Setkání přátel i60.cz v Kořenově-Jizerské hory III.  Chci vědět něco více o místě, kam jedu.
Jindra Hubačová, Foto zimní Štěpánky Karel Hubač

Setkání přátel i60.cz v Kořenově-Jizerské hory III. Chci vědět něco více o místě, kam jedu.

23. 1. 2019

Letošní setkání přátel i60.cz jsme se rozhodli uskutečnit v Jizerských horách a vybrali jsme místo pobytu Kořenov.

Hezké, ale my o Kořenovu víme pouze výše uvedené a kde se ubytujeme. Proto bych Vám v kostce ráda řekla trochu více.

Kořenov jako obec vznikl  sloučenim obcí Polubný a Příchovice, osady Rejdice a Jizerky. Sloučení proběhlo v roce 1960 a sehrál zde roli Centrální začleňovací proces.Tímto získal Kořenov například 3 kostely. Symbolem obce je sakrální stavba Tesařovská kaple, kterou počátkem 20 století postavili němečtí evangelíci. Projekt zhotovil berlínský stavitel Dr, Otto Bartning. Kaple je majetkem Jednoty Bratrské. Nejstarší zmínka o této oblasti pochází z roku 1577. Zdejší české a německé obyvatelstvo  se zde převážně zaměstnávalo dřevorubectvím,  vznikly zde pily a vyráběly se zde i šindele .Lidé se též zabývali tkalcovstvím a přádelnictvím. Též zde vznikly lázně Kořenov a využívaly hojně léčivou rašelinu, která se těžila pod dnešním nádražím a v osadě Jizerka, byly zde i prameny léčivé. Též sklářství zde v polovině 19.století začalo vzkvétat. V Dolním Polubném, dnes Desné, byla postavena sklářská huť. Byla vybudována Krkonošská silnice, na jejíž výstavbu dohlížel sám arcivévoda Štěpán, po němž byla pravděpodobně pojmenována rozhledna Štěpánka, ke které se ale ještě dostaneme. V této době rozmachu se začala  stavět železniční trať- slavná ozubenicová dráha, zvaná Zubačka.Tato dráha spojuje Tanvald - Kořenov - Harrachov. Obyvatelstvo zde bylo převážně německé a Češi byli v menšině.

Jak jsem již zmínila, Kořenov - Příchovice se  pyšní novogotickou stavbou na vrchu Hvězda vysokém 950 m n.m, a to rozhlednou Štěpánka.  Je to nejstarší a nejkrásnější rozhledna v Jizerských horách. Říká se jí strážce Jizerských hor. Byla dokončena v roce 1892 a je vysoká 24 m. Jak jsem již uvedla, má zřejmě jméno po arcivévodovi Štěpánovi.

Ještě pár slov bych ráda věnovala další krásce jménem Jizerka. Osada Jizerka  je též součást Kořenova a existuje asi od roku 1539. V roce 1828 zde německý továrník pan F. Riedel postavil sklářskou huť, která zaměstnala spoustu lidí. V Desné, přes kterou budete cestovat,.je na kopci nádherná Riedlova hrobka a u silnice Riedlova vila, dnes MŠ. Pro zajímavost uvádím, že v roce 1930 žilo na Jizerce 12 Čechů a 141 Němců.  Dominantou Jizerky je hora Bukovec. Pod horou se rozkládá Upolínová louka, která je v květnu osetá žlutými květy upolínů.  Středem Jizerky protéká potok zvaný Safírový a o kus dále se spojuje s Jizerou. Vše je přísně chráněno .

Jestli jste, přátelé, článek vydrželi číst celý, tak už trochu víte, co Vás čeká .Děkuji.

Zdraví a hezké dny všem přeje 

          Jindra

 

Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Práglová
Nemá ještě nêkdo zájem jet do Kořenova??Dvė nové členky z našeho mėsta by měly záznam a tudíž i 2 volné postele na pokoji..Bylo by fajn,kdyby se obsadily...
Alena Tollarová
V Jizerských horách včera celý den chumelilo, ale na konci května budou určitě v květu! Kdo chce, může se podívat na můj prázdninový tip, který je o Jizerkách: https://www.i60.cz/clanek/detail/20162/prazdninovy-tip-jizerske-hory. Kdo by býval řekl, že tam bude setkání?
Hana Práglová
Jindřiško,byla jsem týden pryč,teď teprve doháním. Je to v pořádku. Budeme se Samcovými. Už jsme domluveni. Díky moc.
Zdenka Žichovská
Jindřiško, jak to dopadlo, můžu počítat s tím noclehem o den dříve - ze čtvrtka na pátek?
Zuzana Pivcová
Člověk, když jede na dovolenou, také musí počítat s různými variantami, a ne si vzít jen kraťasy a plavky. Když jsem kdysi coby učitelka němčiny jezdila s vybranými dětmi na výměnu do NDR, tak v horském kraji Durynský les nám jednou pršelo skoro celé dva týdny. Chodili jsme buď v dešti nebo seděli vevnitř ve škole, hráli karty nebo vybíjenou. :-D A přesto se to všem líbilo.
Olga Štolbová
V Kořenově jsem byla na školním lyžařském zájezdu, bylo mi tehdy patnáct let. Těším se a děkuji organizátorce. *********
Jana Šenbergerová
My děkujeme nejen za tento článek a těšíme se na setkání s vámi všemi.
Zuzana Pivcová
I když pocházím z relativně blízkého Podkrkonoší, tak Jizerské hory neznám vůbec. Několikrát jsme tam před cca 30 lety byly za pratetou v tehdejším domově důchodců v Rokytnici nad Jizerou. Ten objekt byl dost na kopci a byl tam pro mě, tehdy už Pražandu, silný vzduch. Kolem dokola krásné kopce. A před vjezdem do Rokytnice byl ukazatel na Harrachov, už nevím, kolik kilometrů, málo. To je celé, co odtamtud znám. Při srazu si to vynahradím. :-D
Anna Potůčková
Moc se těším, je to kraj který jsem poprvé spatřila nedávno, když jsem vyhrála pobyt v Libverdě. Moc se těším, nejen na místa která navštívíme ale i na Vás všechny. Doufám, že léta dožiji a nezlomí mně nějaká nemoc, úraz apod.
Eva Balúchová
Já jsem v těch končinách nikdy nebyla,tak doufám,že letos mě to vyjde i když cesta bude trvat asi 6 hodin a čeká mě pár přesedání.Podle fotek je to krásná krajina.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%