Lužicko
FOTO: autorka

Lužicko

1. 3. 2019

Nedělní ráno, počasí za oknem slibuje hezký den. Proč se někam nepodívat?  Bez dlouhého váhání putoval do auta pejsek, foťák a už jsme vyrazili. Jen tak za nosem a směrem na Mostecko. Projeli jsme Liběšicemi, malou vesničkou za Bílinou. Leží mezi Bořněm a Želenickým kopcem. Spadá pod obec Želenice, i když do konce 60. let patřila pod správu Bíliny. 

Za Liběšicemi jsem vyfotila kravičky, které venku doufaly, že už najdou něco zeleného k snědku, ale kdepak - země je po ránu ještě pěkně zmrzlá. Pokračovali jsme k vesničce Chouč, ležící v úpatí Českého středohoří, která čítá asi 50 obyvatel. V této původně vyloženě zemědělské obci je hodně zničený kostel sv.Kateřiny  Kostel je obklopen starým malým hřbitovem, který je plný zašlých povalených německých náhrobků. A na návsi domky opravené, jen ty ruiny původních zemědělských usedlostí, ty člověka přímo děsí.

A jeli jsme dál. Přes Svinčice, které jsou proslulé chovem koní, ale ve výbězích jsme žádného neviděli. Dojeli jsme do Lužic. Lužice mě mile překvapily svojí  úhledností, čistotou a velkou výstavbou nových domů. Nad Lužicemi stojí krásný kostel sv. Augustina, který je v současné době opravován.

Z Lužic vede turistická cesta do Dobrčic a my jsme zejména hledali duby pýřité. Je to vzácný druh dubu, který byl prohlášen v roce 1993 za přírodní památku. Asi 200 stromů roste právě na prudkém svahu nad někdejší silnicí Lužice - Dobrčice. Svah ujížděl a dnes už je to jen turistická cesta. K dubům se vypravíme, až bude lepší počasí, a pokocháme se zároveň stepní vegetací. Zatím příroda spí.

Došli jsme až do zmiňovaných Dobrčic, které jsou pěkně na kopci  - 368 m. n.v.  Malá osada, hezky upravená, žije v ní asi 50 obyvatel. A dokonce je tam pěkná hospůdka.

Vycházka to byla moc hezká, člověk žasne, jak všude se najdou nějaké zajímavosti, jak v obcích, tak v přírodě okolo. A hlavně - vyškrabat  se vzhůru a podívat se z kopečků dolů, je nádhera!

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Děvčata moc děkuji za Vaše komentíky, :-)
Hana Rypáčková
Taky tohle Lužicko neznám, ale pod Luží měl švagr chalupu a tam jsme to prošmejdili..
Eva Mužíková
Soni, titulní fotka je úžasná, to se hned tak nepovede. Tento kraj tak trochu znám z dob, kdy jsme tam jezdili pro chovance ústavu, kteří byli na útěku. Foť, foť a informuj nás i nadále. Umíš nejen krásně fotit, ale i psát. Bertice
Soňa Prachfeldová
Aleno myslím, že se Ti to vyplní :-) , Naděnko ty mraky Ti daruji, myslela jsem si to, že za ně dostanu od Tebe 6 - jak to děvče děláš ? Zuzko máš pravdu, však jsem tuhle část opomíjela a co je tu krásných míst a moc ráda je ukazuji íčku, prostě lidem, aby viděli, že tyhle severní Čechy jsou kouzelné a příroda naše plenění určitě přežije, je silná.
Dana Puchalská
Opravdu krásná procházka a ještě krásnější fotografie.
Alena Tollarová
Tenhle jižní okraj Českého středohoří vůbec neznám. Bože, potřebovala bych být při síle ještě tak padesát let! :)
Věra Ježková
Moc pěkné.
Naděžda Špásová
Soni, ty mraky, to je paráda. Ostatní fotky jsou taky super. Když si to sama odřídíš, je to príma, já musím plánovat a ukecat řidiče. Někdy se až divím, kolik je u nás takových vesniček a že tam žijou lidí. :-)
Libor Farský
Super!
Alena Vávrová
Také jsem se ráda podívala, zase z jiného úhlu, na Čes. středohoří. Ta oblačnost v době výletu byla nádherná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.