dětských vozítek i hraček, s nimiž si hrávali páni kluci, jsou jeho dílem.

Historické hračky jsou dnes i předmětem výnosného obchodu...
To by mě ani nenapadlo. Hračky jsou pro nás zdrojem radosti. Na výstavách bývá vždy velmi dobrá atmosféra. Vidět jásající pamětníky, pokud najdou hračku, která jim byla v dětství věrným společníkem, to se nedá penězi vyjádřit. A stejně tak nejmladší generace. Jsem ráda, když si děti na výstavách s hračkami pohrají a uvědomují si, že je to něco mimořádného, na co je potřeba dát dobrý pozor. Potom moje a manželova práce přináší ten pravý význam. A je to skutečně pastva pro oči, panenky, pokojíčky, loutková divadélka, obchod, nejrůznější stavebnice, autíčka, vláčky, plyšové hračky. Trvá to hodiny, než výstavu nainstalujeme. Ale v případě koníčku se člověk na čas nedívá.

 

Alena Kučerová pro portál i60 

 

 

 

hračky retro
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Krásný článeček, pohlazení po duši trochu staršího kluka.
Danka Rotyková
Určitě je to moc šikovná paní, takový zápal pro věc obdivuji.
Věra Halátová
Tomu panu Boháčkovi bych chtěla říct, že ta paní je sběratelka, nikoliv překupnice. Sbírá hračky a opravuje je, protože ji to těší a baví. Moje známá sbírá staré panenky a kočárky. Vyhrabe to někde v nějaké veteši, pak to čistí, opravuje, až je z toho skvělý kousek. Má doma takové malé muzeum.
Věra Ježková
Šikovná paní.
Mirek Hahn
...áá, stavebnice Merkur, milá vzpomínka.
Jitka Hašková
nesmíte zapomínat, že když někdo je sběratel, zvláště panenky, koupí to sice levně, ale potom ta práce a finanční náklady na zrestaurování není za hubičku. Většina sběratelů, pokud vím, skoro nic neprodává. Pokud ano, tak když má více stejných kousků, aby získali nějaký, který ještě nemají. V tom nevidí žádný zápor. Paní Čermínová zaslouží můj obdiv. Aby sbírku přijalo nějaké muzeum, musí být zdokumentovaná, všechny věci musí být očíslovány a zapsány v kartotéce. To je velmi náročná práce.
Zuzana Pivcová
Sběratelství je krásné, ale náročné finančně, prostorově i časově. A jak píše Karel, co pak se sbírkou? Jedna naše známá, o níž jsem tu kdysi psala, měla u nás nejrozsáhlejší sbírku figurek koček. Ke konci života se snažila nabídnout sbírku za určitých podmínek do jistého muzea, ale neuspěla. Když zemřela, zůstala sbírka doslova na krku její dceři, která o ni neměla zájem, jako celek to nikdo nechtěl, takže asi části prodala a zbytek? Nevím.
Karel Boháček
...smekám před ní. Kde to shání ? Jenom mám otázku - co pak s touto sbírkou bude ? Jinak osobně sběratele nemám rád. Koupí pomalu od Vás zadarmo - pak to prodají draho, ta neférovost mi vadí.
Dana Puchalská
Moc hezké.
ivana kosťunová
Krásný koníček. Tu panenku v kroji a šátku jsem ale nenašla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.