Mám ráda kuchařské knihy - LI. díl
Ilustrační foto :pixbay. com

Mám ráda kuchařské knihy - LI. díl

27. 2. 2019

Dobrý den a dobrou chuť všem. Bohatost a rozmanitost čínské kuchyně je skutečně obrovská. Ne nadarmo se neříká, že co neuteče nebo neuplave, má smůlu.

A jak praví znalci čínské kuchyně : všechno je k jídlu - kromě nohou od stolu, ty se opravdu jíst nedají.

A proto do dnešního dílu zařadím recepty na pokrmy z krabího masa.  Vždyť v dnešní době už opravdu není problém sehnat krabí maso.

Červené krabí kuličky - pro 2 osoby

  • 200 gr krabů, 60 gr slaniny, 1 žloutek, 30 gr šunky, 1 polévková lžíce sherry, 60 gr rozemleté cibule, špetka mletého zázvoru, sůl, pepř, olej 
  • Směs : 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce hovězí polévky, 1 kávová lžička usekané pažitky

Slaninu bez kůže a spařené, okapané krabí maso nakrájejte na drobno. Smíchejte s pomletou cibulkou, zázvorem, žloutkem, vínem a solí. Potom nakrájejte na drobno šunku. Z krabího masa udělejte kuličky velikosti jahod a obalte je v nakrájené šunce. V rozpáleném oleji smažte kuličky asi tři minuty. Při jídle namáčejte kuličky v sójové omáčce. 

Sněhobílí krabi - pro 1 osobu

  • 120 gr krabího masa, 4 bílky, 2 kávové lžičky škrobové mouky, sůl, 3 polévkové lžíce sherry, špetka glutasolu, olej

Oprané, posekané a posolené krabí maso obalte v jednom bílku smíchaném se škrobovou moukou a osmažte v hodně rozehřátém oleji. Při pečení udržujte kousky od sebe a opékejte po všech stranách. Asi po třech minutách maso vyndejte a nechte ho okapat. Do další pánve dejte dvě polévkové lžíce oleje, osmažené krabí maso, přidejte víno smíchané se špetkou soli a glutasolu a nakonec vlejte tři ušlehané bílky. Bílou krabí omeletu nechte ještě chvíli pod pokličkou v pánvi.

Penízkové koláčky z krbů - pro 2 osoby

  •  1/4 kg krabího masa, 60 gr slaniny, 1 žloutek, 1 polévková lžíce sherry, špetka soli, 1 kávová lžička posekané cibulky, 2 kávové lžičky škrobové mouky, trochu pepře, olej, uvařená míchaná zelenina 

Krabí maso a slaninu pokrájejte na kostičky, přidejte žloutek, sherry, škrobovou mouku, sůl a posekanou cibulku  Dobře promíchejte. V rozehřátém oleji opečte z této směsi oválné placičky. Až budou opečené po obou stranách, posypte je pepřem a podávejte je s vařenou míchanou zeleninou.

Krabi s čajovými lístky - pro 2 až 3 osoby

  • 300 gr krabího masa, 1 kávová lžička suchých lístků zeleného čaje, 1 polévková lžíce škrobové mouky, 1 žloutek, špetka soli, 1 rozkrájená zelená cibulka, 2 polévková lžíce sherry, špetka glutasolu, vepřové sádlo

Čajové lístky spařte horkou vodou a přes cedník přeced'te. Krabí maso obalte ve směsi žloutku, glutasolu, soli a škrobové mouky. Smažte v rozpáleném sádle a dbejte, aby se kousky neslepily. Na pánev jen vytřenou olejem dejte dobře okapané čajové lístky, opékejte a přidejte osmažené krabí maso.Nalejte sherry, přidejte mladou cibulku, zamíchejte nad ohněm a podávejte.

Dobrou chuť přeji vám všem. 

A na závěr  jedno poučení z čínské gastronomie. 

Nejlepší je, když nad neobyčejným jídlem host prohlásí: "Tohle jsem nečekal!"

Recepty jsem čerpala ze svých zápisků. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Zase jsi mi, Dano, udělala chutě. Kraba si na různý způsob vždy ráda dám, ale u moře.
Marie Seitlová
Opět zajímavé recepty. Krabí tyčky mám ráda a občas dělám, ale pravé krabí maso jsem nejedla.
Soňa Prachfeldová
Tentokrát děkuji, dá, bezmasý den :-)
Zuzana Pivcová
Já jsem měla jednou před 4 roky krabí minibagetu od stánku v Binzu na Rujaně. Maso bylo tmavé, v kouscích a chutnalo spíš jako tresčí játra.
Věra Ježková
Krabí tyčinky jsou z ryb. Občas je dělám. Osmahnu na pánvi s rybím kořením, červenou paprikou a cibulí. Dietní, rychlé, dobré. Kraba jsem asi nejedla. Takže bych si dala.
ivana kosťunová
Tak mdnes bych měla kulinářské hody a vůbec bych neřešila, jestli je to krab, nebo mořská treska, hlavně, že by to bylo dobré.
Zuzana Pivcová
Ty běžné tyčinky prý krabí nejsou, jen snad dražší maso z kraba sněžného. Já bych je nechala žít.
Naděžda Špásová
Ještě jsme v Číně? Krabi moc nemusím. Asi. I když krabí tyčinky nejsou špatné, tedy jestli jsou z krabů. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.