Hádanka o Pravdě a Lži
ilustrační foto: pixabay.com

Hádanka o Pravdě a Lži

23. 1. 2019

Tuto úlohu jsme - jak si vzpomínám - řešili na pedagogické fakultě na semináři z logiky.

Poutník se vydal do Athén. Došel k rozcestí dvou cest, kde se setkal se dvěma muži - Pravdou a Lží. Neví ale, kdo z nich je který. Potřebuje jít dál a musí zjistit správnou cestu. Ví však, že Pravda odpoví vždy pravdivě, zatímco Lež bude vždy lhát. Poutník se může zeptat kohokoliv z těch dvou, avšak jen takové otázky, na něž lze odpovědět  Ano - Ne. K zjištění správné cesty se musí dobrat už po druhé odpovědi (Prý je možné zjištění dokonce jen jednou otázkou, ale tu jsem zatím nevymyslela).

Zkuste se tedy ptát místo poutníka, abyste se mohli vydat po správné cestě.

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslav Svoboda
Ne, že bych byl inteligentní, ale pamatuji si... ;-) Bez ohledu na to, koho se ptáme : " co by mi řekl ten druhý, kdybych se ho ptal, KTERÁ CESTA TAM NEVEDE ? " Lhář by řekl "vlevo" / protože druhý řekl pravdu - vpravo /. Pravdomluvný by řekl "vlevo", protože lhář by řekl "vlevo"... Tudíž poděkuji, jdu vpravo a další dotazy jsou zbytečné. ;-) Ostatně" všichni Kréťané jsou lháři".
Marcela Pivcová
Při tehdejším semináři nikdo z nás - studentů - na tu jedinou otázku nepřišel a profesor nám ji nakonec prozradil. Bohužel, dál už jsem se hádankou nezabývala a odpověď si neuchovala v paměti. Škoda!
Jana Kollinová
Ivano, je to obdobné s mojí úvahou ve 12:39, ale měla bys definovat, kterou z cest má poutník na mysli. Máš pravdu, že jsem urputná, ale TV mi přijdou opravit až v pondělí tak se se snažím různě zabavit. Ne, že bych až tak postrádala vysílané pořady, ale to namodralé světlo mi chybí. :-)
ivana kosťunová
Jano, ty jsi ale zarputilec ! A co se zeptat takto : Odpovíte mi na otázku, zda tato cesta vede do Atén shodně jako váš kolega ?
Jana Kollinová
Paní Ilono, potom je to logicky stejné a do Athén vede levá cesta. :-) Iluze si ponechám a třeba se ještě dočkám řešení. Kdyby to skutečně jednou otázkou nešlo, nepsala by Marcela P., že je to možné. Já to asi nevyřeším. Přeji všem krásný víkend a těším se na další duely u hádanek. :-)
Ilona Erika Kolář
Paní Jano, ještě jednou a naposledy. Nechci vám brát iluze, ale jednou otázkou se nejde zeptat. I když se nakrásně zeptáte: "Odpoví mi pán vedle vás na otázku zda vede levá cesta do Athén ANO?", tak to stejně nebudete vědět, protože je to úplně stejné, jako kdybyste se zeptala: Odpoví mi pán vedle vás na otázku zda vede PRAVÁ cesta do Athén ANO?" Odpověd na jednu otázku NELZE.
Jana Kollinová
Znovu návrh řešení pro ty, které to zajímá. Zeptám se jednoho muže: "Odpoví mi pán vedle vás na otázku zda vede levá cesta do Athén ANO?" Pravda řekne ANO, protože mluví pravdu a ví, že Lež bude lhát a na špatnou cestu odpoví ANO. Kdybych se stejnou otázkou oslovila první Lež, odpověď bude také ANO. Nemohou oba Lež i Pravda mít stejnou odpověď. Správná cesta je tedy vpravo. Stále jsem přesvědčená, že existuje správná odpověď na jednu otázku. Zadání bylo na dvě otázky, tak se omlouvám, že řeším něco jiného a nedržím se zadání. Prostě mi to nedá a teď to již nechám koňovi.
Ilona Erika Kolář
Paní Jano, vaši úvahu v 13:29 nemohu použít, protože nevím, který muž je pravda a který je lež.
Marcela Pivcová
Zkusím ještě nad tou jedinou otázkou přemýšlet, ale zásada je : odpověď pouze ano - ne, takže na otázku: Co by mi poradil...? odpověď nebude, takže do bezpečí by třeba zrovna poutník nedošel. Jano, ještě prozkoumám tu Vaši z 12.39, až budu v klidu doma. Jen nevím, jestli to moje již unavené mozkové závity zpracují. Možná, že to nakonec "necháme koňovi...". Nepsala jsem hádanku pro rozřešení jedné odpovědi, myslela jsem jen, jestli se někomu podaří!
Jana Kollinová
Pokud máte zájem, vraťte se ještě jednou k mému řešení ve 13:29 a zde lze odpovídat pouze ANO-NE. Možná mám pokřivenou logiku, ale položená hádanka byla moc zajímavá a myslím si, že mnoha čtenářům nabudila šedé buňky mozkové jak s oblibou říkal známý detektiv. Já jsem přesvědčená, že správnou jednou otázkou se odpověď nalézt dá.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.