Hádanka - voda
pixabey

Hádanka - voda

1. 2. 2019

Máte dvě vědra, pětilitrové a třílitrové, a neomezený zdroj vody. Dokážete odměřit čtyři litry?

Existuje více než jedno správné řešení.

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Tak moje druhé řešení- jako Dana vytlačím 3 litrovým vědrem vodu , zůstanou dva litry. A stejné množství naliji do 3 litrového vědra ( poznám podle stejné hladiny vody.
Jana Kollinová
Dana má pěkné řešení, ale umíte si představit kolik vody vytlačíte ponořováním 3l vědra do po okraj plného 5l. Nejspíš nebude Dana muset ani polovinu ulívat. Dalo by se to vypočítat! :-)
ivana kosťunová
Zkusila jsem si to doma s hrncema a napadlo mě ještě jedno řešení- ale je to založené na tom, že obě nádoby budou mít stejný průměr dna.
ivana kosťunová
A Dana taky
ivana kosťunová
Zadavatelka hádanky ale neříká, že vědro je kónické, tak si myslím, že to mám správně.
Dana Puchalská
Když do většího 5 l vědra dám menší a naliji vodu až po okraj. Pak vytáhnu to malé 3 l plné, tak ve velkém musí zůstat 2 l vody. A pak uleju polovinu a mám onen 1 litr.
ivana kosťunová
Dva úkony- a má úvaha byla stejná. Naplním obě vědra do poloviny. Ale to jsem si neuvědomila, že to není tak úplný válec. A proto mi bylo divný, že na toještě nikdo nepřišel :)) Ale stejně si myslím, že by to tak šlo, ta polovina se dá odhadnout :))
Jana Kollinová
Ivano, prozraď alespoň kolik úkonů musíš provést při tvém řešení.
Jana Kollinová
Už jsem vycmrdala tolik vody, že to svědčí o mém pomalém logickém myšlení. Dospěla jsem k řešení, že mohu začít od 3l vědra = 8 úkonů (nalití,přelití nebo vylití) i od 5l, zde budu dělat jen 6 úkonů. Úplně první nápad vycházel z úvahy, že obě nádoby naplním jen do poloviny, což je nesmysl, pokud nádoby nejsou válce a navíc odměrné. Sezení u kadeřníka mi uběhlo při řešení hádanky jako voda. Těším se na řešení a další hádanky.
Jana Kollinová
Moje první řešení neplatí v případě, že vědra mají kónický tvar. Potom mám řešení na 4 přelití.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.