Valentýnská masáž
Ilustrační foto: pixabay.com

Valentýnská masáž

13. 2. 2019

Jak je vidět v těchto dnech, importovaný svátek svatého Valentýna se mezi českými milenci úspěšně ujal. Naše generace ho sice nevnímá s požadovanou vášní, ale mladým se očividně zamlouvá…

Kdysi jsme 14. února nanejvýš tak pogratulovali k svátku Valentinovi či Valentině – pokud jsme vůbec nějaké znali. Protože tenkrát nám to jméno evokovalo snad jedině slavný film pro pamětníky, anebo první kosmonautku světa… A vlastně si ani nejsem jistá, jestli vůbec tohle jméno kdysi v našem kalendáři bylo uvedeno.

Dnes už se dlouho před tímto datem utápíme v povinné mediální lázni plné komerčního kýče, před kterou není úniku. Tvar srdce se objevuje na těch nejbizarnějších místech i produktech. Člověk, kterému je už sedmnáct pryč, si možná klade otázku, zda forma až příliš nevítězí nad obsahem a nemění tím samotnou podstatu ušlechtilého citu, jakým láska bezesporu je… Ale v uplynulých třiceti letech jsme spolu se svobodou a demokracií přijali i mnohem horší zlozvyky, než je anglosaská oslava zamilovanosti. Nemám pravdu?

Ostatně – právě období největší zamilovanosti je mnoha odborníky z oboru psychiatrie označováno za jakousi dočasnou nepříčetnost, hraničící dokonce s nemocí. Ukazuje se, že u lidí, kteří prožívají romantickou lásku, probíhají v mozku stejné chemické reakce, jako u pacientů trpících obsedantně kompulsivní poruchou.

A láska je údajně taky chemická porucha. Dokonce prý na ni existuje chemický vzorec: C8 H11 NFEA!!! Z vědeckého hlediska jde vlastně o strukturně jednoduchý a účinný fenyletylamin skupiny amfetaminu, produkovaný septem limbického systému mozku v řídící centrále pocitu. Mozek je fenyletylaminem silně omámen, a zamilovaní tak prožívají stav prudké euforie. Být šíleně zamilovaný prý může znamenat opravdové šílenství – a výraz „ nemocný láskou“ je překvapivě přesný.

Ne, nejsem zapšklá stařena, a na všechna svá zamilování – a že jich nebylo málo – vzpomínám jak jinak než s láskou. Jen doufám, že budou mít odborní poradci smysl pro humor a utěší každého, kdo za nimi přijde s pláčem, že nedostal žádné srdíčko ani plyšáka…

I když ne všude patří svatý Valentýn milencům a ne všude vítězí srdíčka. Pokud by vás čistě náhodou přepadl valentýnský splín, tak navrhuji výlet do Estonska. Tam vypravují 14.února „autobusy lásky“ pro osamělé muže a ženy, kde mají příležitost k seznámení.

Myslím však, že k příjemnému seznámení docela postačí i český autobus.

Anebo seznamka na i60

Hezké vztahy i bez pompézních oslav vám přeje HŠ.

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Valentýna s přítelem neslavíme.
Hana Nováková
I já jako Jitka mám ráda 1.máj, ten se zatím nestal cílem komerce ba naopak, spíš je zatracovaný, ale přeci všichni ví, nebo by měli vědět, kde vznikl. Valentýn je pouze komerční a tak se všichni předvádí, co své milé dají. Nejde přeci o drahé věci, drahé kytice, ale já vždy uvítám milé pohlazení a políbení. Růži, kterou mám ráda dostanu až jindy, květinářství u nás na vsi nenajdete...
Jana Šenbergerová
Vždyť je to úplně jednoduché i bez chemických vzorců. Kdo chce, ať může, kdo nechce, ať nemusí. A pokud někdo nosí své ženě květiny i dávno po tom, kdy byl do ní "jen" zamilovaný, pak je to láska. Všechno ostatní je jen pozlátko, které, přiznejme si, někdy máme ještě raději. Jsem ráda, že jsou na íčku muži jako Karel a Mirek. Věřím, že je tu takových mnohem víc. Možná i já dostanu květiny. Když ne, nevadí, spokojím se i s polibkem, protože vím, že bude z lásky.
Jitka Hašková
Valentýna nemusím. Líbil se mi v Anglii, kde je to jejich tradiční svátek, ale mi přece máme 1. Máj - tradiční svátek lásky. To jsem vždycky v mládí chodila randit a ne do průvodu.
Mirek Hahn
Kupuji občas manželce květiny i mimo svátky a výročí, jen tak bez důvodu, pro radost. Koupím i na Valentýna, ať ví, že na ní myslím :-)
Dana Puchalská
Valentýn není můj oblíbený svátek. Nemám tento novodobý svátek lásky ráda.
Karel Boháček
I já přijal tento svátek ač jsem proti těmto uměle vyvolaným obchodním svátkům. Proč neudělat své polovičce radost a osvěžit si tak celkem fádní den?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.