žy šy čy řy cy jy ďy ťy ňy
ilustrační foto: pixabay.com

žy šy čy řy cy jy ďy ťy ňy

22. 1. 2019

Dlouho tu nebyla vtipná čeština, tak jsem shromáždil pár případů (některé jsem převzal, některé jsou moje vlastní).

Ve škole mi definitivně natloukli do hlavy, že v češtině je „ci“ slabika měkká. No a prosím, koukněte na tohle: Blbci měli blbý kecy. Ptáci sedali na tácy. Nebo měli keci? A na táci? Nejde to do oka, viďte.

Američani jsou celí pryč z toho, že mohou legračně používat číslovky 2 a 4 ve slovních výrazech, protože 2 se čte stejně jako „k“ nebo „do“ a 4 se čte současně jako „pro“. Home4you = dům pro vás. Myslím, že čeština se taky nemusí stydět za tento vzkaz na nočním stolku: O5 1. Le2 vstaneš, pro3 si oči. Na 100le máš 8aženou housku. Moje prsa 7ou pýchou. = Opět je den…

A můj skromný jazykolam: Byla-li by Billa nebo nebyla-li by Billa dnes otevřená?

Přejdu k hádankám, abyste si taky užili (vyluštění zítra): 

1. Ve kterém českém slově se za sebou píšou dvě Z? To je snadné. Třeba rozzářený. Ale ve kterém se píšou dvě U? A nyní žertík: ve kterém českém slově se za sebou píšou dvě H?

2. Ve kterých slovech se vyskytují tyto podivné shluky souhlásek? BZD RZD a HB

3. A hodně tvůrčí úkol na závěr. Jistě víte, co se každé ráno děje na i60 v chatu s názvem „i60“. Když nevíte, tak to pár dní sledujte (uff!). A já vás vyzývám: zkuste najít vtipné, ale neurážlivé pojmenování té rubriky. Nebo té skupiny lidí, kteří tam rádi píšou. Tady samozřejmě nemůže být jediná správná odpověď. Doufám, že se tu objeví hodně nápadů, že prověříme schopnosti humorné češtiny a že se společně zasmějeme vlastní tvořivosti.

 

Nashledanou zítra v komentářích!

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(4.8 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Hani, já říkám zabzdít ve smyslu přitopit. Jinak maminka říkávala Lépe jednou se pořádně ubzdíti, než grošík apatykáři nésti. :-)
Hana Rypáčková
Věro, mně napadlo jen ubzdít se. Ale to se asi všude neříká...Nenazval nnás někdo Žvanírna?
Věra Ježková
Ad 1: Rozzlobit; dvouuchý; ? Ad 2: Zabzdít, brzda, hbitý, ohbí. Ad 3: Proč jenom ráno? Jaký je rozdíl mezi tím, když jdu na chat ráno, v poledne, nebo večer? Pro pojmenování urážlivé nevidím důvod. Takže třeba Všehochuť.
Zuzana Pivcová
Tu rubriku i60 na chatu bych pojmenovala Osobní zpravodajství.
Zuzana Pivcová
Třeba dvouuchý hrnec, i když tam je to první u součástí dvojhlásky ou. A to bzd? My jsme měly se sestrou v mládí ve slovníku sloveso "zabzdít", což znamenalo zatopit, přitopit, ale odkud to pošlo, nevím. To hb je jasné ve slově ohbí, hbitý. Rzd pak ve slově brzda. Jé, teď vidím, že to tu už napsala Ivana, sorry, nečetla jsem.
Věra Ježková
Popřemýšlím v klidu. Teď se dívám současně na TV.
Lenka Kočandrlová
Slovo uudit,což se tedy moc nepoužívá...Slova po "C" nemusí být vždy měkká,což cyklista? rozhodně nechci číst v knížce (již se mi stalo) slovo keci nebo táci,fuj! Slova prolezlá číslovkami po anglickém vzoru odmítám,leda pro zasmání,ale nyní je to úplně nadužívané,i ve jménech firem,akcí a pod. Na chat,co o tom píšete,nechodím, k tomu se nemohu vyjádřit.
Jana Šenbergerová
Už mám dvě U vedle sebe v jednom slově.
Hana Nováková
k bodu 3. - napadá mě SIS nebo-li Seniorská informační služba...
ivana kosťunová
Dvě U se píší v mnoha slovech- dvě u za sebou- takové slovo neznám, ale třeba budu překvapená. Zabzdi(přitop),brzda, hbitě.Dál se nechytám- musela bych dlouze přemýšlet a nemám čas , tak to nechám jiným.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...