Mám ráda kuchařské knihy - XXIX.díl

Mám ráda kuchařské knihy - XXIX.díl

14. 12. 2018

Dobrý den přeji všem příznivcům nejen dobrého jídla, ale i dobrých nápojů.

Protože k dobrému jídlu, o které není o svátcích nouze, patří i nějaká ta sklenka či lahvinka. A nejen piva po jídle, ale i při přátelském posezení. 

Pátrala jsem v knihách a našla opravdové zajímavosti i dobroty. A možná i léty zapomenuté recepty. Tak, kdo má čas a je zvídavé povahy, ať se pohodlně usadí a čte.

Nápoj lásky 

Tak říkají jihoameričtí caballeros tomuto svému koktejlu: 1 čajová lžička mleté kávy, 3 lžičky hroznového cukru, 1 žloutek, 1/2 čajové lžičky citrónu, 1 sklenka pálenky, trošku muškátu a papriky. Míchat v šejkru, podávat sobě i milé, když má nápoj pokojovou teplotu. 

Likér abstinentů

Také  tzv. likér magického součtu 22+22. Základní pomůckou je kouzelnická hůlka. Ale nemusí být. Předpoklad úspěchu : trpělivost. Na hromadu sneseme 1 litr vody, pokud možno pramenité, 22 kostek cukru, 22 zrnek kávy, 2 pomeranče, 1 tyčinku vanilky. Třikrát tovar obkroužíme magickou hůlkou, do každého pomeranče 11x píchneme špičkou nože a vzniklými dírkami vytlačíme pod kůru kávová zrna. Kávou - špikované pomeranče vložíme s 22 kostkami cukru a vanilkou do dvouapůllitrové kompotové sklenice. Zalijeme pramenitou vodou. Hermeticky uzavřeme. Necháme 14 dnů louhovat. Čas od  času sklenicí protřepeme. Až předepsaná doba vyprší, vyjmeme pomeranče z lázně a důkladně vymačkáme všechnu šťávu. Přefiltrujeme, smícháme s nálevem. Likér věčné svěžesti, když nic nezkazíme, nás za trpělivost bohatě odmění. 

Vinné limonády

Nemíním propagovat alkohol, ten se propaguje sám. Činím-li výjimku, pak proto, že vám chci navrhnout, jak trochou vína či vermutu obšt'astniti početnou partu, aniž byste ublížili zdravotnímu stavu jejích členů.

Varianta A: Do sklenice na limonádu nalij likérovou skleničínečku pomerančového sirupu, 1/10 l červeného vína, dobře promíchej. Dolij sodovkou, vlož kousky ledu, přidej slánku. Varianta B: Tentokrát použij citrónový sirup, 1/10 litrů bílého vína a postupuj přesně stejně. Varianta C: Totéž můžeš udělat i s vermutem, obohat' však limonádu nalomeným kouskem citronové kůry. Tak na zdraví! 

 Hriate 

Jeden starý a dodnes osvědčený recept ze Slovenska, ale také z Valašska. Hriate je výtečný alkoholický nápoj, povinně provázející vánoční radovánky. Kdysi ,a stále.

V rendlíku zkaramelizujete cukr. Jak hnědne - nesmíte ho nechat ztvrdnout -, zalejete vodou. Chvilenku povaříte s vanilkou, skořicí, hřebíčkem a citrónovou kůrou  Odvar přecedíte. A mícháte v poměru, jenž vám vyhovuje,s alkoholem. Pije se horké. Nejchutnější je do hriateho kmínka, také borovička, vodka, líh.

Valašská varianta- v mých očích, totiž pro můj jazyk, nejchutnější : do hrnku s nápojem vhoďte čajovou lžičku másla! Nelekejte se! Máslo se rozpustí a trochu začaruje- zaoblí chuťové hroty kořalky. 

Závěrečný recept, spíš už silvestrovský 

Až se Hriateho či jiného alkoholu zplna hrdla nabažíte - předpokládám, že se tak stane nejpozději do Nového roku, nachystejte si lektvar, který vás postaví na nohy a uvede do všedních dnů v střízlivém, optimistickém rouše. (Méně troufalým doporučuji sníst 2 talíře česnečky, popřípadě krabičku olejovek včetně oleje. event. 2 acylpyríny spláchnuté  1/2 l mléka.) 

Pozor elixír ---životabudič, vstávač z mrtvých : Do koktejlové sklenice nalij polévkovou lžíci worchestru. Opatrně přidej žloutek. Osol, opepři, přisyp papriku. A teď -- je to hrůza, avšak přežijete ji -- dolej pohár olejem, nejlépe olivovým. Do jiného poháru natoč ledovou vodu. Životabudič statečně nasad' ke rtům, naráz vypij, třeba se zavřenýma očima. Po vodě už sáhneš automaticky. Chvíli v klidu čekej, rozjímej, snaž se u pamatovat --- strávil jsi přece krásné, tradiční české vánoce.

Pak vstaň, vyjdi zas do všedního dne, kráčej zpříma, rovně, hrdě.... Buď zdráv! 

 
Tyto možná pro někoho zvláštní recepty i rady jsem našla v mé oblíbené knížce Peťa Vařič. Autor Petr Hora r.v.1979 a doplnil ji opravdu krásnými ilustracemi Stanislav Holý. 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Mně stačí bílé víno beze všeho. Péťu Vařiče máme.
Zuzana Pivcová
Dřív bych potřebovala občas ten vyprošťovák, dnes už spíš likér abstinentů, ale je na mě moc náročný. Nicméně recepty zajímavé, díky, Dano.
Eva Mužíková
Tak tentokrát nic pro mne, jsem neskutečný abstinent.... Danko, nezapomeň : 90/40/90:))))
Blanka Macháčková
Řekla bych - radostná inspirace. To bude mela až to vše vyzkouším. :-)
Jana Šenbergerová
Na konci uvedenou knihu bych si moc ráda prohlédla. Ilustrace Stanislava Holého by mě nejen potěšily, ale i postavily na nohy. :-)
Naděžda Špásová
Pokusy s výrobou alkoholu u nás dělá manžel. Já mám svou značku a té se držím. Ale může to být zajímavé. :-)
ivana kosťunová
Zase lituju, že neumím udělit těch 6 hvězdiček, jako jiní, ale asi je dostaneš od nich. K tomu máslu- prý se kostka másla přidává i do pravého námořnického grogu. Nevím jak to vylepšuje chuť, nikdy jsem ho nepila, ale pravýdůvod toho másla prý je ten, že tuk absorbuje alkohol, = snižuje následky požití alkoholu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...