Pravidla pro domácí přípravu perfektní kávy
Naučte se vařit kafe jinak. Foto: Latino Café

Pravidla pro domácí přípravu perfektní kávy

15. 12. 2018

Za lahodným šálkem kávy nemusíte nutně mířit do kavárny. Dobrou kávu si jednoduše přichystejte doma. Není nutné být znalcem kávy, stačí dodržet několik jednoduchých pravidel a vaše kuchyň se rázem promění v baristickou laboratoř.

1. Nespoléhejte na rutinu  
Typická příprava české kávy znamená zalít horkou vodou mletou kávu. Je to ten nejrychlejší a nejzažitější způsob, chuťovým buňkám však moc nelichotí. Zkuste proto vyměnit „českého turka“ za jiný způsob přípravy. Nejspíš budete překvapení, jak snadno lze v domácím prostředím vykouzlit dobré kafe. Na výběr je moka konvička, french press, chemex nebo třeba džezva, novou přípravu se naučíte velmi rychle třeba podle videa nebo některého z mnoha článků na internetu.  

2. Začněte dobrou vodou  
Je jedno, zda jde o jídlo nebo nápoj, oboje končí a začíná s kvalitními surovinami. Na svou kávu proto používejte jenom vodu, která je chutná sama o sobě. Spíše, než destilovanou vodu zvolte vodu přirozeně bohatou na minerály. Důležitá je též teplota, kterou zrnka kávy zaléváte. Vyhněte se vařící vodě a dejte přednost teplotě pod bodem varu. Stačí nechat uvařenou vodu chvilku odpočinout.  

3. Kvalitní a čerstvě mletá, to je základ  
Kvalita kávových zrn je alfou a omegou lahodného nápoje. Stejně tak je důležité, aby byla vaše káva čerstvě namletá. Vyhněte se sáčkům s mletou kávou, u nichž nemůžete s přesností určit, kdy k mletí došlo. Mnohdy se totiž stává, že na pultech leží už pěknou řádku měsíců a tím ztrácí na chuti i vůni. Takovou kávou je například Latino Café, které nabízí až 60 druhů kávy.

recepty
Hodnocení:
(4.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ivona Lachová
Kávičky kupuji v Oxalisu. Nechám si je semlet podle toho, zda použiji moka konvičku nebo french press. Ostatní dělám občas podle návodu kuchařky, která sloužila ve Vídni u dvora. Řídím se heslem: Raději jedno dobré kafíčko denně, než 5 špatných.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%