Dvojí tvář sobeckého vydírání
Ilustrační foto: ingimage.com

Dvojí tvář sobeckého vydírání

31. 1. 2019

Sobecké vydírání patří k nejohavnějším a odsouzení hodným vzorcům chování a přináší s sebou vždy hodně bolesti a smutku.

Citové vydírání a manipulace patří do rejstříku zprostředkovaného ovlivňování a jeho cílem je dosáhnout obvykle vlastního prospěchu. Děje se tak přímo i pouze podvědomým mechanismem, kdy se vydírající osoba staví do světla ublížené, bezmocné a slabé osoby, které je činěno jakési příkoří a to je způsobeno přímo či nepřímo vydíranou osobou.   

Sobecké vydírání se může objevit v jakékoliv věkové kategorii, můžeme jej tedy pozorovat i v kategorii seniorů v rozdílných podobách:  

1. Senior vydírá své rodinné příslušníky, nejčastěji děti. Vyčítá jim, co všechno pro ně udělal, jak jsou nevděčné a bezcitné, staví se do výsadní  situace a zdůrazňuje, že by si zasloužil více pozornosti. Dokládá to i stížnostmi v celém okolí, stěžuje si i osobám, které situaci neznají (sousedé, náhodní příchozí) a vyžaduje, aby mu pomohli a „ domluvili“ nevděčným potomkům. Své požadavky zdůvodňuje tím, že rodina ho nemá ráda, přáli by si jeho smrt, věnují mu málo času a nechtějí poslouchat ani jeho stesky ani jeho rady.

Tito lidé mohou citově podlehnout naléhání a vznikají z toho velká rozčarování, kdy se snaží „domluvit“ zdánlivým viníkům a ti to vnímají jako totální nespravedlnost a příkoří, protože nic takového nepociťují a naopak se snaží co nejvíce blízkému seniorovi vyhovět. Situace může být ještě víc komplikovaná, když vyčítající senior propadá do paranoidní poruchy a domnívá se, že jeho blízcí navíc třeba usilují o jeho život. Zde pak dochází k velmi zásadním konfliktům a prohlubují se na jedné straně pocity ublíženosti a na druhé se zvyšuje reakce až k projevům nepřátelství.  

2. Opačná situace může nastat, bude-li vydírající osobou třeba dospělý potomek, syn nebo dcera. Využívají bezmocnost seniora a snaží se silou a převahou získat prospěch. Zdůvodňují tak „povinnosti“ rodiče starat se i o dospělé dítě, podporovat finančně jeho i jeho rodinu. Jsou i případy, kdy vnuk vydírá babičku vyhrožováním sebevraždou, když mu nedá peníze (úspory), aby si mohl koupit motorku. Zde se obvykle projeví totální bezohlednost a vydírající zcela bez skrupulí nutí seniora, aby vyplnil jeho vůli.

Z naší psychiatrické praxe známe opakované případy, kdy rodina dokonce připraví seniora o střechu nad hlavou, prodá jeho domek a seniora umístí do ústavu, často i pod smyšlenou diagnózou, která neodpovídá skutečnému stavu. Finanční prostředky z prodeje využije pro svou potřebu a seniora zcela odloží a nepřijde za ním ani na návštěvu.   

 

MUDr. Jan Cimický

 

 

 

 

 

psychika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Hillová
Velice smutné ,ale budeme doufat ,že situace se zlepší jak píše p. J.Cabalová
Rentierka xx
Oba dva případy se bohužel dost často dějí, což je hodně smutné. A každá rada je drahá. Přejme si, aby takových situací jen ubývalo a ne naopak.
ivana kosťunová
Pravdivé - také znám ze svého okolí. Radu poskytla Jitka C., dle mého názoru je to dobrá rada.
Dana Puchalská
Hezký článek. Děkuji za něj. Znám jednu seniorku co tohle provozuje opravdu důsledně. Chudáci její příbuzní.
Olga Škopánová
Článek hezký jen ještě postrádám nějakou radu co s takovým vydírajícím člověkem dělat.
Jitka Caklová
V obou případech je důležité, chránit si svůj prostor, nebo-li stát se tak trochu sobcem bez ztráty zodpovědnosti za své konání a přitom se nenechat vtáhnout do nepříjemné situace, kterou jsem nezapříčinila. Proč bych měla tahat horké kaštany z ohně, když jsem je tam nenaházela.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.