Mám ráda kuchařské knihy - XL.díl

Mám ráda kuchařské knihy - XL.díl

23. 1. 2019

V minulém článku o skandinávské kuchyni jsem psala, že je tak bohatá a  rozmanitá, že si zaslouží víc dílů. A proto se tentokrát zaměřila na kuchyni norskou.

Rybí polévka s knedlíčky

  • 40 gr másla, 30 gr hladké mouky, 1,2 l rybího vývaru (připraveného z rybích hlav, kostí a kůže), 30 gr jemně nakrájené cibule, 2 lžíce kyselé smetany, pepř, sůl

Knedlíčky : 200 gr rybího masa bez kostí, 1 lžička bramborové mouky, 19 gr másla, 1 lžíce smetany, trochu vařícího mléka, muškátový květ, pepř, sůl

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, postupně ji zředíme vývarem  přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Pak vmícháme cibuli, smetanu, pepř  sůl a rybí knedlíčky a krátce povaříme.

Příprava knedlíčků : Maso 2-3 x umeleme, dobře rozšleháme se solí v tuhé těsto, vmícháme mouku, máslo, koření, postupně smetanu a mléko a utvoříme malé knedlíčky.

Krevetový salát

  • 120 gr uvařených nebo konzervovaných krevet, 150 gr sterilovaného hrášku, 2 lžíce nakrájených okurek, 1 navrdo vařené vejce, 4 lžíce majonézy, 2 lžíce šlehačky, 2 malá rajčata, 2 lžíce jemně nakrájené pažitky, listy hlávkového salátu, pepř, sůl

Krevety, okurky a okapaný hrášek opepříme a promícháme. Ušlehanou šlehačku vmícháme do majonézy a opatrně vmícháme do připravených surovin. Listy hlávkového salátu rozložíme na misku, na ně navršíme salát, posypeme jemně usekaným vejcem a petrželkou a obložíme dílky rajčat.

Švestková polévka 

  • 100 gr švestek, 50 gr ovesných vloček, 1 l vody, 1/4 l ovocné šťávy (pomerančový džus nebo šťáva z jablečného nebo švestkového kompotu) , cukr

Švestky a ovesné vločky uvaříme za občasného zamíchání do měkka (nejméně půl hodiny). Pak přidáme šťávu a cukr a podáváme s domácími suchary.

Rybí kastrolek s rýží

  • 500 gr pečené, vařené nebo dušené ryby, 250 gr dušené rýže, 80 gr másla, 15 gr hladké mouky, 2 dcl smetany nebo mléka, 40 gr rajčatového protlaku, 30 gr strouhanky, cukr, sůl, petrželka 

Ryby vykostíme, nakrájíme na proužky, urovnáme ve vrstvách střídavě s rýží do kastrolku vymaštěného máslem. Každou vrstvu posypeme jemně nakrájenou petrželkou. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji smetanou nebo mlékem, přidáme rajčatový protlak, pepř, sůl, trochu cukru a dobře provaříme.

Treska a la Trondheim

  • 600 gr rybího filé, 2 menší mrkve, 120 gr očištěného celeru, 1 cibule, 5 krajíčků bílého chleba, 60 gr másla, 2 lžíce strouhanky, pepř, sůl, petrželka

Mrkev a celer nakrájíme na kostičky, cibuli jemně nakrájíme, krajíčky chleba zbavíme kůrky a nakrájíme na kostičky. Vše smícháme s rozehřátým máslem, solí a pepřem. Do mělkého, máslem vymaštěného kastrůlku vložíme na plátky nakrájené, osolené rybí filé, poklademe je zeleninovou směsí a posypeme strouhankou. Upečeme v dobře vyhřáté troubě (asi 30 minut), ozdobíme petrželkou a podáváme s vařenými brambory.

Jehněčí plec dušená v zelí

  •  500 gr jehněčí plece bez kostí, 30 gr másla, malá hlávka zelí, 3/4 dcl kyselé smetany, celý pepř, sůl

Jehněčí maso nakrájíme na větší kostky a osmažíme na másle. Osolíme je, přidáme pepř, trochu vody a dusíme pod pokličkou téměř do měkka. Zelí nakrájíme na osminky, odkrojíme košťál, zelí přidáme k masu a dusíme, až je maso i zelí měkké a tekutina odpařená. Podlijeme kyselou smetanou, prohřejeme a podáváme.

Zadělávaná treska se zeleninou

  • 600 gr rybího filé, 50 gr másla, 1 pórek, 250 gr fazolek, kousek celeru, 3 mrkve, 4 brambory, 1/2 l mléka, 30 gr hladké mouky, petrželka, pepř, sůl

Celer,mrkev a brambory nakrájíme na malé kostičky, fazolky a pórek na proužky, zalijeme mlékem, osolíme, opepříme a na mírném ohni uvaříme do měkka. Rybí filé nakrájíme na plátky, osolíme je a dusíme na 20 gr másla do měkka. Ze 30 gr másla a z mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem z vařené zeleniny, osolíme, opepříme a dobře rozšleháme. Omáčku přecedíme, přidáme rybí maso, zeleninu a krátce povaříme. Posypeme petrželkou a podáváme s vařenými bramborami.

Omelety s pomeranči a lískovými oříšky

  • 6 vajec, 2 pomeranče, 4 lžičky smetany, 2 lžíce jemně nastrouhaných oříšků, 2 lžičky cukru, špetka soli, máslo na pánvičku, vanilkový cukr na posypání

Vejce dobře rozšleháme se solí a cukrem, smetanou a trochou jemně nastrouhané pomerančové kůry. Na másle připravíme 2 omelety, naplníme je jemně nakrájenou dužinou z pomerančů smíchanou s oříšky, přeložíme, pocukrujeme a podáváme.

 

Dobrou chuť vám přeje "Karfík".

Recepty jsem vyhledala v knize Co chutná v Evropě. Autorka Libuše Vlachová. Vydalo nakladatelství Avicenum v roce 1979.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Jednoznačně jehněčí, ale kde ho vzít??
Věra Ježková
Prima. Vybrala bych si. Asi ne krevety. Blanko, dělám si rychlovku: Uvařenou rýži dám na zpěněnou cibuli, přidám olejovky, ochutím citronkem, event. i provensálskými bylinkami, posypu strouhaným sýrem.
Hana Rypáčková
Ryby miluji, ale ta drahota..A jak se úpravou zmenší porce....
Blanka Macháčková
Dnes chci vařit rybu s rýží a váhala jsem, zda to půjde dohromady. A ono ejhle...
Zuzana Pivcová
Škoda, že jsem před 35 lety nakonec nejela do Norska, odkud byli mí noví známí, návštěvníci archivu. Ta kuchyně vypadá úžasně. Ale Norům u nás zase chutnalo klasické vepřo, knedlo a náramně jim vyhovovaly tehdejší letní teploty 35 nad nulou. Krásné recepty!
Jana Šenbergerová
Kdysi bych si nedovedla představit rybu s rýží. Když jsem jednou byla delší dobu z domu, manžel si uvařil rýži a smíchal ji se sardinkami z konzervy. Trochu jsem to příště vylepšila a bylo to jedlé. Ryby mám ráda ve všech podobách. Krásně nás zasvěcujete do tajů různých "kuchyní".
ivana kosťunová
Další recepty z ryb jsou užitečné zvláště pro mne, která umí pouze usmažit kapra, pstruha na másle, a rybí polévku :)) Zaujala mě ta švestková polévka, myslela jsem , že v Norsku švestky nerostou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.