Žehlení
Ilustrační foto: pixabay.com

Žehlení

22. 2. 2019

Hedvika pracovala celý život v zemědělství. Zpočátku v rodinném hospodářství, potom v zahradnictví JZD a také dlouhá léta v kravíně. A tady si našla kamarádku Elišku. Ta se s manželem přistěhovala na Hanou v šedesátých letech odněkud z bruntálska. Ona byla příjemná a veselá Moravanka, její Mirek, rodilý Čech, byl přísný, až despotický. Pracoval také v JZD, v partě zedníků.

Mirek z práce zamířil napřed do hospody, i když šel kolem domova. Po návratu kontroloval domácnost: "Tak copak jsi, mámo, celý den dělala?" A máma musela vyjmenovat, kolik udělala práce. Ale protože měla fištrón a byla kopa veselá, vždycky nad manželem zvítězila.

Když měly obě kolegyně společné volno, rády se vypravily do Olomouce. To ovšem Mirek nesměl vědět! To by byl kravál! Ale co, my už něco vymyslíme. Ve městě obešly obchody, kterým se ze setrvačnosti pořád říkalo Baťa, Nehera, Aso, pak nahlédly i do galanterie, tržnice a kdovíkam ještě. Čas byl i na párek či zákusek a mohlo se jet domů.

A už je tu otázka: "Tak copak jsi, mámo, celý den dělala?" Eliška ukazuje na štůsky vyžehleného prádla, jež včas povytahovala ze skříně: "Podivé se, koli sem požehlila prádla! Až mě ruky bolijó! A z Mirečkem ulohy a Janičce sem ušila zástěrku. Že je pěkná?" Roztahuje zástěrku, z níž taktak stačila utrhnout cedulku Oděvní tvorba Konice. Schovává žehličku i deku a spokojeně se usmívá, jak toho svého zase ošidila. Mirek vše obhlíží zrakem zakaleným několika olomouckými desítkami a spišskou borovičkou. "To mám pilnou ženu," pochvaluje si.

Ani ho nenapadne, že k tomu dnešnímu žehlení nebylo třeba elektřiny, ale benzínu! To proto, že Eliška kamarádku Hedviku vyvezla Moskvičem. Byla totiž z těch nemnoha žen, které v oněch šedesátých letech řídily auto.

Soutěž pro nováčky II.
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Bravo !!!
Zdenka Jírová
Mě napadla jako první odpověď na otázku Co jsi celý den dělala, jednoduchá odpověď A co jsi celý den dělal ty? Asi by to byl konec našeho manželství.
Elena Valeriánová
U článku jsem se pobavila, to jo. Nebudu více komentovat, všechno už bylo napsáno níže.
Jana Šenbergerová
Hezký článek. Občas je třeba použít trochu ženské diplomacie, ale pořád by mě to nebavilo. :-)
Soňa Prachfeldová
Myslím že takové ženy jsou diplomatky. Takového chlapa stejně nezmění ale ví jak na něho a jde to, ku spokojenosti všech. Proto dříve rozvody byly vzácností oproti dnešní době. Neříkám že na oko se podrobit bylo od těch žen nejlepší řešení , ale pořád lepší ,než dnes kdy se hádají ne li perou před dětmi. A nakonec všichni utíkají jeden před druhým z domova.
Zuzana Pivcová
Je pravda, že některé ženy by si takto "mazaně" neporadily. Určitě je i dnes mnoho takových, které si nechají všechno líbit. Ale jindy je to zase naopak.
Danka Rotyková
Chytrá to žena. Když už s takovým pánem žila, dovedla si poradit. Taky nesmíme zapomenout, že byla o cca generaci starší než my.
Věra Ježková
Hezký článek, na rozdíl od reality.
Dana Puchalská
Perfektní článek. Pobavila jsem se. Já osobně bych ho asi tou žehličkou praštila přes hlavu. :-) :-) Aby se mu rozsvítilo. Ovšem předtím bych mu řekla to slovo, které myslela Ivana.
Jarmila Komberec Jakubcová
Hezký článek, jen nevím zda bych tak přísného manžela zvládla s takovým nadhledem jako paní Hedvika.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%