Jak se vyrovnat s odchodem do důchodu
Jak žije v penzi paní Libuše?

Jak se vyrovnat s odchodem do důchodu

6. 1. 2019

V dnešní době se stále prodlužuje doba, kterou strávíme v důchodu. Je proto nanejvýš důležité se na ten čas připravit. Období odchodu do penze většina z nás zná. Pečlivě na ni svůj mozek připravujte, protože on nemá změny příliš rád.

Ideální  je, když tento stav prožíváte jako přechod z práce do jiné práce.

Musíte sami sebe přesvědčit, že důchod je jen přirozené pokračování vašeho života. Musíte se na něj připravit nejen mentálně, ale i ekonomicky. Včas se zajímejte o výši vaší penze a promyslete si, jak budete hospodařit s omezenějšími prostředky.

Dejte si pozor na zbytečně velká očekávání vašeho okolí o tom, co byste měli v důchodu dělat. Sem patří například častá péče o vnoučata, pravidelné udržování chalup, zahrad a dalšího nemovitého majetku.

Nezapomínejte na sebe a na své zájmy. Ani v důchodu nemáte nadbytek času. Aktivní prožívání důchodu musíte mít plně ve svých rukách. Dopředu myslete na přátele a širší rodinu. Snažte se se všemi udržovat pravidelné vztahy tak,aby přetrvaly i váš odchod z práce. Ale především -  zvykejte svůj mozek. Musí tuto životní etapu zvládnout klidně a plynule.

 

Podívejte se na příběh paní Libuše:

důchody edukativní video
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danka Rotyková
Hezký článek i video. Já jsem v důchodu teprve 7 měsíců a zatím se nenudím. Snažím se být užitečná a mít kolem sebe pěkné prostředí. A taky už nejsem tak rychlá jako dříve. Proto mi asi nezbývá čas na nudu.
Elena Valeriánová
Taky jsem šla o necelé dva roky dřív do starobního důchodu, teda předčasného. Nikdy jsem tohoto rozhodnutí nelitovala a po práci se mi teda opravdu nestýská. Důležité je mít zájmy, koníčky a přátele. Nebýt sám a my jsme pořád dva. Velmi se mi líbí komentář paní Mayi. Vítejte mezi námi.
ivana kosťunová
Mayo, to jsou opravdu moudrá slova, zapamatuji si je. Ale malou výhradu přesto mám. Spát 2-4 hodiny denně ? To dokázal jenom Napoleon, a víte, jak dopadl :))
Maya Klemáková
Jsem přes 8 let ve starobním důchodu. Šla jsem do předčasného o necelé 2 roky. Po 20 letech dojíždění 100 km denně jsem byla šťastná, že mohu odejít. Užívám si důchodu - tedy odpočinku vytrvale, pouze při pomoci mladým s hlídáním dětí ne. Vnoučata mám ráda a vím, že jako malá jsem se taky snažila dostat z dosahu rodičů. V pracovním poměru jsem spala 2-4 hodiny denně. Nyní už osm let spím do 8 hodin a stále dorovnávám to, co jsem nedospala v pracovním procesu. Práci mám na zahrádce dost. Jinak jezdíme po památkách a hlavně po ČR. Místa, která jsem navštívila jako děcko se podstatně změnila - a to i lidé. Nechápu, že se někdo může nudit a jen čekat na návštěvu vnoučat. Já tvrdím, že den má moc málo hodin 24 na to, aby člověk stihl vše co si přeje. S vyšším věkem trvá vše podstatně déle, lidé jsou pomalejší. Můj muž by vydržel jen u piva a televize celý den, ale nutím ho do pohybu, ví že mám pravdu. Aktivní život je motivací pro delší žití. Soužení a skomírání k ničemu nevede. Mysl je nutno zaměstnat a dovést k výkonu, stanovovat cíle vždy o něco vyšší než jsme schopni vykonat a stále plánovat, co bude dál. Bez plánování budoucnosti ztrácí lidstvo motivaci. Kdo neplánuje zítřek ztrácí postupně chuť i k životu a jeho denním potřebám...je to moje vize - sestra ji neměla a zemřela velmi brzo...
Vladislava Dejmková
Uvítala jsem, že video obsahuje příklad, jak lze aktivně žít i v důchodu. Takových inspirativních příkladů může být i více.
Věra Halátová
Ta paní je ve starobních důchodu už přes 20 let. Takže se s odchodem do důchodu nevyrovnává. Už je s tím dávno srovnaná. Neznám ženu, která by měla komplex z toho, že požádala o starobní důchod. "Požádala". Na starobní důchod má člověk právo, nemá povinnost požádat o starobní důchod. Když se s tím musí lidé "vyrovnávat", proč je tolik žádostí o předčasný starobní důchod?
Marie Ženatová
Skutečně zajímavý článek s použitím videa, díky moc...
ivana kosťunová
Hezké- objevil se zde nový formát sdělení, kombinace videa a textu. Oslovuje mě to více, než ty rádobyodborné články.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...