Hit letošní zimy? Na lyže v sukni
Zateplovací sukně zahřeje a sluší. Foto: Archiv

Hit letošní zimy? Na lyže v sukni

20. 12. 2018

Jak působit i při zimním sportování půvabně a žensky? Oblečte si zimní zateplené sukně. Moderní materiály neprofouknou ani nepromoknou a peří nebo polyesterová výplň hezky zahřejí nohy i celé tělo. A klidně se dají obléknout i přes lyžařské kalhoty, džíny nebo legíny!

„Sukně má asi ze všech kusů oblečení nejdelší historii – nosí se totiž už od pravěku. První modely vznikaly ze zvířecích kůží a oblékali si je bez rozdílu ženy i muži. Kuriozitou pak byla tzv. kulhavá sukně, kterou vymyslel francouzský módní návrhář Paul Poiret. Ta byla u kotníků tak úzká, že prakticky znemožňovala jakýkoliv normální krok, ženy v ní mohly jen cupitat…

Pravým opakem tohoto podivného módního výstřelku jsou dnešní moderní zateplené zimní sukně určené všem sportovně zaměřeným ženám. Mají sice užší střihy obepínající postavu, ale díky strečovým materiálům, rozparkům a vhodně umístěným zipům dovolují maximální volnost pohybu,“ přibližuje přednosti sportovních dámských sukní určených pro zimní aktivity outdoorový specialista Vít Hruška.

Oblékání s obutými přezkáčemi

A na co je dobré si při výběru sportovní zateplené sukně zaměřit? Kromě pohodlného střihu jsou důležité hlavně použité materiály. „Samozřejmě nejvíce se ohřejete v péřové sukni – nejčastěji se používá kachní peří s vysokým podílem prachové složky. Její výhodou je i nízká hmotnost a také minimální nároky na skladování. Údržbě je třeba věnovat trochu více pozornosti, ale i péřové oblečení se dnes dá běžně prát na 30 ˚C, jen je pak třeba nechat ho důkladně proschnout a mezitím ho občas natřást,“ radí Vít Hruška.

Tahle starost odpadá, pokud si pořídíte sukni s polyesterovou izolační náplní, jen je třeba počítat s o něco vyšší hmotností, a naopak s o něco nižší výhřevností. Další možností je pak kombinace obou materiálů, která podobně jako třeba u zimních bund propojuje jejich výhody, a proto je i u spotřebitelů stále oblíbenější.

„Jestliže chcete v sukni vyrazit třeba na skialpy, přesvědčte se, zda je svrchní materiál větruodolný a vodoodpudivý. Aby vás nic nebrzdilo v pohybu, vyberte si model opatřený zipy pro zvětšení, respektivě zmenšení objemu sukně. Celorozepínací zip pak poslouží k tomu, abyste si mohla sukni pohotově a hlavně pohodlně obléknout třeba na svahu přes lyžařské kalhoty, a nemusela si přitom ani zouvat přezkáče,“ doplňuje Vít Hruška a upozorňuje, že v letošní nabídce jsou i oboustranné modely sukní, které nabízejí ještě větší variabilitu nošení, a to nejen při sportu.

lyžování sport
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
Už o té novince ví Ester Ledecká?
Danuše D'Engeli
A proč ne? Jště jsem to nezkusila, Tak uvidím, jen spíše pocítím. Já nejezdím tolik na hory lyžovat, tak nevím, jestli zažiji lyžování v sukni. Ale každý nápad je myšlenka k uvažování. Danuše
Elena Valeriánová
Mně nikdo na sjezdovce ani na trati neuvidí v sukni ani bez.
Jana Šenbergerová
Už se vidím, jak v sukni svištím na běžkách ... Móda bývá občas zábavná, a někdy dokonce i k smíchu. Desetiletí bojovaly ženy za emancipaci a teď totálně zemancipované (nebo spíše zblblé) budou usilovat o svou ztracenou ženskost. Proti gustu žádný dišputát. Mě na sjezdovce ani na trati určitě nikdo v sukni neuvidí. :-)
Danka Rotyková
Už nelyžuji, ale každému nápadu, který pomůže při sportu, fandím. Když si uvědomím, jak jsme v mládí mrzli na lyžích a závistivě pokukovali po dobře oblečené německé mládeži, nemohu jinak než novým materiálům určeným ke sportu zatleskat. Ty sukně jsem už viděla, kdyby nic jiného, těm dívkám moc slušely.
Věra Ježková
Když v sukni nechodím, jak je rok dlouhý, proč bych si ji měla brát na lyže? Bohužel nelyžuji už hodně let - bavilo mě to. Článek dobrý.
Eva Mužíková
Tak já nevím... asi bych si , byť teplou sukni , na lyžování neoblékla.
Dana Puchalská
Je to těžký, ale plácat se po sjezdovce a ještě v sukni...... :-) :-) :-)
ivana kosťunová
Ne že bych se chystala sukni si koupit, ale přesto bych ráda viděla, jak to vypadá na nějaké sportovkyni, třena na svahu. (Ester Ledeckou jsem ale v sukni závodit neviděla)
ivana kosťunová
Jano :)) :)) :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%