Fotoreportáž o  lázeňské Kyselce  v Bílině
Foto: autorka

Fotoreportáž o lázeňské Kyselce v Bílině

13. 2. 2019

Moje rodiště je v Bílině. I když jsem se jako vdaná odstěhovala, přesto moje kořeny zůstaly v Bílině a každou chvíli se tam ráda zajedu podívat. 

Bílina je neodmyslitelně spjata s lázněmi a léčivými účinky proslulé minerální vody, zvané Bílinská kyselka. O proslulost této vody se zaslouži geolog a balneolog  F.A. Reuss, zakladatel balneologie v českých zemích. Lázně leží v krásném udržovaném lesoparku. Na konci 19. století byly lázně chloubou města. Léčily se zde choroby zažívacích cest. Lázeňství bylo přerušeno restitucí. V roce 1989 muselo město Bílina vrátit lázně  v restituci potomkům Lobkovitze. Ti je prodali soukromníkovi a ten po čase značně zpustošené lázně odprodal zpět městu. Ale ponechal si stáčírnu minerálních vod. Zřídla, budiž řečeno, jsou krásně opravena. Město nemá dostatek prostředků na obnovu lázeňství a budovy chátrají. Snad se stane zázrak!

Jedním z romantických míst lázeňského parku je Lesní kavárna, která je v provozu, pouze  v zimě je uzavřena. Nelze  nezmínit  horu Bořeň, která je dominantou Bíliny. Hora je znělcového původu, má výšku 539 m n.m. a vzhledem připomíná ležícího lva.

Při psaní těchto řádek mi prolétají hlavou moje dívčí léta, moje první lásky, a cítím, jak hluboce jsem s tímto městečkem spjata. Je to prostě můj domov.

Přijeďte, uvidíte sami, jak je v Bílině krásně!

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Jindřiško, Jano - děkuji :-)
Soňa Prachfeldová
Elenko, asi zajedu do Braňan a specielně pro Tebe nafotím :-)
Elena Valeriánová
V dětství jsme něco přes rok bydleli v Braňanech okres Bílina. Pamatuji si inverzní rána plná nedýchatelného smogu. A teď vidím, spíše čtu, že i tento kout naší republiky je krásný a poetický. A určitě by stálo za to, se tam jet podívat. Soni, děkuji za tvé vyznání.
Jana Šenbergerová
MM, nečekala bych, že tě "potkám" v Bílině, kde jsem ani já nikdy nebyla. Soňo, díky, že jsi nám zprostředkovala toto letmé setkání ve svém rodišti.
Soňa Prachfeldová
Zdravím Tě Magdalenko ,mám radost vždy, když se objevíš.
Marie Magdalena Klosová
Zdravím, Soňo a díky za reportáž o zatím nepoznaném. mm
Soňa Prachfeldová
Na mou duši, půjdu s Tebou ráda :-)
Alena Tollarová
V Bílině jsem nikdy nebyla, ale na loňský rok jsem si Bílinu a Bořeň naplánovala. Vedra můj úmysl zhatila, ale letos opravdu! Na mou duši, že se tam vydám!
Marie Seitlová
Soni díky za představení místa, kde jsem nikdy nebyla. Pěkné fotky.
Naděžda Špásová
Soni, Bílinu trochu znám, na lázeňského část se chystám, ale až bude teplo. Moc hezké fotky. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.