Hopsa hejsa, na zámek do Brandejsa
FOTO: Zdeněk Fiedler – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Hopsa hejsa, na zámek do Brandejsa

15. 1. 2019

Hrady a zámky si na svou další sezonu ještě nějaký čas počkají, ale jsou i takové, které lze navštívit též v průběhu zimy. Jedním z nich je Zámek Brandýs nad Labem. Návštěvníkům se otevírá do konce března o víkendech mezi desátou a šestnáctou hodinou. Koho už omrzely zimní radovánky, může si zpestřit program výletem do historie.

Při přechodu obchodní cesty přes Labe vznikla tvrz, později přestavěná na gotický hrad. V roce 1547 panství propadlo české královské komoře za účast majitele ve stavovském povstání. Habsburkové Ferdinand I. a Maxmilián II. ho využívali jako lovecké sídlo a pozvali italské mistry (M. Borgorelli, P. della Stella, E. Vaccani, U. Aostalli, G. Gargiolli, A. Brocca, G. M. Filippi) k přestavbě, výzdobě sgrafity i úpravě zahrady (založena za Ferdinanda I. v roce 1563).

Proměny v běhu času
Rudolf II. si Brandýs zamiloval natolik, že ho využíval jako hlavní mimopražské sídlo, k němuž patřil lovecký revír s bílými jeleny. Zval sem významné návštěvníky (např. T. de Brahe, T. Hájek z Hájku, královská poselstva), opakovaně sem ujel z Prahy před morovou epidemií. Zde zřejmě domlouval i nechvalně známé tažení pasovských žoldnéřů do Čech. Za jeho vlády vznikla krásná zahrada s letohrádky, kašnami, míčovnou či terasou. V roce 1602 byla dokončena krytá mostová chodba přes příkop do dolní části zahrady, dlouhá 80 m, které se říká Rudolfinka. Podle legend tudy chodil za krásnou mlynářkou z podhradí. V zahradě byly pěstovány ovocné stromy i exotické dřeviny - olivy, cedry. Zahrada byla zničena už v roce 1639, během třicetileté války byl poškozen i zámek. V roce 1640 zde švédské vojsko generála Bannera vybudovalo obranný systém, při kterém byl terén zahrady velmi změněn a stavby zbořeny. Zachovala se pouze pozdně renesanční zeď terasy se schodišti, kašnou a balustrádou. Zámek patřil Habsburkům až do roku 1918, odtud vyjížděli ke korunovaci do Prahy Karel VI., Marie Terezie i Ferdinand V. Na zámku v letech 1735 - 1740 proběhly barokní úpravy, pracovali zde významní architekti K. I. Dientzenhofer a F. M. Kaňka. Praktický Josef II. dal na zámku zřídit byty pro vysloužilé důstojníky. Za napoleonských válek zde sídlil hlavní stan císaře Františka I., jednal tu s ruským carem a pruským králem před bitvou u Lipska. Od roku 1860 patřil objekt toskánské větvi Habsburků, z nichž Ludvík Salvátor proslul coby významný cestovatel a vědec, jehož přírodovědné sbírky skončily většinou v Národním muzeu v Praze. Posledním majitelem byl do roku 1918 císař Karel I., který v Brandýse sloužil v mládí jako důstojník a v roce 1911 bydlel na zámku s manželkou Zitou. V roce 1918 zámek vyvlastnil československý stát a dlouho sloužil Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů. V letech 1937-44 byla částečně restaurována sgrafitová výzdoba.

Oko potěší i zahrada
V roce 1967 byla provedena náznaková rekonstrukce zahrady podle její původní dispozice - sad (štěpnice) vpravo od aleje, vlevo zahradní části směrem k Rudolfince. Celkově je zahrada oproti původním rozměrům zmenšena. Také původní obora navazující na zahradu zanikla. V roce 1984 byla zahrada rekonstruována podle návrhu A. Beneše. V roce 1995 zámek se zahradou převzalo město Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, které se stará o jeho rekonstrukci a turistickou expozici. V roce 2006 byla zahájena oprava Rudolfinky, při které byly nalezeny zbytky renesančního i barokního krovu a sgrafita v části přiléhající k zámku. Park není příliš bohatý na zajímavé dřeviny, ale oko jistě potěší kultivary cypřišků, borovice vejmutovky, douglasky, magnólie, staré tisy. Pravidelné obrazce tvoří stříhaný ptačí zob, rybíz alpínský, babyka a habr. Ve štěpnici rostou různé ovocné stromy. Zahrada je volnou součástí naučné stezky „Krajinou Rudolfa II.“ spojující Brandýs, Lysou nad Labem a Benátky nad Jizerou. Všechna tři panství byla na přelomu 16. a 17. století majetkem císaře, součástí tzv. komorního panství.

Reprezentační sály, nádvoří i zahrada v plném lesku žijí od jara do konce podzimu. Nabízejí mj. koncerty komorní hudby, v zámecké kapli si lze říci „ano“ do dalších let života. Císařský a královský zámek Brandýs nad Labem je významnou renesanční památkou. Díky postupné rozsáhlé rekonstrukci má co nabídnout. Současné víkendové prohlídky začínají každou celou hodinu, poslední v 16.00 hod. To vše v centru středočeského Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi, v brandýsské části města nedaleko Masarykova náměstí, na břehu řeky Labe. Česká lidová říkanka Hopsa hejsa do Brandejsa může být s návštěvou zámku příjemnou pozvánkou na výlet.



 

hrady a zámky
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Zajímavý tip.
Dana Puchalská
Moc krásný zámek. Taky jsem tam ještě nikdy nebyla. Mám co napravovat.
Alena Vávrová
Moc krásný zámek, bohatý sbírkami, byla jsem tam již několikrát.
Danka Rotyková
Díky za daší tip na výlet.
Jitka Hašková
Tam jsem ještě nebyla, chystáme se tam s Olgou.
Eva Mužíková
Tento zámek znám, několik let v jedné jeho obytné části bydlela moje neteř, bylo to docela romantické. Ale těch schodů...
Alena Tollarová
A víte, že já se tam chystám asi za 14 dní? A víte, že v zimě je o víkendech otevřený i hrad a zámek v Roudnici?
Věra Ježková
O Brandýse mám článek „Tip na výlet: Jezdil tam už Rudolf II.“ 3. 7. 2018. https://www.i60.cz/clanek/detail/20130/tip-na-vylet-jezdil-tam-uz-rudolf-ii

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.