Mám ráda kuchařské knihy - XLIII.díl
Ilustrační foto:pixabay. com

Mám ráda kuchařské knihy - XLIII.díl

2. 2. 2019

Přátelé, opravdu dlouho jsem přemýšlela, o jaké kuchyni napíšu dnešní díl. A věřte, že to nebylo jednoduché.

A tak jsem vybrala recepty jídel, která se vaří ve Švýcarsku.

  • A proto většina mých dnešních receptů bude obsahovat sýry, kterými se Švýcarsko právem proslavilo. A uznejte sami, že plným právem. 

Zelné závitky plněné krémovým sýrem 

  • 3 zelné listy, 250 gr  krémového sýra, 100 gr mrkve, 100 gr jader z vlašských ořechů, 3 lžíce majonézy, pažitka  sůl

Krémový sýr utřeme s majonézou, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, drobně nakrájenou pažitku a ořechová jádra. Osolíme a rozestřeme na zelné listy, zbavené žeber. Listy pevně stočíme do závitků, upevníme párátky a necháme v chladničce - nejlépe přes noc - ztuhnout. Před podáním vyjmeme párátka a závitky nakrájíme na kolečka. 

Sýrová polévka 

  • 40 gr másla, 6-8 lžic strouhaného ementálu, 2 žemle, 1 l vývaru z masa nebo kostí, 1/2 šálku mléka, 1/2 šálku smetany, 1/2 lžičky jemně usekaného (mletého) kmínu, 2 lžíce jemně nakrájené petrželky, pepř, sůl 

Na kostičky nakrájené žemle osmažíme na másle, přilijeme vývar, okořeníme kmínem a vaříme na malém plaménku asi 10 minut. Do polévky vmícháme mléko a smetanu, pak ji sejmeme z plotýnky a metličkou vmícháme strouhaný sýr. Polévku osolíme, opepříme, posypeme petrželkou a podáváme. 

Polévka dobré manželky 

  • 100 gr očištěného pórku, 40 gr másla, 200 gr brambor, 1 l vývaru z hovězího masa, 1/4 l mléka, petrželka, sůl, 4 plátky žemlovky, olej na smažení 

Na plátky nakrájený pórek a na kostičky nakrájené brambory osmahneme na másle. Osolíme, zalijeme vařícím vývarem a uvaříme do měkka. Přilijeme mléko, polévku přihřejeme téměř k varu, sejmeme z plotýnky, posypeme petrželkou a podáváme s plátky žemlovky opečenými na oleji. 

Jemné sýrové nákypy 

  • 120 gr sýra Gruyere(gryjér), lze jej dobře nahradit Čedarem nebo Ementálem, 90 gr másla, 5 vajec, pepř  sůl 

Do rozehřátého másla vešleháme žloutky a zahříváme je půl minuty. Pak přidáme strouhaný sýr, sůl, pepř a zahříváme, až směs zhoustne. Vmícháme sníh z 1 bílku a směs necháme vychladnout. Pak vmícháme sníh z ostatních bílků, naplníme do 4 malých ohnivzdorných mističek a upečeme ve středně vyhřáté troubě (asi půl hodiny). 

 Fondue(fondy) 

  • 300 gr ementálu, 300 gr sýra gryjér (můžeme použít celkem 600 gr ementálu), 1 stroužek česneku, 3 dcl suchého bílého vína, 2 lžičky bramborové mouky, 4 lžíce kirše nebo jiné pálenky nevýrazné chuti, pepř, strouhaný muškátový oříšek, kostky opečeného chleba

Sýr jemně nastrouháme nebo nakrájíme, pánev či kastrol vytřeme česnekem, nalijeme do ní víno a zahřejeme. Za stálého míchání přidáváme sýr, až vymícháme hladký krém. Zahustíme jej bramborovou moukou, rozmíchanou ve lžíci vody, a přihřejeme. Těsně před podáním fondue zalijeme kiršem (nebo jiným destilátem), okořeníme, postavíme doprostřed stolu na ohřívadlo, aby se fondue pozvolna zahřívala, zůstala horká a aby sýr neztuhl. Nesmí se však vařit! Fondue podáváme s kostičkami osmaženého chleba, jež si každý stolovník napichuje na speciální dlouhou vidlici a namáčí ve fondue. 

Poznámka : Ve Švýcarsku si připravují fondue ve speciální kameninové pánvi s držadlem a na speciálním stolním ohřívadle. K přípravě můžeme použít kastrol z nerezavějící oceli a místo regulovatelného ohřívadla malý lihový nebo elektrický vařič. Nádobu však postavíme na trojnožku, aby se pokrm nevařil. 

Ilustrační fotografie je pod článkem. 

 Sýrový salát 

  • 200 gr tučného sýra, 2 sterilované okurky, 2 ve slupce vařené brambory, 1 cibule, olej, kyselá smetana, hořčice, ocet, jemně nakrájená pažitka, pepř, sůl 

Okurky a oloupané, vychladlé brambory nakrájíme na nudličky, cibuli drobně nakrájíme, sýr nastrouháme na hrubším struhadle a promícháme se zálivkou připravenou z ostatních přísad. 

Smažené sýrové palačinky

  •  250 gr hladké mouky, 1/2 l mléka, 3 vejce, 250 gr strouhaného tvrdého sýra, 1/8 l smetany, paprika, muškátový oříšek, sůl, 1 vejce, hladká mouka, strouhanka, olej

Z hladké mouky, mléka, vajec a soli připravíme těsto a na oleji usmažíme malé palačinky. Strouhaný sýr smícháme se smetanou, paprikou a strouhaným muškátovým oříškem. Směsí naplníme palačinky, přeložíme v půli, okraje dobře přitiskneme, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci, strouhance a usmažíme na oleji. Podáváme se zeleninovým salátem. 

A na závěr receptů že Švýcarska uvedu jeden sladký a zajímavě pojmenovaný. A sice

Zamotané střepy 

  • 400 gr hladké mouky, 2 vejce, 1 žloutek, 75 gr másla nebo margarínu, 5 cl kirše, rumu nebo brandy, bílé víno, tuk na smažení, moučkový cukr, skořice 

Mouku prosijeme na vál, rozemneme máslo (margarín), přidáme vejce, žloutek, lihovinu a vínem zaděláme těsto o něco řidší než na nudle. Dobře je propracujeme, až se leskne a tvoří se puchýře  Z těsta utvoříme váleček a necháme jej v chladu odležet. Pak těsto nakrájíme na malé kousky, utvoříme kouličky, tence je rozválíme a usmažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje (nebo ztuženého tuku). Usmažené vyjmeme děrovanou naběračkou a horké posypeme cukrem smíchaným se skořicí. 

Přeji všem dobrou chuť......Váš "Karfík" .

P. S. Pod článek jsem přidala, jak je mým zvykem, i kresbu pomůcky z dob našich babiček. 

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Zamotané střepy bych ráda ochutnala.
Eva Mužíková
Kdyby mne tak někdo chtěl pozvat, určitě bych si vybrala a pochutnala. Pro jednoho moc ráda nevařím nevyzkoušené.
Věra Ježková
Samé mňamky. :-)
Naděžda Špásová
Zelné závitky dělám s rýží a mletým masem. Na mně trochu moc sýra, ale něco bych si vybrala. :-)
Dana Puchalská
A je dobrá, nejen lákavá, vím o tom svoje.
Zuzana Pivcová
Švýcarskou kuchyni neznám, i když jsem tam byla před lety jednou na návštěvě. Podle toho, co čtu, vypadá lákavě.
ivana kosťunová
Tak tohle je kuchyně pro mne - sýry miluju. Nejvíce jsem však ocenila recept na fondue, i když jsem si nejdříve musela zjistit, že kirš je třešňová pálenka. Nebo právě proto,

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.