Mám ráda kuchařské knihy - XXVII. díl
ilustrační foto pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XXVII. díl

7. 12. 2018

Přátelé,

v minulém díle jsem se věnovala jídlům tak trochu historickým. Ale dnes jsem sáhla do receptů z novější doby, a to z kapra. 

Kapr je zkrátka a dobře mezi ostatními rybami na vánočním stole nejoblíbenější.

On takový tradičně upravený smažený se salátem je u nás klasika. 

A tak vám všem, kteří by rádi zkusili i jinou úpravu, nabízím něco málo receptů. 

Kapr smažený podle Petra Voka (4 porce) 

  • 4 porce kapra po 150 gr, sůl, 8 zrnek pepře,1 lžička kmínu, asi 80 gr hladké mouky, 2 vejce, 2 stroužky česneku, strouhanka, sádlo nebo olej na smažení.

Očištěné porce kapra opláchneme, osušíme, osolíme, posypeme čerstvě umletým pepřem, kmínem a obalíme v mouce. Vejce rozšleháme s rozetřeným česnekem, připravené porce kapra ve směsi omočíme, pak je obalíme ve strouhance a v rozehřátém tuku po obou stranách do červena vysmažíme. Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha : Opečené nebo osmažené brambory a tatarská omáčka. 

Kapr s jablky pečený v alobalu ( 4 porce) 

  • 4 porce kapra po 200 gr, sůl, mletý pepř, popř. trochu kari koření, citronová šťáva, 80 gr másla, 1 větší jablko,1 větší tvrdší rajče, 1 cibule a nepatrně cukru. 

Každou porci očištěného, omytého a osušeného kapra osolíme, položíme zvlášť na přiměřeně velký a máslem potřený kus alobalu, pokapeme citrónovou šťávou a okořeníme  Na jednotlivé porce pak položíme nejdříve kousek másla, pak kolečko cibule, na ně kolečko oloupaného a jádřince zbaveného jablka. Na to plátek rajčete, který mírně osolíme a osladíme. Nyní obložené porce kapra dobře zabalíme do alobalu, aby nemohla při pečení šťáva z obalu unikat. Složíme na plech nebo na pekáč, do kterého nalijeme trochu vody, a pečeme ve středně horké troubě asi 1/2 hodiny. Po upečení položíme zabalené porce kapra na mísu a obal rozevřeme. Podáváme ke slavnostnější příležitosti. 

Příloha : Slané pečivo 

Kapří salát (pro 8 osob)

  • 400 gr vařeného nebo pečeného kapra, 100 gr květáku, 100 gr mrkve, 100 gr celeru - vše uvařené, 200 gr sladkokyselých okurek, trochu soli, mletého pepře a worchesterské omáčky, citrónová šťáva, 350 gr okořeněné majonézy, vařená vejce na ozdobu

Mrkev, celer a okurky nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. K tomu přidáme květák rozebraný na malé drobné růžičky, dále kostí zbaveného a na menší lístky rozebraného nebo na malé kousky nakrájeného kapra. Osolíme, opepříme, pokapeme worchesterovou omáčkou a citrónovou šťávou. Opatrně vše promícháme a nakonec lehce přimícháme majonézu. Hotový salát upravíme na skleněnou mísu a ozdobíme hlávkovým salátem, citrónem a natvrdo uvařenými vejci. Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři.

Okořeněná majonéza

  • 350 gr majonézy, 2 lžíce octa nebo citrónové šťávy, 1 lžička hladké hořčice,1 lžička moučkového cukru, trochu soli, trochu mletého pepře, 1 lžička worchesterové omáčky

Majonézu dáme do porcelánové misky, ostatní přísady v uvedeném poměru postupně přimícháme a nakonec okořeněnou majonézu promícháme metlou.

Příloha : Bílý chléb a bílé víno

Kapří mlíčí smažené ( pro 4 osoby)

  • 500 gr kapřího mlíčí, sůl, trochu octa, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka a sádlo nebo olej na smažení

Oprané kapří mlíčí osušíme, ve vařící slané, slabě octové vodě krátce spaříme a necháme okapat. Vychladlé mlíčí obalíme v mouce, v osolených rozšlehaných vejcích a strouhance a v rozehřátem tuku vysmažíme do růžova.

A protože někteří z vás nesmí jíst moc tučná a mastná jídla (kterých je o svátcích víc než dost), uvádím 

Kapří nákyp (pro 3 osoby)

  • 300 gr kapřího masa, sůl, 1 lžíce citrónové šťávy, 30 gr hladké mouky, 30 gr másla, 4 dcl mléka, 1 vejce, petrželka, 2 lžíce strouhanky. Trochu másla a strouhanky na vymazání a vysypání ohnivzdorné misky.

Kapří maso osolíme, vložíme do kastrolku, pokapeme citrónovou šťávou, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Měkké kapří maso vykostíme a jemně umeleme. Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku, postupně ji podléváme vařícím mlékem a za stálého míchání do husta svaříme. Do takto připravené vychladlé bešamelové omáčky přidáme umleté rybí maso, jemně sekanou petrželku, žloutek, strouhanku, trochu přisolíme, dobře promícháme a nakonec lehce přimícháme z bílku ušlehaný tuhý sníh. Hmotu naplníme do máslem vymazané a stouhankou vysypané ohnivzdorné misky a ve středně horké troubě pečeme 30 - 45 minut. Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha : Vařené brambory nebo rohlík. 

Kapr pečený po třeboňsku (pro 4 osoby )

  • 4 porce kapra po 150 gr, sůl, 6 stroužků česneku,1 lžička kmínu, 80 gr másla nebo sádla, trochu rybího vývaru nebo vody

Připravené porce kapra potřeme česnekem utřeným se solí, posypeme čerstvě umletým kmínem a v pekáči na rozehřátém másle nebo sádle pečeme v troubě asi 15 minut. Při pečení občas kapra přeléváme vypečenou šťávou, ke které podle potřeby přiléváme trochu vývaru nebo vody. Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha : Opečené brambory nebo bramborová kaše a celerový salát.

 

Přeji všem dobrou chuť.

 

Recepty jsem vyhledala v knize Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni. Autor je sám Vilém Vrabec r. v. 1979. 

Právem se mu říká legenda české gastronomie. 

A když už je dnes můj článek o pokrmech z kapra, tak pod článkem je jeden krásný, čerstvě vylovený.

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
… Tyhle ryby neměly by maso míti samou kost … Jak se zpívá ve známé písničce. Jinak bych je mohla pořád. Byli jsme překvapeni loni, když Korejci, který byl s námi na Štědrý večer, chutnal kapr tak, že si přidal.
Alena Vávrová
Taky mám ráda kapra i j. ryby a na vánoce musí být, i když půlka rodiny tvrdí, že nejlepší kapr je kuřecí řízek. A včera při odmrazování jsem našla v mrazáku asi tak čtvrtku kapříka a hned byla k večeři generálka - něco jako ten kapr po třeboňsku. Syn se nestačil divit, ale salát si musel přimyslet... ;-)
Eva Mužíková
Jejda, podobný recept Kapr v alobalu znám, jen jej ještě před dopečením otevřu, přeliji trochou smetany, ve které je rozmíchaný kousek masoxu....nechat zapéct--
Naděžda Špásová
Tak kapra máme rádi, jeden velký leží v mrazáku. :-)
ivana kosťunová
Tak už mám jasno, letos bude kapr v alobalu- konečně jsem poznala další recepty. Vyzkouším postupně všechny. Díky za osvětu.
Zuzana Pivcová
Kromě klasického smaženého kapra ráda vzpomínám na kapří hranolky, které jsem asi třikrát jedla. Recepty jsou lákavé, ale pro jedince luxus.
Marie Doušová
Dík za inspiraci .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.