Bílé, zlaté, venkovské. I vánoční stromky podléhají módě
Ilustrační foto: pinterest.com

Bílé, zlaté, venkovské. I vánoční stromky podléhají módě

19. 12. 2018

Celý bílý? Nebo zlatý? Nebo zásadně pouze s ozdobami z přírodních materiálů? A co takhle barevný a blikající, až z něho bolí hlava?

Na způsobu zdobení vánočního stromku se velmi často pozná vkus majitele nebo celé rodiny. Ač si to neuvědomujeme, stromeček o nás hodně vypovídá.

Někdo zdobí léta stále stejně. Používá stejné ozdoby, pak je zabalí do krabice a za rok zase vytáhne. Někdo každý rok dokupuje nové. Jsou i lidé, kteří berou výzdobu vánočního stromečku podobně jako nakupování nových módních kousků oblečení. Přečtou si, že v tomto roce takzvaně frčí fialová nebo modrá, a jdou nakoupit celé sady nových ozdob. Někdo si zakládá na ozdobách starých, které se v rodině dědí. Jiný preferuje stromek jednoduchý, v jednotném stylu. Třeba venkovském, což obnáší zásadně slaměné a dřevěné ozdoby a maximálně nějakou tu červenou mašličku.

V jiné rodině naopak stromeček připomíná obrovskou bonboniéru plnou různobarevných blýskavých ozdob, až člověk neví, na co všechno se na něm má dívat. Někdo na výzdobě šetří. Buďto si drahou nemůže dovolit nebo to nepovažuje za podstatné. Někdo je naopak schopen za ni každý rok utratit tisíce. Je to různé a je to dobře.

Zdobení stromečku má být naše radost, naše vyjádření se. Dáváme tím najevo sobě a okolí, co se nám líbí, u čeho se cítíme dobře. A je úplně jedno, jestli nám sousedka říká, že právě letos musí být výzdoba zásadně bílá a zlatá, že nic jiného není moderní. Stromeček je přece osobní dílo každého z nás, a tak si do něj není dobré nechat mluvit.

Dobré však je se inspirovat, podívat se, co vše lidé dovedou vytvořit, jaké různé styly se dají vidět. Tak tady jsou.

Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Já už také řadu let mám jen ozdobenou větev drobnými zlatými a červenými kuličkami.
Zdenka Hillová
U nás už roky větve (soused prodává stromky tak mám čerstvé krásné) slaměné ozdoby a zlaté penízky s mašličkou červenou vypadá hezky
Alena Vávrová
Pěstuji si už několik roků smrčíček v kontejneru. Letos je trošku opelichaný, asi že bylo takové sucho, nestačila jsem ho zalévat. Na půdě mám i umělou kanadskou jedličku. Ale už jsem ji docela dlouho neustrojila. Kdybych si tu měla vybrat, tak ten stromek s medíky! ;-)
Věra Ježková
Vybrala bych si č. 9 a 7. Mám radši jednodušší vzhled; proto mi vyhovují u přítele slaměné ozdoby s červenými doplňky. Doma mám jen větev.
Dana Puchalská
Kdybychom měli větší byt, pořídili bychom si i stromeček. Ale posledních 15 let zdobíme jen větve. Mám ráda, když je větev vidět a nemám ráda ty přeplácané a blikající hrůzy. Pak už to není stromeček, ale děs - běs a maškara.
Jana Kollinová
Aktuální vjem. Byla jsem na preventivní prohlídce u svého praktického lékaře a byla jsem potěšena malými vánočními stromky v bílém. Něžné. Decentně se prezentovaly tři sněžné výtvory. Možná začínám být alergická na zeleň stromků a větví nalámaných kde se dá. Uvědomuji si, že lékaři léčí již vstupem do recepce s empatickými sestřičkami.
Jana Šenbergerová
Každý ze stromků je něčím zvláštní a krásný. Podobný jako strom21 zdobí prodejnu řeznictví. My už léta zdobíme jen kytici z větví různých jehličnanů. Ozdůbky jsou ze slámy, sem tam přidáme červenou mašličku a pak se dlouho kocháme její prostou krásou a nádhernou vůní. Módní vlny nás míjejí. Na lustru v jídelně míváme věnec ze zlatého řetězu a malých barevných baněk a různé drobnosti, třeba mini betlémek z vizovického těsta na modrotisku a různé svíčky. Je hezké, že to každý má, jaké si to udělá.
Zuzana Pivcová
U nás býval vždy stromeček ozdoben hodně sklem a zlatými řetězy. Cukroví bylo málo, kolekce u nás v práci dostávali jen ti s dětmi. Naše maminka byla zásadně proti stromkům umělým. Ony ale dřív opravdu vypadaly dost hrozně, měly větve jak kartáče na vymývání lahví. Od určité doby máme se sestrou stromek umělý. A to především kvůli lásce k přírodě. Když se na něj dají skleněné ozdoby, zčásti ještě dochovalé původní z někdejšího domova, vypadá docela dobře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.