Mám ráda kuchařské knihy - XXVI. díl
Ilustrační foto :pixbay. com

Mám ráda kuchařské knihy - XXVI. díl

2. 12. 2018

Dobrý den všem, 

kteří se už těší na vánoční svátky. A chtěli by svoje skutečně letité vaření a pečení oživit něčím jiným. Vždyť změna je přeci život. 

Dnešní díl by se mohl klidně jmenovat vánoční  starožitnosti .

Posouzení nechám na každém z vás . Přeji vám hezké počtení. 

Mrkvance - povinná součást tradičního jídelníčku v Polabí a Podkrkonoší 

  • Zaděláte normální kynuté těsto (400 gr polohrubé mouky, 50 gr cukru, 80 gr másla, 2 žloutky, 1/4 litru mléka, 20 gr droždí, špetka soli). Necháte vykynout. Zatím nastrouháte 500 gr mrkve, přidáte 150 gr cukru, maličko vody, špetku skořice, kůru a šťávu z 1/2 citrónu.

Za stálého míchání téměř rozvaříte. Vychlazenou mrkví naplňte malé buchtičky. Ještě počkáte, až dokynou. Seřadíte je na plech, potřete máslem, upečete, znovu pomastíte. 

Řepánky

  • 1 kg hladké mouky, 100 gr cukru, 150 gr tuku(másla), 40 gr droždí  1/2 litrů mléka,1 vejce, sůl. Prosijte mouku. Uděláte důlek. Přidáte cukr, sůl, vejce, rozpuštěný tuk, vykynutý kvásek. Zalijte vlažným mlékem.  Vypracujte středně tuhé těsto. Dáte kynout. Potom lžící vykrajujte větší kousky asi jako na buchty. Rukou rozprostřete, naplňte  nádivkou. Uzavřete, pomoučíte, pečete po obou stranách dorůžova - celkem 30 minut. Hotové potíráte rozpuštěným máslem. Nádivka : 1 velká řepa, 3 zrnka tlučeného hřebíčku,150 gr máku, trochu skořice, 1/4 litru vody. Řepu nastrouháte a politou vodou dusíme doměkka. Zatím umelete mák, přidáte do rendlíku,10 minut podusíte. Nakonec přidáte hřebíček a skořici. Nádivku použijete, až vychladne. 

A co taková staročeská a tradiční muzika ?

Jedla se zejména na Klatovsku, Písecku,Podřipsku, v různých obměnách hlavně proto, aby rodině dodala svornosti. Na štědrovečerním stole nesměla chybět.....

  • 500 gr sušených švestek, 500 gr křížal, 500 gr sušených hrušek, 200 gr cukru, 1 citrón, špetka rozmarýny, routy  nebo jiného koření. Sušené ovoce properte a postavíte na kamna s takovým množstvím vody, aby bylo jen potopené. Přidáte cukr a ostatní přísady, povaříte. Muziku nutno jíst až v závěru hodů.

Jahelník

  • Z 1/4 litru jáhel, 1 litrů mléka, špetky soli a 1 lžíce cukru nachystáme prosnou kaši. Jáhly  nejdřív třikrát spaříte vřelou vodou a operete. Nasypete do studeného  mléka, na mírném ohni a za stálého míchání vaříte. Do vychladlé kaše pak zamícháte cukr (4 lžíce), 3 žloutky, šťávu a kůru z 1/2 citrónu. Vmícháte tuhý sníh, ušlehaný ze zbylých bílků. Hmotu vylejete na pekáč (vymastit!). Napícháte tam spoustu sušených a předtím rozmáčených švestek. Půl hodiny zapékáte, nezapomněli jste ovšem pokropit rozpuštěným máslem. Posléze jíte. 

Pučálka

  • Staročeský skromný pamlsek.... Na den a noc namočíte hrách, ať už zelený nebo žlutý. Pak hrách rozprostřete na utěrku, pěkně v teple, a ponecháte ho tam tak dlouho, dokud nevyklíčí. Poté zvolíte jednu z tří pučálkových variací. Naklíčená zrnka chroupejte rovnou nebo je hodíte na rozpálené sádlo  osolíte, opepříte, osmažíte, a vznikl pálenec. Do třetice: pražíte pučálku na plátu venkovských kámen, úplně nasucho, pojídáte a rozprávíte. 

Hrách nasladko

  • Uvaříte hrách  prolisujete na kaši  přidáte cukr a rozinky, pak smažíte kuličky. Tzv."pohanský" obsahuje ještě med a tlučené mandle, popřípadě strouhaný perník. 

Podkrkonošský hubník  

Je to obřadní vánoční  pokrm--- houby se totiž dříve považovaly za magické .......

  • 6 rohlíků, 6 dkg sušených hub, 6 dkg krupice nebo trhaných krupek, 1/4 l mléka  2 vejce, česnek, 1 cibule,  3 lžíce sádla nebo másla  pepř, sůl. 

Uvaříte houby a posekáte. Pokrájíte rohlíky, zalijete mlékem, necháte rozmočit. Pak je rozmícháte na kaši, přidáte krupici  houby, koření, sůl, zpěněnou cibulku a vejce. Zpracujete na řídké těsto. Přimastíte. Vlijete na dobře vymaštený pekáč. Pečete v troubě dozlatova. 

 Přeji všem dobrou chuť.

Inspiraci jsem čerpala a pro vás všechny našla v knize - --- Petr Hora/ Pét'a Vařič r. v.1979. Vydána ve spolupráci s Mladým světem.

Ano, příští rok by oslavila sladkých 40 let. 

Pravda je to,že knížečka je vlastně brožovaný výtisk a tenkrát jsem ho měla málem za to nejlepšího rádce. A mezi námi ta "kniha" stála celých 20.- Kčs. Ovšem nyní je už v doslova salátovém vydání.

A jsou tam i jiné rady. Myslím, že jsem našla recepty i na jiné dobroty. Ale to až příště.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Tak z receptů jsme jedli doma pučálku jako salát. Říkala jsem tomu Amina. Jahelník asi taky , ale nepamatuji si to.
Věra Ježková
Řepánky znám. Z Kolínska. Jsou dobré.
Eva Mužíková
Hubník se v naší rodině také na Štědrý den traduje.
Jana Šenbergerová
S mrkvanci jsem moc nepochodila, chutnaly jen mně. Zato hubník, to je opravdová dobrota. Nedělala jsem to o Vánocích. Klidně bych ochutnala i další dobroty, kdyby mi je někdo nabídl hotové. :-)
Naděžda Špásová
Tak s tímhle by mě nikdo radost neudělal.
Alena Vávrová
Kdyby nic jiného, tak ten hubník, nebo houbový kuba u mě na vánoce musí být.
ivana kosťunová
Dnešní díl je skvostný. Všechny ty názvy znám, ale nikdy jsem neznala konkrétní podobu toho jídla. Tak třeba jsem si myslela, že mrkvánky je buchta z mrkvového těsta, a vida, ona je to buchta s mrkvovou náplní.
Zuzana Pivcová
To je tedy něco. Sice jsem z Podkrkonoší, ale hubník jsme tam na vánoce neměli. Mrkvance nebo řepánky, to se mi ale líbí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%